search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 05:44
MENU CLOSE

Ο Αλαβάνος και ο… κατηραμένος όφις!

05.11.2009 23:59
Ο Αλαβάνος και ο... κατηραμένος όφις! - Media

«Όταν πήρα την πρόσκληση γι’ αυτή την εκδήλωση, ομολογώ ότι στεναχωρέθηκα γιατί με είχε άνευ τίτλου. Μάλλον είμαι ο “άνθρωπος χωρίς ιδιότητα”, όπως είναι το βιβλίο του Ρόμπερτ Μουζίλ. Θα ήθελα λοιπόν να παρακαλέσω, αν κάποιος  από εσάς γράψει ένα βιβλίο, μια ποιητική συλλογή και με καλέσετε, να γράψετε: Αλέκος Αλαβάνος, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ».Με αυτά τα λόγια, κλείνοντας την ομιλία του στο πλαίσιο της παρουσίασης της ποιητικής συλλογής της Νάντιας Βαλαβάνη στη Στοά του Βιβλίου το βράδυ της Πέμπτης, ο Αλέκος Αλαβάνος έπιασε το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει πριν από τις εκλογές και παρενέβη υπέρ ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την κάρτα μέλους…

«Όταν πήρα την πρόσκληση γι’ αυτή την εκδήλωση, ομολογώ ότι στεναχωρέθηκα γιατί με είχε άνευ τίτλου. Μάλλον είμαι ο “άνθρωπος χωρίς ιδιότητα”, όπως είναι το βιβλίο του Ρόμπερτ Μουζίλ. Θα ήθελα λοιπόν να παρακαλέσω, αν κάποιος  από εσάς γράψει ένα βιβλίο, μια ποιητική συλλογή και με καλέσετε, να γράψετε: Αλέκος Αλαβάνος, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ».

Με αυτά τα λόγια, κλείνοντας την ομιλία του στο πλαίσιο της παρουσίασης της ποιητικής συλλογής της Νάντιας Βαλαβάνη στη Στοά του Βιβλίου το βράδυ της Πέμπτης, ο Αλέκος Αλαβάνος έπιασε το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει πριν από τις εκλογές και παρενέβη υπέρ ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την κάρτα μέλους…

Προηγουμένως όμως άστραψε και βρόντηξε και, αν διαβάσαμε σωστά τις πίσω γραμμές, επιστρέφει δριμύτερος για να πάρει και το… κεφάλι του Τσίπρα! Ήταν μια ομιλία που τα είχε όλα: Ποίηση, λογοτεχνία, πολιτική, ΣΥΡΙΖΑ, τάσεις, συνιστώσες, Φλαμπουράρη. Όλα μπλέκονταν πικρά… Η ανάγνωση στίχων της Βαλαβάνη, του Αναγνωστάκη και άλλων κατέληγε σε δριμύ κατηγορώ προς την Κουμουνδούρου…

Ουσιαστικά στοχοποίησε την Κουμουνδούρου, τις τάσεις της και τη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ («γιατί να μη βγάλουμε ένα βιβλίο με τις τοποθετήσεις Φλαμπουράρη στη Γραμματεία, με την εμπνευσμένη θέση της σημερινής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για την Αριστερά;»), μίλησε για «κομματικό κομφορμισμό», άσκησε κριτική για εμμονές σε επικοινωνιακούς χειρισμούς, για την προεκλογική περίοδο και το βάρος που δόθηκε στην κατάθεση προτάσεων «που χειροκροτεί το σύστημα» όπως είπε.

Στηλίτευσε τη λογική μιας Αριστεράς που πιστεύει ότι πολιτική είναι μόνο η τέχνη του εφικτού, γιατί αντιθέτως σύμφωνα με τον ίδιο «έχει ανάγκη της μαγείας, της ποίησης, των ανοιχτών οριζόντων».

Σε συνέχεια των όσων διαδραματίστηκαν το καλοκαίρι με τις δηλώσεις Κοροβέση για την «Αριστερά που τα παίρνει», ο Αλέκος Αλαβάνος, κάνοντας μια αντιστοίχιση του ’89 με το σήμερα, την «έπεσε» στην ηγεσία Κύρκου.

Όπως το έθεσε: Η συμμετοχή της Αριστεράς σε μια κυβέρνηση Αριστεράς – Δεξιάς και η απόσπασή της από ένα κοινό προερχόμενο από τον ευρύτερο ριζοσπαστικό ΕΑΜογενή χώρο ήταν «έκφραση του πιο ακραίου καιροσκοπισμού» και κατ’ αναλογία είπε πως σήμερα «ζούμε σε μια μικρή εποχή» και βλέπουμε «σε μικρογραφία τις ίδιες καταστάσεις».

Παρακάτω το «πέσιμο» σε όσους ανέτρεξαν… πέραν της πολιτικής για να ερμηνεύσουν τη συμπεριφορά του μετά τις ευρωεκλογές, χοντραίνει: «Ζούμε παρόμοιες καταστάσεις που οδήγησαν στο 1989… στα γκουλάγκ και στα ψυχιατρεία, δεν μπορεί σήμερα να υπάρχουν εστίες που μιλάνε για ψυχοπαθείς και να προσπαθούν να εγκαταστήσουν έναν κομματικό κομφορμισμό».

Κερασάκι στην τούρτα οι βολές κατά Τσίπρα ως επικεφαλής του συνδυασμού στις εκλογές: Χαρακτήρισε τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου μεγάλη ήττα για την Αριστερά, καθώς έχει σημασία με τι συγκρίνεις το αποτέλεσμα, όπως είπε.

«Ήταν μεγάλη ήττα γιατί είχαμε αναλάβει να κλείσουμε το χάσμα με τον κόσμο του ’89, είχαμε καταφέρει να αναδειχθούμε ως Η αντιπολίτευση, είχαμε κάνει βήματα μπροστά για την αλλαγή του τοπίου, είχαμε καταφέρει να αναδειχθούν τα κινήματα, το κίνημα του άρθρου 16, το κίνημα του Δεκέμβρη». Πλησιάζοντας στο τέλος της ομιλίας του κάλεσε η Αριστερά «να μην πνίγεται στη λογική των μικρών στοιχίσεων».

Στην εκδήλωση, που προφανώς ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της παρέμβασης Αλαβάνου, παρευρέθηκαν εκ του ΣΥΡΙΖΑ οι Τσακνιάς, Μπανιάς, Θεωνάς, Ρινάλντι, Νταβανέλλος κ.ά., εκ του ΣΥΝ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Δημήτρης Βίτσας, αλλά και προσωπικότητες όπως ο  Κώστας Βεργόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Νίκος Κοτζιάς, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Παπαχρήστος και πλήθος κόσμου που γέμισε δύο αίθουσες στο υπόγειο της Στοάς του Βιβλίου.

Στο μεταξύ λίγα μέτρα πιο πέρα, στη Νομική, ο Τσίπρας χαιρέτισε σε εκδήλωση της Νεολαίας ΣΥΝ για την ΕΦΕΕ, η οποία, αν και ξεκινούσε μία ώρα νωρίτερα, σύμφωνα με τις «κακές γλώσσες», μόνο τυχαία δεν ήταν…

Οι δε… συριζαίοι είχαν φρικάρει με την επιλογή να μιλήσει στην εκδήλωση ο Γιώργος Γιαννουλόπουλος, πρώην πρόεδρος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ, συγγραφέας, του κλίματος της Ανανεωτικής Αριστεράς, ο οποίος από τα τακτικά κείμενά του στην «Ελευθεροτυπία» ουκ ολίγες φορές έχει ειρωνευτεί το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ.

To be continued…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30