search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:44
MENU CLOSE

Βορίδης: Γιατί είπα «ναι» στο Αγροτικής Ανάπτυξης

14.07.2019 07:44
Μονομαχία Βορίδη - Πέτσα - Media

 

H προετοιμασία και η διαπραγµάτευση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι στις βασικές προτεραιότητες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Μάκης Βορίδης µιλά στο «Έθνος της Κυριακής» για το νέο µοντέλο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και αποκαλύπτει τη συνοµιλία του µε τον πρωθυπουργό πριν αναλάβει τις νέες του αρµοδιότητες. 

Μήπως η δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ ότι δεν βλέπει λόγο µείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασµα, αλλά και η προειδοποίηση του Eurogroup για ανατροπή των δηµοσιονοµικών στόχων από επιδόµατα τύπου 13ης σύνταξης, θέτουν υπό αίρεση βασικές προεκλογικές σας δεσµεύσεις. Πώς σκέφτεστε να ξεπεράσετε την αρνητική προδιάθεση των εταίρων µας; 

Είµαστε µια νέα κυβέρνηση που εξελέγη για την εφαρµογή ενός κυβερνητικού προγράµµατος που εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό. Το πρόγραµµά µας στηρίζεται στην επίτευξη υψηλών ρυθµών ανάπτυξης οι οποίοι επιτρέπουν τη µείωση των φορολογικών συντελεστών και την τήρηση των δηµοσιονοµικών στόχων. Ταυτόχρονα είναι διακηρυγµένη θέση µας η µείωση των υψηλών δηµοσιονοµικών πλεονασµάτων. Προφανώς και γνωρίζουµε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους δανειστές. Είναι κατανοητό. Στο σηµείο αυτό τα συµφέροντά µας δεν ταυτίζονται. Αλλά η συζήτηση αυτή τώρα µόλις ξεκινά. Και είµαστε αισιόδοξοι ότι θα πάει καλά.

Πώς σκέφτεστε να αντιµετωπίσετε την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, και δη στην κυπριακή ΑΟΖ; Θα βοηθούσε σε αυτή την περίσταση µια συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον Ταγίπ Ερντογάν; 

Ο στόχος µας είναι να σταθούµε δίπλα στην Κύπρο ώστε να προστατευθεί η εθνική της κυριαρχία και να αρθούν οι παραβιάσεις. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ένα ζητούµενο: να φύγουν τα τουρκικά πλοία από την περιοχή. Ευκταίο είναι να γίνει αυτό µε την εξάντληση των διπλωµατικών πιέσεων και την αξιοποίηση των διεθνών συµµαχιών. Η δήλωση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ήταν ένα καλό µικρό πρώτο βήµα. Η συζήτηση για την επιβολή κυρώσεων θα πρέπει να προχωρήσει, οι κυρώσεις να επιβληθούν και να είναι αποτελεσµατικές. Ενδεχόµενη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού µε τον Ερντογάν αποκτά αξία και νόηµα αν είναι καλά προετοιµασµένη ώστε να φέρει συγκεκριµένο αποτέλεσµα. Επισκέψεις σαν αυτές που γίνονταν επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν απολύτως κανένα νόηµα.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως µείζονα στόχο της διακυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας την αλλαγή του µοντέλου διακυβέρνησης. Πέραν των όποιων καλών προθέσεων, γιατί θα πετύχετε εσείς εκεί που απέτυχαν οι προηγούµενοι; 

Μα ήδη έχουν γίνει συγκεκριµένες και σηµαντικές επιλογές: Η µη χρήση αναπληρωτών υπουργών, µε δύο µόνο εξαιρέσεις, είναι σηµαντικό βήµα αποφυγής διάσπασης της ευθύνης και της διαµόρφωσης ενός ισχυρού πόλου διοίκησης των υπουργείων. Η κατάργηση δύο υπουργείων είναι επίσης σηµαντικό βήµα. Η ενεργοποίηση της γραµµατείας της κυβέρνησης, η οποία θα παίζει κεντρικό συντονιστικό ρόλο, είναι ίσως το πιο ουσιαστικό βήµα για την παρακολούθηση, την υποστήριξη και την ενοποίηση του κυβερνητικού έργου. Αρα, όλα δείχνουν ότι βαδίζουµε αποφασιστικά προς τη σωστή κατεύθυνση.

Παρά την προεκλογική σας ρητορική, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέστη στρατηγική ήττα. Θεωρείτε ότι η εκλογική του επίδοση δυσχεραίνει το κυβερνητικό σας έργο; Είναι πιθανό να βρείτε πεδίο συνεννόησης µε την αξιωµατική αντιπολίτευση; 

∆εν είµαι βέβαιος ότι όλοι εννοούµε το ίδιο όταν λέµε «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ». Στη δηµόσια συζήτηση µάλλον έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι σηµαίνει βαριά εκλογική ήττα. Στο δικό µου λεξιλόγιο η βαριά εκλογική ήττα είναι µόνο µια παράµετρος της στρατηγικής ήττας. Το πιο σηµαντικό είναι η αναίρεση των προϋποθέσεων επί των οποίων στηρίχτηκε η εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν προϊόν και αποτέλεσµα µιας ηγεµονίας σε ιδεολογικούς µηχανισµούς. Αρα, η στρατηγική ήττα προϋποθέτει την αναίρεση αυτής της ηγεµονίας. Και ενώ η εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ διαµορφώνει όρους αλλαγής του ιδεολογικού παραδείγµατος, και ενώ πιστώνεται προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη η διενέργεια µιας εκλογικής εκστρατείας µε συγκεκριµένες και απολύτως εξειδικευµένες πολιτικές δράσεις που ορισµένες από αυτές είχαν καθαρό ιδεολογικό πρόσηµο, η στρατηγική ήττα, µε την έννοια που λέω εγώ, θα κριθεί σε αυτή την ιστορική φάση από την επιτυχία της διακυβέρνησής µας. Αν η κυβέρνηση επιτύχει, θα φανεί ότι οι ιδέες µας δουλεύουν, ότι φέρνουν αποτέλεσµα. Αν αποτύχει, θα υπάρξει πισωγύρισµα και αναβίωση των λαϊκίστικων, κρατικιστικών, εξισωτικών και εθνοµηδενιστικών αντιλήψεων. Είναι κρίσιµο, λοιπόν, για τη µάχη των ιδεών ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιτύχει. Και ως προς αυτό είµαστε πολύ αισιόδοξοι όλοι, και κυρίως ο ελληνικός λαός.

Πώς βρεθήκατε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Σίγουρα δεν το περιµένατε. Οι ψίθυροι κάνουν λόγο για υποβάθµιση του Βορίδη…

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ποτέ ασχοληθεί µε το αντικείµενο ως βουλευτής. Αν και, όπως µου είπε ο αδελφός µου, η ζωή έχει αιφνιδιασµούς. Ο πατέρας µας είχε µια µικρή επιχείρηση γεωργικών φαρµάκων και µηχανηµάτων από την οποία έζησε την οικογένειά του. Οταν ήµουν φοιτητής της Νοµικής, για το χαρτζιλίκι µου δούλευα στην επιχείρηση αυτή ως πωλητής και σκεφτόµαστε πώς θα αισθανόταν ο πατέρας µας αν ζούσε βλέποντας τον γιο του να έχει γίνει υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίµενα και ρώτησα τον πρωθυπουργό γιατί µε χρειάζεται σε αυτήν τη θέση. Απαντώντας µου έδωσε και την εντολή-στρατηγική κατεύθυνση για το υπουργείο: «Θέλω να διαπραγµατευτείς τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Εχει πολλά νοµικά, έχει πολλή Ευρώπη, θέλει καλή γνώση ξένων γλωσσών, τα αγροτικά θα τα διαβάσεις και θα τα µάθεις». Οσο για το αν είναι υποβάθµιση για µένα; Με τιµά αυτή η κριτική, αν και δεν νοµίζω να είναι αυτή η πρόθεση όσων την ασκούν. Με τιµά γιατί µου αναγνωρίζει πολιτικό µέγεθος. Ταυτόχρονα δείχνει τη σηµασία που δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτογενή παραγωγή. Κατά τα λοιπά, όσοι το λένε αυτό προφανώς δεν ξέρουν το υπουργείο: Ρυθµίζει το 7,2% του ΑΕΠ και 1.238.490 απασχολούµενους, έχει το 21,9% των εξαγωγών και το 13,6% του συνόλου των εργαζοµένων. ∆εν το λες και λίγο….

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητές σας;

Προετοιµασία και διαπραγµάτευση της ΚΑΠ, µεγέθυνση της συµβολής του πρωτογενούς τοµέα στο ΑΕΠ, ευφυής αγροτική ανάπτυξη, «πράσινη» αγροτική ανάπτυξη και αντιµετώπιση των συνεπειών της κλιµατικής αλλαγής, µείωση της φορολογίας των αγροτών σε όλα τα επίπεδα (στα συνεργατικά σχήµατα, τα εφόδια, στο εισόδηµα, παντού), αντιµετώπιση των παράνοµων ελληνοποιήσεων. Ηδη διαµορφώνουµε µια πλούσια και φιλόδοξη ατζέντα δράσεων. Και είµαι τυχερός που έχω µαζί µου δύο σπουδαίους συνεργάτες, τη Φωτεινή Αραµπατζή και τον Κώστα Σκρέκα, και οι δύο µε σηµαντική πολιτική και κοινοβουλευτική εµπειρία, αλλά και µε γνώση του αντικειµένου. Εποµένως, ευελπιστώ ότι θα αντεπεξέλθουµε στις προκλήσεις που παρουσιάζει το υπουργείο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:44