Ο Πάπας που ήθελε να αλλάξει τα πάντα - Επικριτής του καπιταλισμού, ήθελε την «αναταραχή» στην εκκλησία
Ο Φραγκίσκος ήταν ο πρώτος Ποντίφικας από τη Λατινική Αμερική. Άλλαξε πολλά στην Καθολική Εκκλησία χωρίς ωστόσο να καταφέρει να υλοποιήσει ριζικές μεταρρυθμίσεις, όπως επιθυμούσε. Ένας απολογισμός της DW.
Ήθελε την «αναταραχή» στην εκκλησία
Κατά τη διάρκεια της θητείας του Πάπα Φραγκίσκου υπήρξαν πολλές συζητήσεις και ακόμα περισσότερες διαφωνίες. Πολλοί είναι ωστόσο εκείνοι, οι οποίοι επικρίνουν ότι δεν έγιναν συγκεκριμένες αλλαγές, τις οποίες ίσως ο αποθανών δεν είχε το θάρρος ή το σθένος να πραγματοποιήσει.
Προσπάθησε, όπως το είπε κάποτε ο ίδιος, να φέρει «αναταραχή» στην εκκλησία. Δυστυχώς όμως οι ριζικές μεταρρυθμίσεις δεν ήταν το δυνατό σημείο του. Κι ας πέτυχε να μεταρρυθμίσει τη ρωμαϊκή κουρία, με την οποία στην ουσία αναδιοργανώθηκε το 2023 η παπική κυβέρνηση.
Από την πρώτη μέρα ως Πάπας, ήρθε αντιμέτωπος με υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης αλλά και πελατειακές σχέσεις και δολοπλοκίες στο Βατικανό. Ο Φραγκίσκος, ο οποίος αρκετές φορές έκανε λόγο για «μηδενική ανοχή» στην κακοποίηση και τις προσπάθειες συγκάλυψής της, απογοήτευσε πολλούς στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, μιας και σπάνια λάμβανε αποφάσεις αναφορικά με συγκεκριμένα πρόσωπα.
Προώθησε τον διάλογο με Εβραίους και Μουσουλμάνους
Η σημαντικότερη παρακαταθήκη του Πάπα Φραγκίσκου είναι ο νέος τρόπος προσέγγισης και διαλόγου με τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους. Ο Φραγκίσκος ήθελε να συστήνεται απλά ως «αδελφός επίσκοπος». Έτσι ο Ποντίφικας συστηνόταν και στους εκπροσώπους των υπόλοιπων μονοθεϊστικών θρησκειών. Ο Φραγκίσκος ήταν ο πρώτος Πάπας που επισκέφθηκε επανειλημμένα την αραβική χερσόνησο.
Στο Άμπου Ντάμπι υπέγραψε κείμενο θεμελιωδών αρχών με κορυφαίους εκπροσώπους της μουσουλμανικής πίστης και εκπροσώπους άλλων μονοθεϊστικών εκκλησιών. Τον Μάρτιο του 2021 ταξίδεψε στο Ιράκ, όπου παρότρυνε τους Σιίτες να επιδιώξουν διάλογο μεταξύ των θρησκειών.
Όσο περνούσαν τα χρόνια τόσο πιο εντατικές γίνονταν οι επαφές του Φραγκίσκου με το Ισλάμ. Όσο τα προβλήματα υγείας του γίνονταν πιο εμφανή, όσο περισσότερο γίνονταν αισθητές παγκοσμίως οι επιπτώσεις του κορωνοϊού, όσο οι διενέξεις δίχαζαν ολοένα και περισσότερο την παγκόσμια κοινότητα, τόσο περισσότερο ο Πάπας εξελισσόταν σε μια ήρεμη φωνή που προειδοποιεί.
Ο Φραγκίσκος, την περίοδο της πανδημίας, λίγο πριν από το Πάσχα του 2020, μόνος του στη σκοτεινή, βροχερή πλατεία του Αγίου Πέτρου, σχεδόν ικετεύοντας τον Θεό να απαλύνει τον πόνο, προσέφερε επίσης μια από τις πλέον χαρακτηριστικές εικόνες του ως Προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας.
Διαβάστε επίσης: