search
ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 19:57
MENU CLOSE

Κύμα διεθνούς κατακραυγής πυροδότησε η νέα ισραηλινή σφαγή στον καταυλισμό στη Ράφα – Πιέσεις για συμμόρφωση με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

27.05.2024 16:39
rafah-12

Άλλη μία εφιαλτική νύχτα στη Ράφα, καθώς μετά από ισραηλινή επιδρομή, στις φλόγες τυλίχθηκε καταυλισμός των Ηνωμένων Εθνών, όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι άμαζοι. Τη διεθνή καταδίκη προκάλεσε ο θάνατος δεκάδων ανθρώπων, στην πλειονότητά τους παιδιά και γυναίκες, μόλις δύο ημέρες αφότου το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να «διακόψει αμέσως» την επίθεσή του στη νότια πόλη της Γάζας.

Η επίθεση του Ισραήλ έχει προκαλέσει οργή καθώς άμαχοι για άλλη μία φορά πλήρωσαν με τη ζωή τους την επιμονή του καθεστώτος Νετανιάχου να χτυπήσει στη Ράφα.

Η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) χαρακτήρισε «τρομακτικές» τις επιθέσεις.

«Οι πληροφορίες που έρχονται από τη Ράφα για περισσότερες επιθέσεις σε οικογένειες που αναζητούν καταφύγιο είναι ανατριχιαστικές. Υπάρχουν πληροφορίες για μαζικές απώλειες, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, ανάμεσα σε αυτούς που σκοτώθηκαν…Η Γάζα είναι η κόλαση επί της γης. Οι εικόνες από τη χθεσινή νύχτα είναι μια ακόμη μαρτυρία αυτού», έγραψε η UNRWA στο twitter.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι 45 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την ισραηλινή επιδρομή στον καταυλισμό προσφύγων στην Ράφα, περιοχή όπου καταφεύγουν οι εκτοπισμένοι. «Η σφαγή στην Ράφα χθες προκάλεσε των θάνατο 45 μαρτύρων, ανάμεσά τους 23 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι – 249 άνθρωποι τραυματίσθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Χαμάς.

«Η σφαγή που διέπραξε ο ισραηλινός στρατός κατοχής στις σκηνές των προσφύγων στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, προκάλεσε 40 “μάρτυρες” και 65 τραυματίες», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Μουγάγιρ, εκπρόσωπος της Πολιτικής Αμυνας στη Γάζα.

Από την πλευρά της, η ισραηλινή κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι, σύμφωνα με τα αρχικά «ευρήματα» της έρευνας για το πολύνεκρο «περιστατικό» στην Ράφα, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή «κατά διοικητών της Χαμάς» προκάλεσε πυρκαγιά, στην οποία οφείλονται οι θάνατοι των παλαιστινίων αμάχων.

Μόλις δύο ημέρες αφότου το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να «διακόψει αμέσως» την επίθεσή του στη νότια πόλη της Γάζας, οι νέες δολοφονικές επιχειρήσεις του Ισραήλ πυροδότησαν κύμα διεθνούς κατακραυγής.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τα πολυάριθμα θύματα μεταξύ των Παλαιστινίων που έχουν καταφύγει στην Ράφα και ζήτησε «άμεση κατάπαυση του πυρός».

«Αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν. Δεν υπάρχουν στην Ράφα ασφαλείς ζώνες για τους παλαιστίνιους πολίτες. Απευθύνω έκκληση για σεβασμό του διεθνούς δικαίους και άμεση κατάπαυση του πυρός», έγραψε στο Χ ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Το όνομα του Νετανιάχου θα καταγραφεί στην Ιστορία όπως του Χίτλερ, του Μιλόσεβιτς, του Κάρατζιτς, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι ο τελευταίος βομβαρδισμός σε προσφυγικό καταυλισμό στη Ράφα έγινε στον απόηχο της έκκλησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να σταματήσουν οι επιθέσεις.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την 64η επέτειο από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1960, που ανέτρεψε τον τότε πρωθυπουργό, Αντνάν Μεντερές, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε:

«Οι γενοκτόνοι εγκληματίες, οι οποίοι έχουν σκοτώσει περισσότερους από 36.000 Παλαιστίνιους αδελφούς μας μέχρι σήμερα, έριξαν βροχή από πυραύλους και βόμβες σε αμάχους σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στη Ράφα, τον οποίο κήρυξαν χθες ασφαλή ζώνη. Αυτή η σφαγή, η οποία έλαβε χώρα μετά την έκκληση του Διεθνούς Δικαστηρίου να σταματήσουν οι επιθέσεις, αποκάλυψε για άλλη μια φορά το αιματηρό και αισχρό πρόσωπο του κράτους-τρομοκράτη.

»Καθώς ο Νετανιάχου και το δολοφονικό του δίκτυο δεν μπορούν να κάμψουν την ηρωική αντίσταση του παλαιστινιακού λαού, πιέζεται στο εσωτερικό της χώρας του και προσπαθεί να παρατείνει την πολιτική του ζωή χύνοντας περισσότερο αίμα».

O Νετανιάχου «δεν θα μπορέσει να αποφύγει να μνημονεύεται με κατάρες, όπως ο Χίτλερ, ο Μιλόσεβιτς, ο Κάρατζιτς και οι άλλοι Φαραώ της Ιστορίας, τους οποίους μιμείται» κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνονται σεβαστά από όλες τις πλευρές», τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για το αιματηρό χτύπημα του Ισραήλ στη Ράφα.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Χ, ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει τα εξής:

«Είμαι τρομοκρατημένος από τα νέα που έρχονται από τη Ράφα για τα ισραηλινά χτυπήματα που σκότωσαν δεκάδες εκτοπισμένους, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών. Το καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα. Αυτές οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (ICJ) και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνονται σεβαστά από όλα τα μέρη.»

Νωρίτερα, ο Ζ. Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες μαζί με τους ομολόγους τους αραβικών χωρών, είχε τονίσει ότι το Ισραήλ προχωρά με τη στρατιωτική του δράση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, παρά τη διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα. «Υπάρχει πραγματικά ένα δίλημμα για το πώς η διεθνής κοινότητα μπορεί να επιβάλει την εφαρμογή» αυτών των αποφάσεων, είπε ο Ζ. Μπορέλ.

Τα σχόλιά του επαναλήφθηκαν από την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και τον ομόλογό της στην Ισπανία, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες. Ο Αλμπάρες είπε ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν για το πώς να «λάβουν τα σωστά μέτρα για να επιβάλουν αυτή την απόφαση».

Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Γκουίντο Κροσέτο δήλωσε ότι «ο παλαιστινιακός λαός πιέζεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών που δεν έχουν καμία σχέση με τη Χαμάς». «Αυτό δεν μπορεί πλέον να δικαιολογηθεί», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Την ίδια στιγμή, η Αίγυπτος καταδίκασε «τον σκόπιμο βομβαρδισμό από τις ισραηλινές δυνάμεις των σκηνών εκτοπισμένων» στη Ράφα.

Από το Κάιρο το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σε ανακοίνωσή του από το Ισραήλ «να εφαρμόσει τα μέτρα που όρισε το Διεθνές Δικαστήριο για τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων» στη Ράφα, που βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο, ενώ νωρίτερα σημειώθηκε περιστατικό με ανταλλαγή πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, καταδίκασαν επίσης το χτύπημα, με το Κατάρ να προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στις προσπάθειες μεσολάβησης για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα έχουν σκοτώσει μέχρι στιγμής 36.000 ανθρώπους, έχουν εκτοπίσει 1,7 εκατομμύρια από τα 2,3 εκατομμύρια πολίτες της και έχουν μετατρέψει το μεγαλύτερο μέρος του θύλακα σε ακατοίκητα ερείπια.

Διαβάστε επίσης:

Politico: Αυτοί είναι οι -πραγματικά- θυμωμένοι αγρότες που απειλούν τις Βρυξέλλες με νέες κινητοποιήσεις

Ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν Τέξας, Αρκάνσας, Οκλαχόμα και Κεντάκι – Τουλάχιστον 14 νεκροί (Photos/Videos)

Στράμερ για επίθεση στη Ράφα: «Τρομακτικές σκηνές, πρέπει να σταματήσει το Ισραήλ»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 19:57