Μπαρμπούνια τηγανητά με σάλτσα ντομάτας
Ο υπέροχος συνδυασμός του πεντανόστιμου τηγανητού μπαρμπουνιού με την αρωματική σάλτσα ντομάτας θα σας κάνουν να αγαπήσετε αυτό το κλασικό πιάτο και να το εντάξετε στο οικογενειακό μενού.
Υλικά για τη Συνταγή
2-4 μπαρμπούνια, καθαρισμένα από τα εντόσθια, χωρίς λέπια
Λίγο αλεύρι γ.ο.χ.
8-10 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
1 κοτσάνι σέλερι, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
1 μικρή καυτερή πιπερίτσα (τσίλι), ψιλοκομμένη
1 κονσέρβα αποφλοιωμένες ψιλοκομμένες ντομάτες ή σάλτσα ντομάτας
Λίγο νεράκι, αν χρειαστεί
Αλατοπίπερο κατά βούληση
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Αρχικά καθαρίστε το μπαρμπούνια, αν δεν είναι έτοιμα από τον ιχθυοπώλη, κάνοντας μια τομή κάτω από την κοιλιά τους με ένα ψαλίδι και αφαιρώντας τα εντόσθια τους.
- Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα λέπια με ένα μαχαίρι, κόψτε τα ραχιαία και τα πλευρικά πτερύγια και ξεπλύνετέ τα κάτω από τρεχούμενο νερό. Σκουπίστε τα καλά ταμποναριστά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Βάλτε σε ένα πιάτο λίγο αλεύρι και περάστε τα ψάρια να καλυφθούν παντού, τινάζοντας πάντα το περιττό.
- Σε ένα τηγάνι, ζεστάνετε αρκετή ποσότητα από το ελαιόλαδο και μόλις κάψει τηγανίστε τα μπαρμπούνια, για μερικά λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα και από τις δύο πλευρές. Στραγγίστε τα και τοποθετήστε τα σε ένα πιάτο.
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέστε το σκόρδο, το σέλερι αν χρησιμοποιήσετε και την καυτερή πιπερίτσα και σοτάρετέ τα για λίγα λεπτά. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, λίγο νεράκι αν είναι πολύ πηκτή η σάλτσα, αλατοπιπερώστε και μόλις πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για λίγα λεπτά.
- Μόλις δέσει η σάλτσα και γυαλίσει από το ελαιόλαδο, προσθέστε τα τηγανητά μπαρμπούνια, αφήστε τα για 2 λεπτά και από τις δύο πλευρές, με προσοχή για να μην λιώσουν, πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρετε.
Συμβουλή
–Εναλλακτικά μπορείτε να εμπλουτίσετε τη σάλτσα ντομάτας με κάππαρη και ελιές.
-Στην Ιταλία (ψάρι τύπου Λιβόρνο) συνηθίζεται το ψάρι να μην τηγανίζεται πρώτα αλλά να προστίθεται ωμό και να σιγομαγειρεύεται μέσα στη σάλτσα ντομάτας. Το αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση είναι μια σάλτσα με περισσότερη γεύση από το μπαρμπούνι καθώς επίσης και ένα πιο μαλακό ψάρι.
Διαβάστε επίσης:
Σικελικό ζελέ (πουτίγκα) καρπούζι χωρίς ζελατίνη
Μανιτάρια σκορδάτα, με ούζο και κρέμα γάλακτος