search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:55
MENU CLOSE

Nα ’τανε το ’81, να ’ρθει μια βραδιά…

24.09.2009 19:04

Προτεραιότητα της Ιπποκράτους να πείσει ότι υπάρχει πρόγραμμα που μπορεί να υλοποιηθεί

Mε μόνιμη επωδό ότι ρεβάνς ζητά μόνο ο χαμένος, στο ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να περάσουν την άποψη ότι ο Κώστας Καραμανλής βρίσκεται υπό το κράτος πανικού και επιχειρεί μέσα από την πόλωση να μαζέψει το μαγαζί του.

Μάλιστα στην Ιπποκράτους έλεγαν χθες ότι προκαλεί απορία ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να προτείνει στον Γιώργο Παπανδρέου ένα δεύτερο ντιμπέιτ, προσφέροντας, όπως λένε,  κάκιστες υπηρεσίες στον κ. Καραμανλή.

Στο ΠΑΣΟΚ επιχειρούν ακόμα να «κεφαλαιοποιήσουν» την αποκάλυψη του Γιώργου Παπανδρέου στην τελευταία τηλεμαχία, ότι η ανευθυνότητα και ο κομματισμός της κυβέρνησης είναι τέτοιος, όπου από τη μια ο κ.  Καραμανλής μίλησε στη Θεσσαλονίκη για πάγωμα μισθών και συντάξεων και στις 10 Σεπτεμβρίου, πέντε μόλις μέρες μετά, αποφασίζεται με υπογραφές 3 υπουργών η αύξηση των μισθών των υπαλλήλων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης!

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι αποτελεί γκάφα του πρωθυπουργού η ανάσυρση του φύλλου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως για τον αποχαρακτηρισμό των δασών που αφορά στην κοινότητα της Ανθούσας, όπου από λάθος του 1934 είχε χαρακτηριστεί αναδασωτέο ακόμα και το κοινοτικό κατάστημα, όπως και 5 χιλιάδες νόμιμες κατοικίες βρίσκονταν υποτίθεται σε υπό αναδάσωση περιοχή.

Μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ επικαλούνται και νομική άποψη του νυν υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών κ. Σπύρου Φλογαϊτη, που είχε συνηγορήσει υπέρ του τυπικού αποχαρακτηρισμού της περιοχής.

Κατά τα λοιπά στην Ιπποκράτους συνεχίζουν τον προεκλογικό τους σχεδιασμό, όπου σχεδιάζουν την τελευταία εβδομάδα να γίνει η κλιμάκωση της καμπάνιας, με πιο συχνά και εμφανή τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μηνύματα του ΠΑΣΟΚ με κυρίαρχη φιγούρα του Γιώργου Παπανδρέου.

Βασικοί παραλήπτες της καμπάνιας της τελευταίας εβδομάδας θα είναι οι αναποφάσιστοι, με κεντρικό στοιχείο ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη δύναμη που έχει σχέδιο και όραμα για τον τόπο και μπορεί να βγάλει τη χώρα από την πολύπλευρη κρίση.

Πρώτη (και τελευταία) προτεραιότητα είναι να νιώσουν όλοι ότι υπάρχει  σχέδιο, υπάρχει κάτι πίσω από το οποίο μπορεί να συσπειρωθεί η ελληνική  κοινωνία και μπορεί να υλοποιηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό θα ενταθεί η πολιτική πίεση για ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας. Και θα προβληθεί ιδιαίτερα η ιδέα του σχεδίου των 100 ημερών, ως πλαίσιο διάσωσης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας από τον «γκρεμό» της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβερνητική ομάδα…

Όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες τόσο και πληθαίνουν τα ερωτήματα για την ομάδα που θα αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες, για το ποιοι δηλαδή θα κυβερνήσουν.

Ο τομέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, με τον επικεφαλής του και υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας Παύλο Γερουλάνο έχει καταλήξει στην επιχειρηματολογία, όπως ο ίδιος την εξέφρασε σε πρόσφατη συνέντευξή του, σε απόλυτη βέβαια συνεργασία με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Άλλωστε είναι κοινό μυστικό, ότι ο Παύλος δεν λέει τίποτε χωρίς την έγκριση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Αντίστοιχη απάντηση έχει δώσει κατά καιρούς και ο ίδιος ο Παπανδρέου, αλλά ο κ. Γερουλάνος ήταν πιο διαφωτιστικός: «Η δύναμη της ομάδας του προέρχεται από έναν συνδυασμό νέων ανθρώπων οι οποίοι έχουν αποδείξει την αξία τους ήδη στην πολιτική. Kαι από την άλλη μια σειρά από πάρα πολύ καταξιωμένα στελέχη, που είχαν θέση ευθύνης στην προηγούμενη κυβέρνηση, με τους οποίους συνεργάζεται πάρα πολύ στενά ο πρόεδρος.

Δεν νομίζω ότι είτε έριχνε το βάρος του ο πρόεδρος προς τη μια κατεύθυνση είτε προς την άλλη θα έκανε καλό, ενώ χρησιμοποιώντας μια καλή ισορροπία μεταξύ των δύο, μια σωστή μίξη μεταξύ των δύο, νομίζω ότι μπορεί να δημιουργήσει μια αρκετά δυνατή ομάδα με την οποία θα κάνει αυτά που θέλει  στο μέλλον».

Είναι ευνόητο ότι παραμονές εκλογών θα ήταν κίνηση αυτοκτονίας αν ο υποψήφιος πρωθυπουργός έδειχνε προς τα πού θέλει να πάει στο σχηματισμό κυβέρνησης, αφού αυτόματα θα «ύψωνε» υποψηφίους και θα καταπόντιζε άλλους.

Στην Ιπποκράτους επισημαίνουν ότι οι εποχές των πειραματισμών έχουν τελειώσει για το ΠΑΣΟΚ και όλοι θα κριθούν αξιοκρατικά, ενώ η κυβέρνηση θα είναι ένα μείγμα παλιότερων στελεχών και νέων. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν ο Παπανδρέου θα προτείνει ένα ρηξικέλευθο υπουργικό σχήμα.

Όλοι εκτιμούν ότι θα επιχειρήσει από την πρώτη μέρα να «κάνει τη διαφορά» παρουσιάζοντας ένα τελείως διαφορετικό υπουργικό συμβούλιο, με πλήρη αναδιάταξη, αλλά και σύντμηση και κατάργηση χαρτοφυλακίων.

Επίσης αναμένεται να ανακοινώσει και ένα υψηλών απαιτήσεων πολιτικό γραφείο πρωθυπουργού, αν και πολλοί αναρωτιούνται πώς οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θα τα βγάλουν πέρα με τους μεγαλοϋπουργούς.

Η απάντηση στην πραγματική αυτή απορία ακούει σ’ ένα όνομα: Νίκος Αθανασάκης, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει ρόλο Αντώνη Λιβάνη, ως διευθυντής του πρωθυπουργού. Mε βασικό ρόλο την άμεση συνεργασία και συντονισμό των υπουργών με τους συμβούλους του πρωθυπουργού και τον ίδιο.

Όλα αυτά όμως αποτελούν σενάρια της επόμενης μέρας, αφού αυτό που είναι αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό, όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ, είναι να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη ότι το «πρόγραμμα Παπανδρέου» είναι υλοποιήσιμο και μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη του κόμματος αλλά και ο ίδιος ο Παπανδρέου τις επόμενες κιόλας μέρες θα αρχίσει να τείνει «χείρα φιλίας» προς όλες τις προοδευτικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, προκειμένου να δημιουργηθούν οι  αναγκαίες συμμαχίες και συναινέσεις μέσα από διάφορα κόμματα, κοινωνικούς φορείς και δυνάμεις που είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Με άλλα λόγια επιχειρούν να διαμορφώσουν επικοινωνιακά συνθήκες «αλλαγής» παρόμοιες με εκείνες του 1981, αν και αναγνωρίζουν ότι σε επίπεδο των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς είναι ακατόρθωτο. Όμως όπως λέει  εύγλωττα ηγετικό στέλεχος, «στόχος μας αυτές τις μέρες δεν είναι οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων, αλλά να πιστέψουν οι πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικής κατεύθυνσης -είτε μας ψηφίσουν είτε όχι- ότι το εγχείρημα που επιχειρούμε για μια άλλη πορεία του τόπου, τους αφορά».

Κοντός ψαλμός, αλληλούια…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:55