Μελομακάρονα με μανταρίνι και τραγανά κομμάτια καρυδιού μέσα στη ζύμη
Η κλασική αγαπημένη συνταγή για τα παραδοσιακά μελομακάρονα, με μια παραλλαγή, πιο αρωματική και γευστική χάρη στα μανταρίνια, με αφράτη υφή και παράλληλα τραγανή, χάρη στα κομμάτια καρυδιών που βρίσκονται μέσα στη ζύμη και θα απολαμβάνετε σε κάθε μπουκιά.
500 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
300 γραμμάρια νερό
1 κανελόξυλο
2-3 φλούδες πορτοκαλιού ή λεμονιού
Λίγο φρεσκοστιμμένο χυμό λεμόνι
200 γραμμάρια μέλι
Για τη ζύμη
900 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.
420 γραμμάρια ελαιόλαδο (αν το ελαιόλαδό σας είναι πολύ βαρύ, μπορείτε να το αραιώσετε με άλλο σπορέλαιο, μισό – μισό)
30 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
280 γραμμάρια φρεσκοστιμμένο χυμό μανταρινιού (σουρωμένο)
20 γραμμάρια ξύσμα από τα μανταρίνια
5 γραμμάρια μαγειρική σόδα
2 γραμμάρια γαρίφαλο σκόνη
4 γραμμάρια κανέλα σκόνη
100 γραμμάρια καρύδια, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
1.Αρχικά ετοιμάστε το σιρόπι. Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, το κανελόξυλο, τις φλούδες και λίγο χυμό λεμονιού (έως 1 κουταλιά της σούπας). Ανακατέψτε να λιώσει η ζάχαρη και φέρτε σε βρασμό, σε μέτρια φωτιά. Μόλις κοχλάσει μετρήστε 3-4 λεπτά βρασμού και έπειτα αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφαιρέστε το κανελόξυλο και τις φλούδες και ρίξτε το μέλι. Ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί και αφήστε το να κρυώσει εντελώς (είναι προτιμότερο να το βάλετε στο ψυγείο για να είναι κρύο).
2.Ετοιμάστε τη ζύμη. Βάλτε σε ένα μπολ τα υγρά υλικά, το ελαιόλαδο και τον χυμό και έπειτα τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη σόδα, το γαρίφαλο και την κανέλα. Ανακατέψτε με ένα σύρμα να διαλυθούν καλά τα υλικά, η ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Ρίξτε το αλεύρι και ανακατέψτε πολύ απαλά με τα χέρια, χωρίς να πολυδουλέψετε το μίγμα για να μην αποβάλει η ζύμη το λάδι. Λίγο πριν το τέλος προσθέστε τα τριμμένα καρύδια, ενσωματώστε απαλά και σταματήστε το ζύμωμα.
3.Πλάστε με τα χέρια σας μπισκότα οβάλ σχήματος, περίπου 20 γραμμαρίων και τοποθετήστε τα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τρυπήστε τα ελαφρά ή χαράξτε τα για να πάρουν καλύτερα το σιρόπι.
4.Ψήστε τα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C (ή 170ο C στον αέρα) για περίπου 20-25 λεπτά.
5.Αποσύρετέ τα από το φούρνο και βουτήξτε τα στο κρύο σιρόπι. Μεταφέρετέ τα σε δίσκο σερβιρίσματος ή πιατέλα, πασπαλίστε με επιπλέον καρύδι και κανέλα, αν επιθυμείτε, και είναι έτοιμα να τα απολαύσετε.
Διαβάστε επίσης:
Γιορτινή σαλάτα με κόκκινο λάχανο, καρότο και εύκολη βινεγκρέτ