search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:22
MENU CLOSE

Γέφυρες Τσίπρα με Βερολίνο – Siemens, αποζημιώσεις, αλλά και οι ελληνικές ευθύνες της κρίσης στην ατζέντα

23.03.2015 19:30
Γέφυρες Τσίπρα με Βερολίνο - Siemens, αποζημιώσεις, αλλά και οι ελληνικές ευθύνες της κρίσης στην ατζέντα - Media

Δύο δύσκολα θέματα για τη Γερμανία, τη Ζήμενς και τις γερμανικές αποζημιώσεις, έθεσε ο πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία, λίγο πριν το δείπνο εργασίας.

Δύο δύσκολα θέματα για τη Γερμανία, τη Ζήμενς και τις γερμανικές αποζημιώσεις, έθεσε ο πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία, λίγο πριν ξεκινήσει το δείπνο εργασίας.

Όσον αφορά το κρίσιμο θέμα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, και οι δύο επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ότι είναι ένα θέμα που κρίνεται από τη συγκεκριμένη συνάντηση. «Δεν ήρθα στη Γερμανία για να ζητήσω οικονομική βοήθεια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανία έχει μία ψήφο στοEurogroup, δεν είναι αυτή που θα αποφασίσει, είπε η γερμανίδα καγκελάριος.

Ισορροπίες από Τσίπρα

Ουσιαστικά με την τοποθέτηση και στη συνέχεια με τις απαντήσεις του στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κρατήσει ισορροπίες.

Από τη μία έθεσε βασικά ζητήματα που απασχολούν την Αθήνα και την ελληνική κοινωνία και πιο συγκεκριμένα άσκησε κριτική στο προηγούμενο πρόγραμμα λέγοντας ότι κατά την εκτίμηση της νέας κυβέρνησης δεν αποτελεί Success story κάτι το οποίο τεκμηρίωσε παραθέτοντας κρίσιμους δείκτες για το χρέος, το ΑΕΠ, την ανεργία και ειδικά των ανεργία των νέων, την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και το άνοιγμα της ψαλίδας στη φορολόγηση πλουσίων και φτωχών.

Πέρα από την αρνητική αποτίμηση της διαχείρισης της κρίσης τα τελευταία πέντε χρόνια έθεσε το ζήτημα της Ζήμενς λέγοντας ότι θα ζητηθεί δικαστική συνδρομή της γερμανίας προκειμένου για την απονομή δικαιοσύνης, θυμίζοντας μέσα στο γερμανικό έδαφος ότι η διαφθορά δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα.

Κι επίσης έθεσε το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, για το οποίο διευκρίνισε α) ότι είναι ένα διμερές ζήτημα το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν το συσχετίζει με την κρίση και τη λύση που διεκδικεί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και β) ότι πρόκειται για μια νομική διεκδίκηση με στόχο την αποκατάσταση κυρίως στο ηθικό πεδίο και όχι τόσο στο υλικό. Να σημειωθεί πως αν και πολλές φορές έχει διαμηνυθεί από τη γερμανική πλευρά στην ελληνική κυβέρνηση ότι το θέμα έχει κλείσει, η καγκελάριος έδειξε να το αναγνωρίζει, «δεν το αγνοούμε» σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν συζητήσεις.

Από την άλλη προσπάθησε να εξομαλύνει το κλίμα και να ρίξει γέφυρες τόσο με συμβολικές αναφορές όπως αυτή για το «άδικο» για την Μέρκελ, όπως το χαρακτήρισε, εξώφυλλο του Σπήγκελ ή τη διαβεβαίωση ότι δεν θα κατασχεθεί γερμανική περιουσία στην Αθήνα όπως το κτίριο του Ινστιτούτου Γκαίτε. Αλλά και με πιο ουσιαστικές επισημάνσεις όπως ότι για τα δεινά της Ελλάδας υπάρχουν εθνικές ευθύνες και ενδογενείς αιτίες και δεν ευθύνονται μόνο οι ξένοι ή η Γερμανία.

Αναφέρθηκε επίσης, αρκετές φορές στα στερεότυπα τα οποία πρέπει να σπάσουν: ούτε οι Έλληνες είπε, είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί φταίνε για τα δεινά της Ελλάδας.

Μέρκελ: «Κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις αλλά δεν αποφασίζει η Γερμανία»

Η Άνγκελα Μέρκελ εξέπεμψε φιλικό κλίμα, αναφέρθηκε στο καλό πνεύμα συνεργασίας, δεν απεύθυνε αυστηρές προειδοποιήσεις αλλά μάλλον άφησε περισσότερο τον έλληνα πρωθυπουργό να μιλήσει. Η ίδια ήταν λακωνική ως προς το πλαίσιο, μιλώντας για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, ενώ πέταξε αλλού το μπαλάκι των αποφάσεων στο θέμα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις σημείωσε ότι αυτές πρέπει να παρουσιαστούν και να συνοδεύονται από σαφή οικονομικά στοιχεία καθώς και να διευκρινισθεί από την ελληνική κυβέρνηση πώς και πότε αυτές θα προχωρήσουν. Έθεσε όμως και θέματα της γερμανικής ατζέντας, δηλαδή ζητήματα διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως οι επιχειρήσεις, η τεχνολογία, η υγεία, κ.λπ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:22