search
ΣΑΒΒΑΤΟ 17.10.2026 13:39
MENU CLOSE

Αλβανία: Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις – Επεισόδια έξω από το υπουργείο Παιδείας στα Τίρανα στο νέο συλλαλητήριο κατά του Έντι Ράμα – (Video)

17.10.2026 12:39
Albania

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Νέα μαζική κινητοποίηση πραγματοποιείται σήμερα, Σάββατο, από τις 10 το πρωί, στην Αλβανία, καθώς οι διαδηλωτές καλούν τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Επεισόδια ξεκίνησαν μπροστά από το υπουργείο Παιδείας στα Τίρανα, όταν συγκεντρωμένοι άρχισαν να πυρπολούν κάδους απορριμμάτων και να συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις που βρισκόντουσαν στο χώρο.

Νωρίτερα, οι διαδηλωτές είχαν απευθύνει έκκληση στους Αλβανούς της διασποράς να οργανώσουν διαδηλώσεις στις πόλεις του εξωτερικού όπου ζουν και εργάζονται.

Το νέο κάλεσμα έρχεται μετά τα εκτεταμένα επεισόδια της Παρασκευής στα Τίρανα, όπου διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις και επιτέθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια.

Οι κινητοποιήσεις έχουν επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπου επίσης έχουν σημειωθεί βίαια επεισόδια.

Συγκρούσεις έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο

Χθες Παρασκευή, τέταρτη ημέρα των κινητοποιήσεων, χιλιάδες διαδηλωτές, με πρωτοστάτες μαθητές και φοιτητές, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο των Τιράνων, απαιτώντας την παραίτηση του Έντι Ράμα και μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 10 το πρωί, τοπική ώρα. Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονταν γονείς μαθητών, οι οποίοι είχαν ενωθεί με τους φοιτητές. Αν και αρχικά η κινητοποίηση έμοιαζε να εξελίσσεται ειρηνικά, σύντομα ξέσπασαν βίαια επεισόδια.

Οι διαδηλωτές χωρίστηκαν σε τουλάχιστον τρεις μεγάλες ομάδες, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις με την αστυνομία να σημειώνονται σε διαφορετικά σημεία της πρωτεύουσας.

Έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού, κουκουλοφόροι συγκρούονταν επανειλημμένα με τις αστυνομικές δυνάμεις, επιχειρώντας να εισέλθουν στο κτίριο, το οποίο φρουρούνταν και από ειδικές μονάδες. Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου λάμψης και αντλιών νερού για να διαλύσει το πλήθος.

«Δεν θέλουμε καμία διαπραγμάτευση, απλώς ζητάμε να φύγει ο πρωθυπουργός μας», δήλωναν διαδηλωτές σε δημοσιογράφους.

Επιθέσεις σε υπουργεία και κυβερνητικά κτίρια

Διαδηλωτές με καλυμμένα πρόσωπα επιτέθηκαν με πέτρες και κομμάτια μαρμάρου στα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία. Στο υπουργείο Οικονομικών έσπασαν την πόρτα της εισόδου, ενώ έξω από το υπουργείο Παιδείας φώναζαν προς τους αστυνομικούς: «Μη μας χτυπάτε, είμαστε παιδιά σας».

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έξω από το υπουργείο Παιδείας τραυματίστηκε η λέκτορας της Νομικής Κέλα Ολντάσι, σύζυγος του εκλιπόντος πρώην βουλευτή και υπουργού της κυβέρνησης Μπερίσα, Σοκόλ Ολντάσι. Η ίδια βρισκόταν στο πλευρό των φοιτητών για να υποστηρίξει τα αιτήματά τους.

Επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης στο κτίριο όπου στεγάζεται το Προεδρείο του Κοινοβουλίου, με τους διαδηλωτές να σπάνε πόρτες και παράθυρα. Παράλληλα, καταγράφηκαν ζημιές σε κυβερνητικά κτίρια και καταστήματα.

Πολλές επιχειρήσεις στην αλβανική πρωτεύουσα παρέμειναν κλειστές, με κατεβασμένα ρολά και μηνύματα συμπαράστασης προς τους διαδηλωτές, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν φθορές και λεηλασίες.

152 συλλήψεις και 120 τραυματίες αστυνομικοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, έχουν γίνει 324 προσαγωγές και 152 συλλήψεις, ενώ ο αριθμός των τραυματιών αστυνομικών ανέρχεται σε 120.

Ο υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη δημόσια τάξη, ανακοίνωσε ότι δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για υπέρβαση καθήκοντος, καθώς φέρονται να χτυπούσαν τραυματισμένο διαδηλωτή που βρισκόταν πεσμένος στο έδαφος.

Διαφθορά και αμφιλεγόμενη τουριστική επένδυση

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν διαφθορά και παραμέληση της παιδείας, ενώ οι κινητοποιήσεις έχουν διευρυνθεί και με αφορμή τις αντιδράσεις για την αμφιλεγόμενη τουριστική επένδυση στα νότια παράλια της χώρας, η οποία συνδέεται με τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Έντι Ράμα απορρίπτει τις εκκλήσεις για παραίτηση, υποστηρίζοντας ότι πίσω από τις διαδηλώσεις βρίσκεται ξένος δάκτυλος που επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Αλβανίας. Επεισόδια έχουν σημειωθεί και σε άλλες πόλεις της χώρας, ενώ η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: «Ιστορική» στιγμή η αναστολή εφαρμογής κυρώσεων από τον Τραμπ, δηλώνει σύμβουλος του Πούτιν

Δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε χθες στα ανοικτά της Σαουδικής Αραβίας από άγνωστης προέλευσης βλήμα

Η Google έριξε άκυρο στον Τραμπ – Απέρριψε την ιδέα του να πάρει ωκεανός το όνομά του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 17.10.2026 13:39