Κοινή επίσκεψη χριστιανών Πατριαρχών στην εκκλησία που δέχτηκε επίθεση στη Γάζα (Video)
Το Ισραήλ χορήγησε σε δύο ανώτερους χριστιανούς ηγέτες, σε μια σπάνια περίπτωση, πρόσβαση στη Γάζα, μετά από ισραηλινή επιδρομή στη μοναδική Ρωμαιοκαθολική εκκλησία της παλαιστινιακής περιοχής που σκότωσε τρεις ανθρώπους.
Οι ισραηλινές αρχές, οι οποίες ελέγχουν αυστηρά την πρόσβαση στην πολιορκημένη περιοχή, επέτρεψαν την επίσκεψη αφού ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του «λυπάται βαθιά» για την επίθεση στην εκκλησία, όπου έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ατόμων με αναπηρίες.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέδωσε την επίθεση σε «αδέσποτη» βολή από άρμα μάχης, χωρίς να παράσχει αποδεικτικά στοιχεία.
Ο Νετανιάχου τηλεφώνησε στον Πάπα Λέοντα το πρωί της Παρασκευής και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο ποντίφικας επανέλαβε την έκκλησή του για «μια ανανεωμένη ώθηση στις διαπραγματεύσεις, για μια εκεχειρία και για τον τερματισμό του πολέμου», ανέφερε το Βατικανό σε ανακοίνωσή του.
Ο Πάππας εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την «δραματική» ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και τόνισε την επείγουσα ανάγκη προστασίας των χώρων λατρείας, των πιστών και όλων των ανθρώπων στα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ, πρόσθεσε η δήλωση.
Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό, συμπεριλαμβανομένου του Γκαμπριέλ Ρομανέλι, του ιερέα της εκκλησίας, ο οποίος δεχόταν καθημερινά κλήσεις από τον εκλιπόντα Πάπα Φραγκίσκο. Υπέστη ελαφρά τραύματα στο δεξί του πόδι.
Το Ισραήλ επανέλαβε τις επιδρομές του το πρωί της Παρασκευής, με τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιους να έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Γάζα.
Ο Πιτζαμπάλα και ο Θεόφιλος, οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα ταξίδεψαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά από επίθεση σε μια εκκλησία της βυζαντινής εποχής για την οποία αποδόθηκε η ευθύνη σε Ισραηλινούς εποίκους, συναντήθηκαν με ντόπιους Χριστιανούς.
Καθώς έμπαιναν στον θύλακα, ο Πιτζαμπάλα έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Πάπα, ο οποίος εξελέγη διάδοχος του Φραγκίσκου τον Μάιο.
«Ο Πάπας Λέων δήλωσε επανειλημμένα ότι είναι καιρός να σταματήσει αυτή η σφαγή, ότι αυτό που έχει συμβεί είναι αδικαιολόγητο και ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα θύματα», δήλωσε στο Vatican News.
Σε δήλωσή του την Πέμπτη, ο Πάπας ζήτησε «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα και εξέφρασε «τη βαθιά του ελπίδα για διάλογο, συμφιλίωση και διαρκή ειρήνη στην περιοχή».
Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο δήλωσε ότι η επίσκεψη ήταν «μια ισχυρή έκφραση» ενότητας και αλληλεγγύης της εκκλησίας. Μεταξύ της αντιπροσωπείας υπήρχαν εκπρόσωποι από περισσότερες από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, της Ρωσίας, της Κίνας, της ΕΕ, της Ιαπωνίας και του Καναδά.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε ότι η ομάδα έφτασε με 500 τόνους βοήθειας για τους πολίτες της περιοχής.
«Η ιταλική κυβέρνηση καλεί το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες και να εγγυηθεί πλήρως την ασφάλεια των δύο απεσταλμένων στη σημαντική αποστολή τους», δήλωσε ο Ταγιάνι.
Τόσο η Ιταλία όσο και η Γαλλία χαρακτήρισαν την επίθεση «απαράδεκτη» και ο Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στον Νετανιάχου αφού «δεν είχε θετική αντίδραση» όταν άκουσε γι’ αυτήν, σύμφωνα με την Καρολάιν Λέβιτ, την γραμματέα Τύπου του προέδρου των ΗΠΑ.
«Ήταν λάθος των Ισραηλινών να χτυπήσουν την καθολική εκκλησία, αυτό μετέφερε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Υπάρχουν περίπου 1.000 Χριστιανοί στον πληθυσμό της Γάζας, ο οποίος ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια. Οι περισσότεροι είναι Ελληνορθόδοξοι, με περίπου 135 Καθολικούς, σύμφωνα με το Λατινικό Πατριαρχείο.
Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι δεν στοχεύει εκκλησίες και θρησκευτικούς χώρους, αλλά έχει βομβαρδίσει τζαμιά. Το πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ δήλωσε ότι υπήρξαν «επανειλημμένες επιθέσεις σε χριστιανικούς ιερούς τόπους στη Γάζα».
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Επίτευξη συναίνεσης σε τέσσερις νέους τομείς συνεργασίας στην άτυπη σύνοδο για το Κυπριακό