search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 12:11
MENU CLOSE

Ο Τραμπ θα αποσύρει άμεσα τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα – «Απάτη η υπερθέρμανση του πλανήτη»

13.11.2016 09:52
Ο Τραμπ θα αποσύρει άμεσα τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα - «Απάτη η υπερθέρμανση του πλανήτη» - Media

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναζητά τρόπους για να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το κλίμα, σύμφωνα με πηγές της ομάδας που οργανώνει τη μετάβασή του στον Λευκό Οίκο, αρνούμενος να στηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων, γράφει το Reuters.

Από τη στιγμή που εξελέγη ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο, από την Κίνα μέχρι μικρά νησιωτικά κράτη, επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στη συμφωνία που επετεύχθη στο Παρίσι το 2015, κατά τη διάρκεια της διεθνούς συνάντησης για το κλίμα στο Μαρακές του Μαρόκο.

Όμως ο Τραμπ, ο οποίος έχει πει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μία απάτη, έχει υποσχεθεί ότι θα αποσυρθεί από τη συμφωνία και ψάχνει να βρει τρόπους για να περιορίσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για την απόσυρση από τη συμφωνία οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν έως και τέσσερα χρόνια.

«Ήταν παράτολμο να ενεργοποιηθεί η συμφωνία του Παρισιού πριν από τις εκλογές» είπε πηγή του Reuters στην αμερικανική κυβέρνηση. Η συμφωνία κέρδισε μεγάλη υποστήριξη για να τεθεί σε εφαρμογή στις 4 Νοεμβρίου, πρόσθεσε. Οι εναλλακτικές ήταν να σταλεί επιστολή αποχώρησης των ΗΠΑ από τη μητρική συμφωνία του 1992 ή να δοθεί μία προεδρική εντολή για να διαγραφεί η υπογραφή του προέδρου από τη συμφωνία του Παρισιού.

Πολλά έθνη εξέφρασαν την ελπίδα να παραμείνουν οι ΗΠΑ στη συμφωνία. Το Μαρόκο διοργανωτής της Συνόδου είπε ότι «εάν ένα μέλος θελήσει να αποσυρθεί από τη συμφωνία δεν θέτει υπό αμφισβήτηση ολόκληρη τη συμφωνία». Η συμφωνία έχει γίνει αποδεκτή από σχεδόν 200 κράτη και επικυρώθηκε από 109 αντιπροσώπους των χωρών αυτών το Σάββατο στο Μαρόκο, από χώρες που εκπέμπουν το 76% των αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ που εκπέμπουν το 18%.

Η συμφωνία επιδιώκει να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη που κατηγορείται για μεγάλη οικονομική ζημιά από την ερημοποίηση, την εξαφάνιση ειδών του ζωικού βασιλείου και φυτών, κύματα έντονης ζέστης, πλημμύρες και άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

«Η συμφωνία για το κλίμα εμπεριέχει μεγάλη σημασία και αξιοπιστία» είπε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το κλίμα και αρνήθηκε να σχολιάσει τις απόψεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 12:11