Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Οι ΗΠΑ αρνούνται να στηρίξουν ένα σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ για τα τρία χρόνια από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία που υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Κιέβου και απαιτεί εκ νέου από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, ανέφεραν στο Reuters τρεις διπλωματικές πηγές.
Οι χώρες μπορούν να αποφασίσουν αν θα υποστηρίξουν ένα ψήφισμα μέχρι την ψηφοφορία. Η Γενική Συνέλευση των 193 μελών πρόκειται να ψηφίσει τη Δευτέρα, ανέφεραν διπλωμάτες. Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, αλλά έχουν πολιτικό βάρος, αντανακλώντας μια παγκόσμια άποψη για τον πόλεμο.
«Τα προηγούμενα χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριζαν με συνέπεια τέτοια ψηφίσματα για μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία», δήλωσε την Πέμπτη μια από τις πηγές, η οποία όπως και οι άλλες ζήτησε να παραμείνει υπό καθεστώς ανωνυμίας για να συζητήσει ευαίσθητα θέματα.
Η πρώτη διπλωματική πηγή είπε στο Reuters ότι το ψήφισμα στηρίζεται από περισσότερες από 50 χώρες.
Μια δεύτερη διπλωματική πηγή που ζήτησε επίσης να διατηρήσει την ανωνυμία της είπε: «Προς το παρόν, η κατάσταση είναι ότι (οι ΗΠΑ) δεν θα το υπογράψουν». Οι προσπάθειες συνεχίζονται για να αναζητηθεί υποστήριξη από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Νότου, πρόσθεσε η πηγή.
Εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.
Η ψηφοφορία στον ΟΗΕ έρχεται εν μέσω διευρυνόμενης ρήξης μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προσπαθεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία και του οποίου η ομάδα έχει συνομιλίες με τη Ρωσία χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου.
Η διαμάχη αποτελεί μια μεγάλη πολιτική κρίση για την Ουκρανία, η οποία έχει χρησιμοποιήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ που συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή και επίσης επωφελήθηκε από τη διπλωματική υποστήριξη.
Το σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ, το οποίο είδε το Reuters, «καλεί για αποκλιμάκωση, έγκαιρη παύση των εχθροπραξιών και ειρηνική επίλυση του πολέμου κατά της Ουκρανίας… σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο».
Υπενθυμίζει επίσης την ανάγκη για πλήρη εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων που εγκρίθηκαν ως απάντηση στην επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, ιδίως το αίτημα στη Ρωσική Ομοσπονδία να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το έδαφος της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.
Η Ρωσία έχει καταλάβει περίπου το 20% της Ουκρανίας και κερδίζει αργά αλλά σταθερά εδάφη στα ανατολικά. Η Μόσχα είπε ότι η «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» ανταποκρίθηκε σε μια υπαρξιακή απειλή που συνιστά η επιδίωξη του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Διαβάστε επίσης:
Economist: «Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς» – To εξώφυλλο με τον Τραμπ να φοράει… στέμμα
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.