search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:39
MENU CLOSE

Ζωγραφίζοντας την πόλη

06.12.2010 03:09
Ζωγραφίζοντας την πόλη - Media

Της Μαρίας Πνευματικού

Η ιδανική συνάντηση των πολιτών με την τέχνη της δημόσιας τοιχογραφίας, του graffiti και του street art δίνει απάντηση στο τσιμέντο και την εγκατάλειψη

Της Μαρίας Πνευματικού

Η ιδανική συνάντηση των πολιτών με την τέχνη της δημόσιας τοιχογραφίας, του graffiti και του street art δίνει απάντηση στο τσιμέντο και την εγκατάλειψη

Μια βόλτα στου Ψυρρή μπορεί να μας πείσει ότι, εκτός από τις κεντρικές, τις δραστικές παρεμβάσεις στις πόλεις – που, αν μη τι άλλο, τόσα χρόνια δεν τις έχουμε δει –, υπάρχουν και έργα που ακόμα κι αν κάποιοι τα θεωρήσουν ήσσονος σημασίας, λιγότερο φιλόδοξα, μπορούν από τη μια στιγμή στην άλλη να δώσουν άλλο αέρα και άλλο χρώμα στο τσιμέντο και την εγκατάλειψη.

Και προτείνουμε μια βόλτα στου Ψυρρή γιατί η ομάδα Carpe Diem ολοκλήρωσε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και το πρόγραμμα «Πρόσοψη», το πιλοτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία τριών δημόσιων τοιχογραφιών σε τρία κτήρια της περιοχής με τη συμμετοχή των ιδιοκτητών.

Το πρώτο κτήριο βρίσκεται στην οδό Μιαούλη 4, κοντά στο μετρό στο Μοναστηράκι, και φέρει την υπογραφή του καλλιτέχνη Βαγγέλη Χούρσογλου, το δεύτερο βρίσκεται στην πλατεία Ηρώων και φέρει την υπογραφή του καλλιτέχνη Seim84 και το τρίτο βρίσκεται στην οδό Αγαθάρχου 9 και φέρει την υπογραφή του καλλιτέχνη Taxis.

Το πρόγραμμα «τρέχει», πλέον, σε όλη την Αθήνα και αυτό που ζητά επί της ουσίας είναι τη συμμετοχή των πολιτών και τη διάθεση για αλλαγή νοοτροπίας. Όπως επισημαίνει η ομάδα Carpe Diem, οι δημόσιες τοιχογραφίες «είναι ένας ακόμη διαφορετικός δρόμος παρέμβασης με πολλά καινούργια στοιχεία, τα βασικότερα από τα οποία είναι η αντιμετώπιση των κτηρίων στο σύνολό τους, η χρήση υλικών που συνάδουν με τη βιοκλιματική προστασία των κτηρίων, η συμμετοχή των ιδιοκτητών και ο διάλογος μαζί τους, η καθημερινή τριβή με τους κατοίκους – περαστικούς».

 

Συμμετοχή στο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα με τίτλο «Ζωγραφίζοντας Προσόψεις» δίνει τη δυνατότητα επιδότησης των ιδιοκτητών ακινήτων για την αποκατάσταση και συντήρηση των όψεων και ευρύτερα την ανάπλαση των κτηρίων και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και για την αντικατάσταση των ατομικών κεραιών τηλεοπτικού σήματος με κεντρική κεραία.

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και από την ιστοσελίδα του προγράμματος στη διεύθυνση www.prosopsi.gr, απ’ όπου μπορούν να ενημερωθούν για τους όρους και τις προϋποθέσεις, τις υπηρεσίες που προσφέρονται και τη διαδικασία για την ένταξη σε αυτό.

Όπως επισημαίνει η ομάδα Carpe Diem, τα πλεονεκτήματα από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι:

-Παρέχονται όλα τα πρακτικά οφέλη του προγράμματος «Πρόσοψη» (δωρεάν αδειοδότηση, επιχορήγηση, κατάργηση γραφειοκρατίας, τεχνικές συμβουλές κ.λπ.).

-Σε κάθε κτήριο η παρέμβαση αντιμετωπίζεται με βάση τις ιδιαιτερότητες αυτού.

-Τα υλικά – χρώματα που χρησιμοποιούνται ακολουθούν τις προδιαγραφές της βιοκλιματικής, έχουν θερμομονωτικές ιδιότητες με φίλτρα UV και προστατεύουν ενεργειακά τα κτήρια.

– Η θεματική της τοιχογραφίας και η συνολική χρωματική παρέμβαση σε όλες τις όψεις γίνεται κατόπιν συνεννόησης και διαλόγου με τους καλλιτέχνες του έργου. Αυτό αποτελεί και το βασικότερο στοιχείο του προγράμματος.

-Όλο το κόστος υλοποίησης, από την αδειοδότηση, την προετοιμασία, τον χρωματισμό, την ασφάλεια του έργου μέχρι και τη ζωγραφική, «καλύπτεται» από χορηγίες και οι αιτούντες μπαίνουν σε λίστα αναμονής.

Επισημαίνεται ότι για περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες μπορούν να καλύψουν το κόστος, το έργο της ανάπλασης αρχίζει άμεσα.

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να ανοίγει σταδιακά τις «πύλες» του σε συνεργασίες των τοιχογράφων και με άλλους χώρους έκφρασης, με επώνυμους καλλιτέχνες από τον χώρο της γραφιστικής, της ζωγραφικής, της αρχιτεκτονικής, του νέου καλλιτεχνικού δυναμικού της κάθε μικρής γειτονιάς, των πολιτών αλλά και ξένων τοιχογράφων.

Τοιχογραφίες με τη συμμετοχή ξένων καλλιτεχνών κοσμούν, ήδη, τη Μακρινίτσα, αφού η ομάδα Carpe Diem, υπό την αιγίδα της κοινότητας Μακρινίτσας Πηλίου, ξεκίνησε μια πρωτοποριακή συνεργασία με τοιχογράφους από το εξωτερικό, με πρώτη της Ιταλίδας τοιχογράφου Pina Monne με την αποτύπωση του εθίμου των «Μάηδων», ενώ το καλοκαίρι θα γίνει και η αποτύπωση της ιστορίας των βυρσοδεψείων της περιοχής.

 

www.carpe-diemact.gr

www.zografizontasprosopsis.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01