search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:11
MENU CLOSE

Ξεκινάει την Πέμπτη η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των “27”

16.12.2010 13:38
Ξεκινάει την Πέμπτη η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των "27" - Media

Προς τη δημιουργία ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων προσανατολίζονται οι «27», οι οποίοι εισέρχονται την Πέμπτη οι Βρυξέλλες για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Προς τη δημιουργία ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων προσανατολίζονται οι «27», οι οποίοι εισέρχονται την Πέμπτη οι Βρυξέλλες για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου με την καθιερωμένη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιέρζι Μπούζεκ, και θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με την προτεινόμενη περιορισμένη αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία είναι απαραίτητη για να τεθεί σε εφαρμογή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός.

Στόχος είναι η νέα επικυρωμένη Συνθήκη να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2013, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι εθνικές διαδικασίες επικύρωσής της, έτσι ώστε ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός να είναι επιχειρησιακός από τον Ιούνιο του 2013. Σε αυτό το πρώτο μέρος των εργασιών της Συνόδου θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Όσον αφορά στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, σημειώθηκε από πηγές της ΕΕ ότι αρχικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εγκρίνουν τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δίνοντας παράλληλα εντολή στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να εξειδικεύσουν τάχιστα το περιεχόμενο και τους όρους λειτουργίας του.

Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο του 2011, με στόχο να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, και να αρχίσει η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Επίσης, στη διάρκεια του δείπνου εργασίας των ηγετών, θα εξεταστεί η τρέχουσα οικονομική κατάσταση με τη συμμετοχή του κ. Τρισέ, ενώ την Παρασκευή το πρωί, δεύτερη ημέρα της Συνόδου, οι εργασίες θα επικεντρωθούν στην οριστικοποίηση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στη συνέχεια, με τη συμμετοχή της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, Κάθριν Αστον, θα εξεταστούν οι σχέσεις της ΕΕ με τους στρατηγικούς εταίρους της Κοινότητας.

«Είμαστε αποφασισμένοι για όλα προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη και αυτό θα αναδειχθεί στη σύνοδο Κορυφής», τόνισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL, ενώ ο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σύμφωνα με το Reuters, αναμένεται να δηλώσει ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής πως η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη είναι συστημική, και γι’ αυτό απαιτούνται ευρύτερα μέτρα για ολόκληρη τη ζώνη, αλλά και πιο συγκεκριμένα για κάποια κράτη – μέλη.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ο κ. Μπαρόζο θεωρεί ότι μεγάλο μερίδιο της ευθύνης φέρουν οι αγορές.

Τέλος, την ίδια ώρα, πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία μετά την προειδοποίηση του οίκου Μοοdy’s περί ενδεχόμενης υποβάθμισης της Ισπανίας και τη δήλωση της ισπανίδας υπουργού Έλενας Σαλγάδο ότι θα ήταν χρήσιμη η μεγέθυνση του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης αλλά και την νέα επίσκεψη κλιμακίου του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου στην Πορτογαλία. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01