Πτώση δέντρου στο κέντρο της Αθήνας: «Είχε ελεγχθεί και ήταν υγιές - Έπεσε λόγω του αέρα» λέει ο αντιδήμαρχος (Video)
Αναστάτωση προκλήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (20/9) στην πλατεία Αγίας Ειρήνης στο κέντρο της Αθήνας, μετά από πτώση δέντρου, λόγω των ισχυρών ανέμων που προκάλεσε τον τραυματισμό δύο ατόμων.
Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων
Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Αθηναίων αναφέρει πως η πτώση τριών δέντρων προκλήθηκε από τους δυνατούς ανέμους.
«Ο Δήμος Αθηναίων ενημερώνει ότι, λόγω των καιρικών φαινομένων κατηγορίας 3 που πλήττουν την πόλη με δυνατούς ανέμους και ριπές μεγάλης ταχύτητας, σημειώθηκε πτώση τριών δέντρων στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης και στις οδούς Θεοτοκοπούλου και Κνωσού. Από το περιστατικό στην πλατεία Αγίας Ειρήνης καταγράφηκαν 2 τραυματισμοί πολιτών, ενώ στην οδό Θεοτοκοπούλου υπέστη ζημιές ένα όχημα.
Συνεργεία της Υπηρεσίας Πρασίνου, της Καθαριότητας και κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας βρίσκονται ήδη σε πλήρη κινητοποίηση για την απομάκρυνση των πεσμένων δέντρων και την ασφάλεια των δημοσίων χώρων.
Ο Δήμος Αθηναίων καλεί τους πολίτες:
- να μη σταθμεύουν οχήματα κάτω από μεγάλα δέντρα ή επικίνδυνες κατασκευές,
- να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.
Για έκτακτες ανάγκες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο 1595.
Ο Δήμος παρακολουθεί διαρκώς την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και θα ενημερώνει το κοινό για κάθε νεότερη εξέλιξη».
Πτώσεις δέντρων και σε άλλες περιοχές της Αθήνας
Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου, το περιστατικό της πλατείας Αγίας Ειρήνης δεν ήταν το μοναδικό αφού από τον αέρα υπήρξαν άλλες δύο κλήσεις για πτώση δέντρου. Η μία στον Υμηττό και η άλλη στη Νέα Ιωνία επί της Λυκούργου όπου δέντρο έσπασε και έπεσε προκαλώντας ζημιά σε σταθμευμένο όχημα.
«Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αθηναίων κατά τις τελευταίες ώρες καταγράφηκαν από τη Διεύθυνση Πρασίνου και Αστικής Πανίδας πτώσεις κλαδιών και δέντρων σε ορισμένα σημεία της πόλης.
- Πτώση δέντρου μουριάς, 30 ετών περίπου στην οδό Κνωσού. Το δέντρο είχε ελεγχθεί και ήταν σε πολλή καλή φυτοϋγειονομική κατάσταση.
- Πτώση δέντρου Σφένδαμου, 30 περίπου ετών, στην οδό Θεοτοκοπούλου. Το δέντρο είχε ελεγχθεί και ήταν σε πολλή καλή φυτοϋγεινομική κατάσταση.
- Πτώση δέντρου Γιακαράντας, περίπου 40 ετών, στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης. Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων ελέγχων το δέντρο είχε ελεγχθεί προ 20 ημερών.
«Λίγες ημέρες πριν τον έλεγχο είχε προηγηθεί βανδαλισμός -καταστροφή σε κλαδί από αναρρίχηση αγνώστου ατόμου, το οποίο απομακρύνθηκε. Κατά τον έλεγχο το δέντρο βρέθηκε σε εξαιρετική φυτοϋγειονομική κατάσταση και δεν έχρηζε ουδεμίας παρέμβασης. Επίσης, παρατηρήθηκαν πτώσεις μεμονωμένων κλαδιών σε διάφορα σημεία της πόλης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Συνεχίζονται οι ισχυροί άνεμοι
Οι ισχυροί άνεμοι που ταλαιπωρούν αρκετές περιοχές το Σάββατο θα συνεχίσουν να πνέουν στην Αττική και τις επόμενες ώρες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΜΥ σήμερα καταγράφονται βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά έως το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.
Ανάλογη θα είναι η κατάσταση και την Κυριακή 21/9 αφού σύμφωνα με την πρόγνωση αναμένονται Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά έως το μεσημέρι τοπικά 7 μποφόρ.
Τέλος, τη Δευτέρα 22/9 οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τις πρωινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ.
Διαβάστε επίσης:
Τραγωδία στη Γορτυνία: Κυνηγός σκότωσε 57χρονο – Τον πέρασε για αγριογούρουνο