Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δίαυλο επικοινωνίας και αποκατάσταση μίας βασικής έστω συνεννόησης της Ελλάδας με τη Λιβύη θα επιχειρήσει με τα δύο ταξίδια του σε Βεγγάζη αύριο και στην Τρίπολη στις 15 Ιουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Η αποστολή του μοιάζει από δύσκολη έως ακατόρθωτη.
Η τουρκική επιρροή στη διαμελισμένη χώρα της βόρειας Αφρικής έχει πλέον επεκταθεί, με κύριο σημείο αναφοράς το λεγόμενο τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Ο κ. Γεραπετρίτης θα συναντήσει την Κυριακή στη Βεγγάζη τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος καίτοι διατηρούσε άριστες σχέσεις με την Αθήνα, εσχάτως αναδιπλώθηκε και αποδέχθηκε το «σύμφωνο», προειδοποιώντας μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση με «σκληρή απάντηση», εάν αμφισβητήσει τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας του.
Στόχος του κ. Γεραπετρίτη είναι να διαβεβαιώσει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη – τον Χαφτάρ και την «επίσημη» κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη – ότι η Αθήνα θέλει διάλογο και καλή γειτονία. Θα διαμηνύσει δε ότι «η Ελλάδα δεν θα μπει ποτέ σε μια λογική πλειοδοσίας και εξαγοράς».
Σε κάθε περίπτωση όμως θα ξεκαθαρίσει πως για την ελληνική κυβέρνηση το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και πως το θεωρεί «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις. Θα ζητήσει δε να ξεκινήσουν συζητήσεις και για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την προϋπόθεση η λύση να στηρίζεται αμιγώς και μόνο στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ποιο είναι όμως το χρονικό του περιβόητου συμφώνου της Λιβύης με την Τουρκία, που έχει προκαλέσει την τεράστια κρίση στην περιοχή;
Τη συμφωνία αρνήθηκε να εγκρίνει και ο στρατηγός Χαφτάρ, ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, ο οποίος έλεγχε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ μεταξύ άλλων την καταδίκασε και η Γαλλία, η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Συρία και η Μάλτα.
Λίγες ώρες αργότερα και η ΕΕ απέρριψε τη νέα συμφωνία υπογραμμίζοντας ότι υπονομεύει τη σταθερότητα της περιοχής και υπενθυμίζοντας ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας. Άμεση ήταν και η αντίδραση της Αθήνας που τόνισε ότι θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας με όλα τα μέσα.
Το γεγονός, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στη Μονή Σινά της Αιγύπτου, αποτέλεσαν φιάσκο για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεδομένου ότι και με την Αίγυπτο υπήρξε ισχυρή συνεργασία στο θέμα, όπως αναφέρεται και παραπάνω.
Η Αθήνα τονίζει ότι «η Ελλάδα δεν θα δεχθεί σε καμία περίπτωση παραβίαση κυριαρχικών της δικαιωμάτων», ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο, καθώς παραβιάζει δικαιώματα τρίτων χωρών.
Επιμέλεια: Παναγιώτης Παπαδιόχος
Διαβάστε επίσης:
Μετωπική ΠΑΣΟΚ με Φλωρίδη – Τον κατηγορεί για «εργολαβία κατασυκοφάντησης» (video)
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.