search
ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 20:13
MENU CLOSE

Ράφα: Ανταλλαγή πυρών μεταξύ Αιγυπτίων και Ισραηλινών στρατιωτών – Ένας νεκρός

27.05.2024 16:22
aigyptos

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας Αιγύπτιος στρατιώτης σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες στο πέρασμα της Ράφα στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τις αιγυπτιακές και ισραηλινές αρχές.

Ωστόσο, το Al-Jazeera επικαλέστηκε άλλες ισραηλινές αναφορές ότι η αιγυπτιακή ασφάλεια άνοιξε πυρ εναντίον ενός ισραηλινού φορτηγού και οι Ισραηλινοί στρατιώτες απάντησαν με πυροβολισμούς, προκαλώντας θύματα.

Σύμφωνα με τις αναφορές, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής απάντησαν με πυρά ως προειδοποίηση.

Πηγές πρόσθεσαν ότι αυτό το περιστατικό ήρθε στο απόγειο της έντασης με την Αίγυπτο και μπορεί να έχει σημαντικές πολιτικές συνέπειες.

Το Al-Jazeera εξήγησε ότι η ισραηλινή στρατιωτική λογοκρισία απέσυρε τις ειδήσεις για το περιστατικό.

Το περιστατικό, που περιγράφεται ως «ασυνήθιστο» από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο Channel 13 και το Channel 14.

Το κανάλι 12 και το δημόσιο κανάλι Kan ανέφεραν ότι ένας Αιγύπτιος στρατιώτης σκοτώθηκε.

Το Channel 13 είπε ότι ο ισραηλινός στρατός ερευνά το περιστατικό.

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε μια σύντομη δήλωση που επιβεβαιώνει ότι ένα «περιστατικό με πυροβολισμούς στα αιγυπτιακά σύνορα» σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα.

Ανέφερε ότι το θέμα διερευνάται τώρα και «διεξάγεται διάλογος με την αιγυπτιακή πλευρά».

Αναφορές από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ένας Αιγύπτιος στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίστηκαν, αλλά δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια επεισοδίου με πυροβολισμούς στο πέρασμα της Ράφα.

Η Daily News Egypt, μια ανεξάρτητη αγγλόφωνη αιγυπτιακή εφημερίδα, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, αναφέρει ότι Αιγύπτιοι στρατιώτες «επηρεάστηκαν» από τη σφαγή στη Ράφα την Κυριακή, στην οποία ένας ισραηλινός βομβαρδισμός οδήγησε στο θάνατο 45 Παλαιστινίων σε στρατόπεδο εκτοπισμένων.

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα καταλήφθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς ο στρατός επέκτεινε την χερσαία εισβολή του στη Γάζα στη νότια πόλη Ράφα.

Η κατάληψη της διάβασης αύξησε τις εντάσεις μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ, απειλώντας 45 χρόνια ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες στο παρελθόν είχαν κάνει τέσσερις πολέμους.

Η ανάληψη της διέλευσης από το Ισραήλ εξόργισε την Αίγυπτο, η οποία συνήθως συνεργάζεται στενά σε θέματα ασφάλειας με το Ισραήλ.

Μια αιγυπτιακή στρατιωτική πηγή είπε στο Middle East Eye ότι «δεν υπήρχε επιχειρησιακός συντονισμός» μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ πριν καταληφθεί η διάβαση.

Μια εβδομάδα αφότου το Ισραήλ εισέβαλε στη διάβαση, η Αίγυπτος ανέπτυξε επιπλέον τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιώτες στα σύνορά της με τη Γάζα στο βορειοανατολικό Σινά, σύμφωνα με το Ίδρυμα Σινά για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το Κάιρο αρνήθηκε επίσης να ανοίξει τη συνοριακή διάβαση από την αιγυπτιακή πλευρά έως ότου αποσυρθεί ο ισραηλινός στρατός, λέγοντας ότι η λειτουργία της διέλευσης ήταν αποκλειστικά αιγυπτιακό-παλαιστινιακό ζήτημα.

Διαβάστε επίσης:

Politico: Αυτοί είναι οι -πραγματικά- θυμωμένοι αγρότες που απειλούν τις Βρυξέλλες με νέες κινητοποιήσεις

Ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν Τέξας, Αρκάνσας, Οκλαχόμα και Κεντάκι – Τουλάχιστον 14 νεκροί (Photos/Videos)

Στράμερ για επίθεση στη Ράφα: «Τρομακτικές σκηνές, πρέπει να σταματήσει το Ισραήλ»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 20:13