search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:12
MENU CLOSE

Η… μετάφραση του μηνύματος

14.11.2010 19:43
Η… μετάφραση του μηνύματος - Media

Νικητές και ηττημένοι της δεύτερης Κυριακής των εκλογών «διάβασαν» με τον… δικό τους τρόπο το μήνυμα των πολιτών.

 

Νικητές και ηττημένοι της δεύτερης Κυριακής των εκλογών «διάβασαν» με τον… δικό τους τρόπο το μήνυμα των πολιτών.

Πολιτικοί αρχηγοί και υποψήφιοι έκαναν τις συνήθεις δηλώσεις:

Πολιτικοί αρχηγοί

«Σκοπός μας είναι η σωτηρία της χώρας»  τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πέρυσι ξεκίνησε μία μεγάλη προσπάθεια για μεγάλες ανατροπές. «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε θυσίες για να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία. Αυτές οι θυσίες, αυτές και η συλλογική προσπάθεια πιάνουν τόπο. Τη χρονιά που έρχεται μπορούμε να ρίξουμε το βάρος στις μεγάλες αλλαγές» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι με τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες έδειξαν το δρόμο, ζήτησαν τη συνέχεια της πορείας και απαίτησαν την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα της χώρας. «Έχουμε μπροστά μας μία καθαρή τριετία δουλειάς και δημιουργίας για να αλλάξουμε ποριστικά την Ελλάδα» επεσήμανε, αποκλείοντας ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές.

«Η ΝΔ θα σταθεί στο πλευρό των νέων λειτουργών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης… ο δεύτερος γύρος επικύρωσε τα πολιτικά συμπεράσματα του Α΄γύρου… η ΝΔ βγαίνει ανανεωμένη, δυνατή και υπεύθυνη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε ασφυξία την οικονομία, και τόνισε ότι «η ΝΔ θα σταθεί στην πρώτη γραμμή για να ανοίξει ο δρόμος της ελπίδας».

«Ο δεύτερος γύρος των εκλογών έκανε ακόμη πιο ισχυρό το μήνυμα της αγανάκτησης και δυσαρέσκειας για την πολιτική της κυβέρνησης και της ΝΔ», δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας την ανάγκη να οικοδομηθεί ένα παλλαϊκό ρεύμα πάλης απέναντι στα σκληρά, αδυσώπητα μέτρα που έρχονται. Αναφερόμενη στην αποχή, τόνισε ότι απασχολεί το ΚΚΕ, το οποίο τάσσεται υπέρ της ενεργητικής συμμετοχής, αλλά εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της Λαϊκής Συσπείρωσης πήγε στις κάλπες του δεύτερου γύρου ψηφίζοντας λευκό και άκυρο. «Είναι υποκρισία όσοι κλαίνε για την αποχή. Ποιοι λοιδορούν τους αγώνες;» τόνισε αναφέροντας ότι τα μεγάλα κόμματα έχουν καλλιεργήσει στο λαό ότι πέραν του μονοδρόμου της ΕΕ και του μονοπωλίου δεν υπάρχει τίποτε άλλο.

Με αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά σχολίασε το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου ο Γιώργος Καρατζαφέρης, χαρακτηρίζοντας «εικονική πραγματικότητα» τις αναφορές του προέδρου της ΝΔ  περί ολικής επαναφοράς του κόμματος. Σημείωσε ότι : «Το μήνυμα της κάλπης είναι σαφές: σοβαρευτείτε» και πρόκειται για  «προειδοποιητική βολή πως οι κοκορομαχίες δεν αρέσουν στον ελληνικό λαό». O Γ.Παπανδρέου «δείχνει να αντιλήφθηκε το μήνυμα και άφησε μία χαραμάδα» συνέχισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ενώ είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «δεν θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένος» καθώς με τις επιλογές του η Αθήνα χάθηκε για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια.

Το μήνυμα των εκλογών είναι ένα μήνυμα καταδίκης του μνημονίου και δεν το κατανόησε ο πρωθυπουργός, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Δύο φθαρμένες πολιτικές δυνάμεις ερίζουν για το ποιος επικράτησε» πρόσθεσε, λέγοντας ότι  ξεχνούν πως κερδίζουν με τη συμμετοχή του ενός τετάρτου των ψηφοφόρων και μόνο επειδή οι δυνάμεις της Αριστεράς εμφανίζονται κατακερματισμένες. Για την αποχή είπε ότι έδειξε, «με στρεβλό τρόπο»  τη διαμαρτυρία των πολιτών.

Την ικανοποίησή του για την πολιτική συμμαχιών της Δημοκρατικής Αριστεράς εξέφρασε ο πρόεδρός της Φώτης Κουβέλης. Ανέφερε ότι οι υποψηφιότητες, του κ. Καμίνη στην Αθήνα, του κ. Μπουτάρη στην Θεσσαλονίκη, του κ. Δημαρά στην Πάτρα αλλά και σε άλλες πόλεις, ήταν «προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς», σημειώνοντας πως όταν οι συνεργασίες εξασφαλίζουν φερεγγυότητα προσώπων και προγραμμάτων πείθουν.  Παράλληλα, σημείωσε την ανησυχία του για την τεράστια αποχή, λέγοντας ότι ο πολιτικός κόσμος πρέπει να πάρει το μήνυμα.

Υποψήφιοι

Αισθάνομαι δικαιωμένος που έμεινα στη θέση μου ότι οι εκλογές είναι πάνω από όλα αυτοδιοικητικές, δήλωσε ο νέος περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός. Πρόσθεσε ότι τιμά την κομματική του προέλευση, ωστόσο, στην περιφέρεια θα κυματίζει μόνο η ελληνική σημαία.

Συγχαρητήρια στον Γιάννη Σγουρό, έδωσε ο Βασίλης Κικίλιας, ευχαριστώντας παράλληλα τον Αντώνη Σαμαρά που τόλμησε να «βγάλει νέους στο προσκήνιο».

«Η Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει» δήλωσε ο νέος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης. « Νικήσαμε το ψέμα και τη λάσπη από όπου και αν προέρχεται», πρόσθεσε και χαρακτήρισε την επόμενη ημέρα των εκλογών ως «ημέρα ευθύνης, διεκδίκησης και ανάπτυξης», ενώ ζήτησε  «να προτάξουμε τα πολλά που μας ενώνουν».

«Εύχομαι στο νικητή των εκλογών, να λάβει το μήνυμα που έστειλαν σήμερα οι πολίτες. Είναι μήνυμα απολύτως εύληπτο και ηχηρό. Ιδιαίτερα από το νομό Θεσσαλονίκης, στον οποίον άσκησε διοίκηση τα προηγούμενα χρόνια» δήλωσε ο Μάρκος Μπόλαρης, απευθυνόμενος στον Παναγιώτη Ψωμιάδη.

«Η υπέρβαση που είχαν κάνει εδώ και καιρό οι πολίτες, αποτυπώθηκε στην μεγάλη μας νίκη» δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοπονήσσου Πέτρος Τατούλης, προσθέτοντας ότι  από «αύριο σηκώνουμε τα μανίκια και αρχίζουμε τη δουλειά».  Σημείωσε ακόμη ότι  το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ έκαναν τη δική τους κομματική υπέρβαση και στήριξαν την προσπάθεια του ανεξάρτητου συνδυασμού του, «όπως και οι ελευθερόφωνες νεοδημοκράτες και όλοι οι πολίτες της Πελοποννήσου».

Ως μία νίκη των πολιτών που ελπίζουν και συμμετέχουν περιέγραψε την επικράτησή στο Δήμο Αθηναίων -την πρώτη για υποψήφιο που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ έπειτα από 24 χρόνια- ο Γιώργος Καμίνης. Τόνισε ότι η νέα δημοτική αρχή θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες όλων, για μία πόλη με ελευθερία, αλληλεγγύη και ευθύνη· μία πόλη ασφαλή, φιλική και βιώσιμη. Εξέφρασε προβληματισμό για το υψηλό ποσοστό της αποχής και  προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τον Νικήτα Κακλαμάνη.

Συγχαρητήρια στον αντίπαλό του Γιώργο Καμίνη έδωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης. Αρνήθηκε να προσθέσει τίποτα άλλο και σε ερώτημα για το αν στηρίχτηκε αρκετά από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ υποσχέθηκε στον Γιώργο Καμίνη ότι «στο βαθμό που θα χρειαστεί βοήθεια είναι αυτονόητο ότι θα την προσφέρει».

«Σήμερα κέρδισε ο Πειραιάς, η πόλη ξαναβρίσκει την ελπίδα» δήλωσε ο νέος δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος. Ο κ. Μιχαλολιάκος δήλωσε συγκινημένος ότι θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και ότι μέχρι τις γιορτές θα επιχειρήσει να καθαρίσει η πόλη από τα σκουπίδια.

Συγχαρητήρια για την επικράτηση του αντιπάλου Βασίλη Μιχαλολιάκου έδωσε ο Γιάννης Μίχας, σημειώνοντας πάντως, αναφερόμενος στη μεγάλη αποχή, ότι η νέα δημοτική αρχή δεν αντιπροσωπεύει τη συντριπτική πλειοψηφία του Πειραϊκού λαού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01