25/06/2019 03:42:32

Ο ιστορικός κινηματογράφος Άστορ ανοίγει πάλι (Photos)

Ο ιστορικός κινηματογράφος Άστορ ανοίγει πάλι  (Photos) - Media

Σε μια εποχή που τα multiplex «καταβροχθίζουν» τις μικρές συνοικιακές αίθουσες, και γενικά σε μια περίοδο δύσκολη για το σινεμά, το οποίο έχει συναντήσει την κρίση στα ταμεία εδώ και καιρό, είναι ευχάριστη είδηση να ανοίγουν πάλι τις πόρτες τους ιστορικοί κινηματογράφοι όπως ο Άστορ στη στοά Κοραή. Η περιοχή γνώριζε  μεγάλες δόξες ως κινηματογραφικό «κέντρο» αφού ήταν παραδίπλα και τα Αττικόν και Απόλλων- πριν καούν. Το Άστορ ήταν από τα πρώτα σινεμά που έκλεισαν. Παραμένει βέβαια, στην περιοχή, στην οδό Κοραή, «βράχος» ο κινηματογράφος Άστυ. Το 2010 το Άστορ είχε ανοίξει πάλι τις πόρτες του, αλλά για πολύ μικρό διάστημα, αφού δεν κατάφερε να επιβιώσει.

Το Άστορ θα επαναλειτουργήσει υπό τη διεύθυνση της εταιρείας διανομής Weirdwave, που αγαπάει το ανεξάρτητο σινεμά και προβάλλει ταινίες δημιουργού. Έχουν ήδη ανακοινωθεί στο πρόγραμμα οι ταινίες «Mommy» του Ξαβιέ Ντολάν και «Ο χορός της πραγματικότητας» του Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι.

Ανακαινίστηκε πρόσφατα, περιλαμβάνει 220 αναπαυτικές θέσεις, σύγχρονες εγκαταστάσεις και τελευταίας τεχνολογίας συστήματα εικόνας και ήχου.

Η ιστορία του Άστορ είναι παλιά αλλά και λαμπερή. Βρίσκεται στο νούμερο 28 της οδού Σταδίου-η είσοδος του είναι στη στοά Κοραή. Από το 1908 έως το 1920 λειτούργησε εκεί ο κινηματογράφος Παλλάς. Το 1921 μετατράπηκε σε σταθμό αυτοκινήτων, ενώ την περίοδο 1942-1943 λειτούργησε ως στρατιωτική αποθήκη και εκεί στεγάστηκε ο ιταλικός στρατιωτικός κινηματογράφος. Το Άστορ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1947. Η πρώτη ταινία που προβλήθηκε ήταν «Οι μεγάλες προσδοκίες» του Ντέιβιντ Λιν και η προβολή έγινε υπό την αιγίδα της βρετανικής πρεσβείας που στεγαζόταν τότε στους επάνω ορόφους.

Το όνομα του πήρε από τον πολυεκατομμυριούχο εμπόρου Τζον Τζέικομπ Άστορ, του οποίου το όνομα παρέπεμπε στη …χλιδή, αφού ήταν ο δημιουργός του πρώτου trust στην Αμερική. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.