14/08/2020 03:31:27

Θωμάς Μπακαλάκος: Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη

Θωμάς Μπακαλάκος: Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη - Media

Στις 25 Μαρτίου πραγματοποιείται η δεύτερη συναυλία στον σπουδαίο συνθέτη Θωμά Μπακαλάκο, στο «Ρυθμός Stage» στην Ηλιούπολη. Στο μεγάλο αφιέρωμα που παρουσιάζεται από τον ίδιο και τους συνεργάτες του παρουσιάζονται τα έργα «Αγροτικά», οι «Προστάτες», «Πορεία στη Νύχτα» και «Ανοιχτή Επιστολή» μαζί με όλα τα μεγάλα τραγούδια του. 

Το αφιέρωμα επιμελείται ο μαέστρος Σπύρος Παγιάτης, δημιουργός της ορχήστρας «Θωμάς Μπακαλάκος» και παρουσιάζει όλα εκείνα τα μεγάλα τραγούδια του σπουδαίου συνθέτη, τραγούδια του λαού και του αγώνα που είναι σαράντα χρόνια επίκαιρα, γράφοντας την δική τους ιστορία από την μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα. Στο πλευρό του σπουδαίο συνθέτη και τραγουδοποιού θα βρίσκεται ο επί χρόνια συνεργάτης του και τραγουδιστής Γιώργος Υδραίος και η Βάλια Τσιργιώτη ενώ συμμετέχουν φιλικά η Ερωφίλη και η Τερέζα Κρητικού.

Ο Θωμάς Μπακαλάκος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.  Ήταν ο πρώτος συνθέτης που κατά την μεταπολίτευση έβαλε και ανέδειξε στα τραγούδια του τα κοινωνικά προβλήματα, κοινά σε δεξιούς, μεσαίους και αριστερούς. Ο πρώτος ιστορικός του δίσκος «Τα Αγροτικά» που κυκλοφόρησε το 1975 με συγκλονιστικές ερμηνείες από τον ίδιο είχε τεράστια επιτυχία στον κόσμο γιατί τα τραγούδια αυτά εξέφραζαν τις αγωνίες του λαού, ακόμα και τις ελπίδες του. 

Εκτός από κοινωνικά προβλήματα, οι στίχοι του ανέδειξαν οικολογικά προβλήματα, όταν ακόμα δεν υπήρχαν οικολογικές οργανώσεις και ακτιβιστικές ομάδες, ούτε κόμματα και κινήματα οικολογίας. Η αξέχαστη συλλογή του «Οι Προστάτες» (1979) αποτέλεσε την πρώτη οικολογική φωνή στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Την επιτυχία αυτού του δίσκου αιτιολογεί ο συνθέτης με τα εξής λόγια: «Τα τραγούδια αναδεικνύουν οικολογικά προβλήματα και τη μοναξιά του πολίτη, ο οποίος χτυπημένος από την αρρώστια της μόλυνσης των εγκεφάλων από την υπερπληροφόρηση και την παραπληροφόρηση, δείχνει ανήμπορος να αντιδράσει και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Ανήμπορος να προστατέψει το περιβάλλον του, το κοινό μας σπίτι, τον πλανήτη μας».

Ακολούθησαν και άλλα χαρακτηριστικά του έργα όπως: «Η πορεία στη Νύχτα», «Ανοιχτή Επιστολή» αλλά και το έργο «Από την Ελλάδα γεια χαρά» με τον υπότιτλο «Ευρωπαϊκά και της Ελλάδας». 

Στη σαραντάχρονη πορεία του, ο Θωμάς Μπακαλάκος διακρίθηκε και στο χώρο της λόγιας μουσικής με μεγάλα έργα συμφωνικά και έργα μουσικής δωματίου, με κορυφαίο τον «Ιπποκράτειο Όρκο» για πλήρη συμφωνική ορχήστρα, μικτή χορωδία και τέσσερις σολίστες, που παρουσίασε για πρώτη φορά στο Ηρώδειο το 2001 αλλά και «Η Συμφωνία της Αγάπης»  σε κείμενα Αποστόλου Παύλου.

Από τα πλέον χαρακτηριστικά έργα του είναι ένας κύκλος επτά συλλογών, με το γενικό τίτλο: «ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ». Πρόκειται για έργα μουσικής δωματίου που το κάθε ένα είναι βασισμένο στα μουσικά υλικά ενός δημοτικού τραγουδιού και φέρει τον ίδιο τίτλο.

Info: Ρυθμός Stage (Μαρίνου Αντύπα, 38), 25 Μαρτίου και 1η Απριλίου, στις 22.00, είσοδος: 12 ευρώ με μπύρα/κρασί, 210-9750060. 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.