ΤΕΤΑΡΤΗ 16.07.2025 21:42
MENU CLOSE

Δημόσιο: Η κυβέρνηση επιστρατεύει τη… μονιμότητα με απώτερο στόχο την αξιολόγηση

20.05.2025 06:20

Και ξαφνικά προέκυψε θέμα μονιμότητας στο Δημόσιο. Ή μήπως όχι; Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε στο έπακρο τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης προκειμένου να επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της αξιολόγησης στο Δημόσιο.

Κατ’ αρχάς μια παρατήρηση: ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας προβλέπει την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων για συγκεκριμένα παραπτώματα, ενώ πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στα social media και αναφερόμενος στην πειθαρχική διαδικασία στο δημόσιο έγραψε ότι «με την αναμόρφωση του πειθαρχικού κώδικα που θα νομοθετήσουμε λίαν συντόμως, οι διαδικασίες αυτές θα γίνονται επιτέλους με ταχύτητα και θα ολοκληρώνονται μέσα σε λίγους μήνες, αντί για χρόνια. Σε αυτό θα συμβάλει και η στελέχωση των Πειθαρχικών Συμβουλίων αποκλειστικά από νομικούς συμβούλους του κράτους πλήρους απασχόλησης».

Από εκεί και πέρα, ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα της αξιολόγησης, λέγοντας ότι «χρειάζεται η αξιολόγηση, όχι του 97% των αρίστων επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αξιολόγηση με συνέπειες. Και για να απαντήσω και στον πυρήνα του ερωτήματός σας: Διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία πίστευε ότι πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση σε καθέναν. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρείται από την αξιολόγηση. Άρα και στο Δημόσιο. Η αξιολόγηση, προφανώς, πρέπει να έχει και συνέπειες. Το ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες και το αν θα φτάσουμε και σε αυτή την μεγάλη αλλαγή είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί την ώρα της συνταγματικής αναθεώρησης με τον σωστό χρόνο, γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, για να υπάρξουν αυτές οι μεγάλες αλλαγές, χρειάζονται και οι μεγαλύτερες δυνατές πλειοψηφίες».

Υπενθυμίζεται, δε, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εν είδει πρό(σ)κλησης προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, στη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης, τον κάλεσε να συμφωνήσει στην συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο, στο πλαίσιο της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ πριν από λίγες ημέρες το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ότι «εγώ είμαι υπέρ του να περάσει από το Σύνταγμα η κατάργηση της μονιμότητας», αν και ασκώντας κριτική στη διαρκή επίκληση της αξιολόγησης από την κυβέρνηση, είχε τονίσει ότι «πρώτα αλλάζεις τις δομές και μετά αρχίζεις να αξιολογείς με βάση συγκεκριμένα κριτήρια».

Εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το μείζον και αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο την κυβέρνηση είναι το ζήτημα της αξιολόγησης στο Δημόσιο και δη της συνταγματικής κατοχύρωσής της, εκτιμώντας ότι αυτό θα αποτελέσει μια πραγματική θεσμική τομή για τη χώρα και, προφανώς, η αξιολόγηση θα μπορεί να επιφέρει και απολύσεις σε υπαλλήλους που θα βρίσκονται διαρκώς «κάτω από τη βάση» ή θα αρνούνται συστηματικά να αξιολογηθούν. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, πάντως, ότι προς το παρόν δεν εξετάζεται ζήτημα άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο, επισημαίνοντας ότι ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε κάποιο άλλο στέλεχος της κυβέρνησης έχει εγείρει τέτοιο θέμα. Μάλιστα, κομματικές πηγές επισήμαναν ότι το τελευταίο που θα ήθελαν στην παρούσα φάση θα ήταν αντιδράσεις στο Δημόσιο για κάτι τέτοιο.

Διαβάστε επισης:

Κουτσούμπας για Προανακριτική για Τέμπη: Να ελεγχθεί ο πρωθυπουργός και για ποινικές ευθύνες – Πολιτικές έχει αδιαμφισβήτητα

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για Προανακριτική ΠΑΣΟΚ: Θα μελετήσουμε το αίτημα, δεν θα δεχτούμε συμψηφισμούς

Τέμπη: Ατεκμηρίωτη η πρόταση του ΠΑΣΟΚ λένε πηγές της ΝΔ – To κατηγορούν για «δόγμα Πολάκη»

ΤΕΤΑΡΤΗ 16.07.2025 21:41
Exit mobile version