ΠΕΜΠΤΗ 02.10.2025 18:16
MENU CLOSE

Νέα μελέτη: Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ενισχύουν τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας

02.10.2025 13:57

Εάν καταναλώνετε πολύ συχνά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως αλλαντικά, πατατάκια, γλυκά, και είστε ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας, τότε ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσετε τις διατροφικές σας επιλογές, καθώς μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, αποκάλυψε ότι μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα της νόσου.

Αναλυτικά, οι ερευνητές παρακολούθησαν ασθενείς που μόλις είχαν εκδηλώσει το πρώτο σύμπτωμα της νόσου, επί πέντε χρόνια, διαπίστωσαν πως όσοι κατανάλωναν πρόχειρα φαγητά του εμπορίου, ανέπτυσσαν με την πάροδο του χρόνου πιο συχνές εξάρσεις της νόσου. Μάλιστα, οι απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου τους έδειξαν περισσότερη δραστηριότητα στα σημεία όπου αναπτύσσονται οι βλάβες της νόσου.

«Θα συνιστούσα την μείωση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων ως μία πολύτιμη, υποστηρικτική στρατηγική για την αντιμετώπιση της πρώιμης σκληρύνσεως κατά πλάκας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Gloria Dalla Costa, από το Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ.

Πρόκειται για μία συμπληρωματική σύσταση προς τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας (ή πολλαπλή σκλήρυνση), όπως ανέφερε η ίδια, η οποία είναι εφάμιλλη με τη λήψη βιταμίνης D ή την διακοπή του καπνίσματος.

«Η προσεγμένη διατροφή δεν αντικαθιστά τις καθιερωμένες θεραπείες. Απλώς τις συμπληρώνει. Είναι μία χαμηλού κινδύνου, αλλά δυνητικά πολύ ωφέλιμη παρέμβαση» επεσήμανε η Dr. Costa.

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και πρόσθετη ζάχαρη και φυσικά περιέχουν πλήθος χημικών προσθέτων, που βελτιώνουν τη γεύση, το χρώμα, τη διάρκεια ζωή, τη σταθερότητά τους κ.λπ.

Αντιθέτως, τείνουν να μην περιέχουν πολλά ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικές ουσίες. Ενδεικτικά παραδείγματα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων είναι:

  • Ψωμιά του εμπορίου (όχι το φρέσκο ψωμί από τον φούρνο)
  • Τα περισσότερα δημητριακά για πρωινό
  • Γιαούρτια με γεύσεις
  • Χοτ ντογκ και άλλα αλλαντικά
  • Πολλά κατεψυγμένα τρόφιμα, γρανίτες κ.λπ.
  • Πατατάκια και τα άλλα αντίστοιχα σνακ
  • Αναψυκτικά
  • Καραμέλες

Τι αποκάλυψε η μελέτη

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί πέντε χρόνια την εξέλιξη της υγείας 451 ασθενών, οι οποίοι μόλις είχαν διαγνωσθεί με κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο (CIS). Αυτό είναι ένα νευρολογικό επεισόδιο με συμπτώματα πολύ ύποπτα για σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα εξελιχθεί σε αυτήν.

Οι πάσχοντες από αυτό συχνά έχουν για πολύ καιρό εξάρσεις και υφέσεις των συμπτωμάτων τους. Αυτές θυμίζουν την υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα μορφή της νόσου, στην οποία μπορεί τελικά να εξελιχθεί.

Οι εθελοντές υποβάλλονταν σε εξειδικευμένες αναλύσεις αίματος, για να αξιολογούν αξιόπιστα οι ερευνητές πόσα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα κατανάλωναν.

Όπως διαπίστωσαν, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα δεν σχετίζονταν με την έναρξη της πλήρους σκληρύνσεως κατά πλάκας. Ωστόσο οι ασθενείς που τα κατανάλωναν είχαν περισσότερες αλλοιώσεις στον εγκέφαλο που είναι ενδεικτικές της νόσου. Επιπλέον είχαν χαμηλότερη νευρολογική λειτουργία.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι όσοι έτρωγαν  τα περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, είχαν κατά 30% περισσότερες εξάρσεις στη διάρκεια της 5ετίας απ’ ό,τι όσοι έτρωγαν τα λιγότερα. Μετά από δύο χρόνια, εξ άλλου, είχαν υψηλότερα ποσοστά νέων, ενεργών εγκεφαλικών αλλοιώσεων. Είχαν, επίσης, μεγαλύτερη αύξηση στο μέγεθος των υπαρχουσών αλλοιώσεων.

Οι διαφορές αυτές υποδηλώνουν ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ασκούν χρόνια φλεγμονώδη δράση, που ενισχύει την ήδη υπάρχουσα φλεγμονή. Με άλλα λόγια, δεν πυροδοτούν την σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά την ενισχύουν, εξήγησε η Dr. Della Costa.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωσή τους δημιουργεί μία αλληλουχία βιολογικών διεργασιών που ενισχύουν την φλεγμονώδη δραστηριότητα της πολλαπλής σκληρύνσεως», είπε.

Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνά τους για να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους σε διαφορετικούς πληθυσμούς ασθενών.

Πηγή: ectrims.eu

Διαβάστε επίσης:

Έντονες αντιδράσεις των παθολόγων στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία

InnoHealth 2025: Στη Λάρισα ο κόμβος καινοτομίας για την υγεία – Τρεις πρωτοποριακές εφαρμογές που σώζουν ζωές

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από τον ιό του Δυτικού Νείλου και 4 νέα κρούσματα

ΠΕΜΠΤΗ 02.10.2025 18:16
Exit mobile version