search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 10:28
MENU CLOSE

Eurogroup: Ευθύνες στην Ελλάδα για καθυστερήσεις – Πολύ μεγάλες οι διαφορές για να καλυφθούν

24.04.2015 10:49
Eurogroup: Ευθύνες στην Ελλάδα για καθυστερήσεις – Πολύ μεγάλες οι διαφορές για να καλυφθούν - Media

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν σήμερα στη Ρίγα “τις ανησυχίες τους” για την καθυστέρηση που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

 

Εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να λάβει τις αποφάσεις που απαιτούνται για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλούμ λίγο μετά το πέρας της σημερινής άτυπης υπουργικής συνόδου στη Ρίγα της Λετονίας εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ως την ερχόμενη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου στις Βρυξελλες.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε επίσης ότι από τη στιγμή που θα κλείσουν οι έν εξελίξει διαβουλεύσεις, θα αρχίσουν οι συνεννοήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον Ιούνιο, όποτε λήγει η τετράμηνη παράταση που δόθηκε τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα. Ο Ολλανδός υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα ρευστότητας που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία λέγοντας ότι είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο θα πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός των διαβουλεύσεων, ενώ δεν έκρυψε ότι στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης το κλίμα για την ελληνική πλευρά και τον Γιανη Βαρουφάκη προσωπικά υπήρξε αρνητικό.
Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι ναι μεν έχουν γίνει κάποιες πρόοδοι από ελληνικής πλευράς – κυρίως τις τελευταίες ημέρες, πλην όμως σημείωσε ότι αυτές είναι ανεπαρκείς. Είμαστε ακόμη μακριά τόνισε ο Γάλλος Επίτροπος, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν.
 Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρεγκλινγκ αναφέρθηκε στους ευνοϊκούς όρους με τους οποίους δανείζει ο Μηχανισμός την Ελλάδα η οποία όπως είπε με τον τρόπο αυτό εξοικονομεί ποσά της τάξεως των 8 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αναφερόμενος στα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού τομέα ζήτησε και αυτός επιτάχυνση των διαβουλεύσεων.

Οι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν  “τις ανησυχίες τους” για την καθυστέρηση που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις, περιγράφοντας τα αισθήματα μεταξύ των ομολόγων του.

“Ανησυχίες στο Eurogroup για την περιορισμένη πρόοδο στις συνομιλίες με την Ελλάδα. Επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις”, έγραψε ο λετονός επίτροπος στο λογαριασμό του στο Twitter, στο τέλος μιας συνεδρίασης της ευρωζώνης με θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Η αρνητική διάθεση των υπουργών οικονομικών φάνηκε από το πρωί κατά την προσέλευση στο Eurogroup.

Ιδιαίτερα καυστικός ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη Ρίγα της Λετονίας, προσερχόμενος στο άτυπο Eurogroup.

«Όλοι θα πούμε στην Ελλάδα ότι ο χρόνος πιέζει» είπε και πρόσθεσε «Πηγαίντε να δείτε την όμορφη Ρίγα, γιατί αποτέλεσμα δεν θα δείτε»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο άτυπο Eurogroup επεσήμανε «Είναι ζήτημα επείγουσας ανάγκης για όλους μας να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά περισσότερο για την Ελλάδα».

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι σήμερα θα γίνει αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και αναμένει από τους εκπροσώπους των θεσμών να ακούσει τί έχουν να πουν. “Ελπίζω να έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος”, ανέφερε και πρόσθεσε: “Τον τελευταίο καιρό μαθαίνω θετικά νέα, αλλά θέλω σήμερα να ακούσω περισσότερα”.

Συνεχίζοντας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι είναι ζήτημα επείγουσας ανάγκης για όλους να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν πριν το Eurogroup λάβει αποφάσεις. Πρόσθεσε ότι έχει συνομιλήσει με εκπροσώπους των θεσμών στην Αθήνα, καθώς και με την ελληνική πλευρά και διαπιστώνει ότι υπάρχει «μεγάλη αποφασιστικότητα για επίτευξη συμφωνίας».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι πλησιάζουμε στην προθεσμία που όρισε το Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, για τα τέλη Απριλίου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας: «Η προθεσμία για το τέλος του Απριλίου δεν έχει ακόμα λήξει». Πάντως, πρόσθεσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, είναι πιο σημαντική η τήρηση της προθεσμίας για την ελληνική πλευρά, παρά για το Eurogroup, υπό την έννοια ότι η επίτευξη συμφωνίας επείγει περισσότερο για την ελληνική πλευρά.

Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκλείει την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα για την Ελλάδα, θεωρώντας ότι δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στις συνομιλίες της Αθήνας με τους πιστωτές.

«Η πρόοδος στις τεχνικές διαπραγματεύσεις δεν είναι επαρκής για την επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Νοτμπρόβσκις προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στο άτυπο Eurogroup δήλωσε: «Κάθε ημέρα χωρίς συμφωνία για την Ελλάδα περιπλέκει τα πράγματα», ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί επεσήμανε ότι «Η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς της, καθώς η πρόοδος για την Ελλάδα είναι πολύ αργή» κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ, ο οποίος σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα ενός Grexit απάντησε ότι δεν προβλέπεται έξοδος από την ευρωζώνη, αλλά μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Κουρασμένος» από το θέμα της Ελλάδας δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Καζιμίρ. «Μιλάμε πολύ, αλλά χωρίς ουσία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει χρόνος για «πολιτικές και διπλωματικές κουβεντούλες».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 10:28