Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Add topontiki.gr on GoogleΜετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο «ένιψε τας χείρας του» για την κύρωση από το κοινοβούλιο της Λιβύης του επίμαχου τουρκολιβυκού μνημονίου, τώρα και η Άγκυρα «βγάζει γλώσσα» στις αντιδράσεις της Ελλάδας και της ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς τες ως «μονομερείς εκτιμήσεις τρίτων».
Συγκεκριμενα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, αντιναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ, τόνισε ότι «χαιρετίζουμε την επικύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, το οποίο υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης το 2019 και βρίσκεται σε ισχύ, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης στις 20 Οκτωβρίου 2026. Η απόφαση επιβεβαιώνει την εγκυρότητα του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφηκε με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της ισότητας και ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Η χώρα μας θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις προσπάθειές της για την ενίσχυση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή».
Απαντώντας, δε, στις καταδικαστικές ανακοινώσεις από Ελλάδα και ΕΕ, ο Ακτούρκ είπε ότι το μνημόνιο «συντάχθηκε με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της ισότητας, λαμβάνοντας υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των δύο χωρών. Η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας εμπίπτει στο πεδίο των κυριαρχικών δικαιωμάτων των σχετικών παράκτιων κρατών, και η νομική ισχύς του Μνημονίου Συνεργασίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από μονομερείς εκτιμήσεις τρίτων», προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τη χώρα μας, τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, και να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή».
Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιφύλαξε ψυχρολουσία για την Ελλάδα, καθώς σημείωσε για το θέμα ότι «η επίλυση των θαλάσσιων ζητημάτων εξυπηρετεί τα συμφέροντα κάθε πλευράς και ανοίγει τον δρόμο για εμπορικές επενδύσεις και έρευνες που θα ωφελήσουν ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου» χωρίς να παίρνει θέση για τη νομιμότητα του μνημονίου, ενώ αναφερόμενο στην Αθήνα και την Άγκυρα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι αμφότερες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Τις ενθαρρύνουμε να συζητήσουν σε διμερές επίπεδο για την αντιμετώπιση των όποιων διαφωνιών τους».
Διαβάστε επίσης
Νέο όνομα για τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ – Γυναίκα υπουργός από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.