ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18.07.2025 02:17
MENU CLOSE

Νέα γκάφα Μπάιντεν: Περιέγραψε τον εαυτό του ως «την πρώτη μαύρη γυναίκα που υπηρέτησε με μαύρο πρόεδρο»

05.07.2024 14:43

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο μιντιακής φρενίτιδας μετά από μια σειρά λεκτικών αστοχιών κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Αποκορύφωμα αυτών των αστοχιών ήταν η δήλωσή του ότι είναι «περήφανος που είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που υπηρετεί με έναν μαύρο πρόεδρο», συγχέοντας τον εαυτό του με την Κάμαλα Χάρις, τη σημερινή αντιπρόεδρο.

Οι λεκτικές αστοχίες του Προέδρου δεν αποφεύχθηκαν ούυτε στην εκπομπή The Earl Ingram Show, μια εκπομπή που απευθύνεται σε μαύρους ακροατές στο Ουισκόνσιν, αλλά μεταδίδεται σε εθνικό επίπεδο. Όταν συζητούσε για τη σημασία της ψήφου, η απάντηση του Μπάιντεν ήταν συγκεχυμένη, καθώς φαινομενικά αναφερόταν στην πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που παρείχε στον Τραμπ σημαντική ασυλία από διώξεις. Συγκεκριμένα, είπε ότι «χρειάζεστε κάποιον, κάποιον που θα διασφαλίσει ότι – το Ανώτατο Δικαστήριο μόλις εξέδωσε μια απόφαση, παρεμπιπτόντως, που απειλεί την αμερικανική αρχή ότι δεν έχουμε βασιλιάδες στην Αμερική. Δεν υπάρχει κανείς πάνω από το νόμο».

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ο 81χρονος Μπάιντεν έκανε και πάλι λάθος ενώ απευθυνόταν σε οικογένειες στρατιωτών στον Λευκό Οίκο. Κατά τη διάρκεια της τετράλεπτης ομιλίας του, δήλωσε ότι «δεν πάω πουθενά», υπονοώντας ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την εκλογική κούρσα, αλλά αναφέρθηκε αδέξια στον Τραμπ ως «έναν από τους συναδέλφους μας». Τα λάθη αυτά έχουν εντείνει τις πιέσεις προς τον Μπάιντεν να εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την προεδρική υποψηφιότητα των Δημοκρατικών, ιδίως καθώς αυξάνονται οι αμφιβολίες για την ικανότητά του να νικήσει τον Τραμπ στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι η τάση του Μπάιντεν για λεκτικά ολισθήματα δεν είναι καινούργια, αλλά τονίζουν ότι η πρόσφατη 90λεπτη εμφάνισή του στο ντιμπέιτ, όπου εμφανίστηκε συχνά αποπροσανατολισμένος, έχει εντείνει τις ανησυχίες για τις ικανότητές του. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος παραδέχθηκε στους υποστηρικτές του ότι δεν μιλάει πλέον τόσο «ομαλά» όσο παλαιότερα, το ντιμπέιτ προκάλεσε περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά του να υπηρετήσει άλλη μια θητεία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντική πτώση της υποστήριξης για τον Μπάιντεν μετά το ντιμπέιτ, ενώ η εμπιστοσύνη στον Χάρις αυξήθηκε.

Σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι ακόμα απολαμβάνει της υποστήριξης του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Μπάιντεν απευθύνθηκε την Τετάρτη στους κυβερνήτες που προέρχονται από το κόμμα του, διαβεβαιώνοντάς τους ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τον Τραμπ και ζητώντας την υποστήριξή τους. Παρ’ όλα αυτά, οι New York Times ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν τους εκμυστηρεύτηκε ότι χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση και λιγότερες ώρες εργασίας, λέγοντας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποφεύγει τις εκδηλώσεις μετά τις 8 το βράδυ.

Αν και ορισμένοι Δημοκρατικοί έχουν ζητήσει δημοσίως από τον Μπάιντεν να αποχωρήσει, οι περισσότεροι απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις. Κατά τα φαινόμενα οι περισσότεροι περιμένουν τις λεπτομερείς δημοσκοπήσεις από τις Πολιτείες που αναμένεται να διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες για να μετρήσουν την υποστήριξη του Μπάιντεν προτού προβούν σε δημόσιες δηλώσεις.

Διαβάστε επίσης

Nestle: Για μολυσμένες πίτσες που ενδέχεται να οδήγησαν στο θάνατο δυο παιδιά κατηγορείται η θυγατρική της στη Γαλλία

Ισπανία: Η σύζυγος του Σάντσεθ στο δικαστήριο για υπόθεση διαφθοράς

Η Ουγγαρία αρνείται να πληρώσει το πρόστιμο που της επέβαλε η ΕΕ για το δικαίωμα στο άσυλο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18.07.2025 02:16
Exit mobile version