search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:42
MENU CLOSE

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης ο προϋπολογισμός

19.12.2010 18:36
Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης ο προϋπολογισμός - Media

Στο «στόχαστρο» των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκεται ο υπό ψήφιση προϋπολογισμός του 2011, ενώ «προϋπολογισμό συνέπειας και συνέχειας» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο υπουργός Οικονομικών.

Στο «στόχαστρο» των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκεται ο υπό ψήφιση προϋπολογισμός του 2011, ενώ «προϋπολογισμό συνέπειας και συνέχειας» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «είμαστε σε ένα τέλος εποχής καθώς, όπως είπε, ακολουθεί το ξεκίνημα μια νέας που απαιτεί δύσκολες αποφάσεις, απαιτεί να ξεβολέψουμε και να ξεβολευτούμε κάτι που δεν είναι εύκολο γιατί απαιτείται ειλικρίνεια». Επίσης, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους χωρίς υποκρισίες και μισόλογα. Τη ΝΔ να μιλήσει για το παρελθόν και την Αριστερά να εξηγήσει τι σημαίνει η άλλη πολιτική που προτείνει.

«Θα χρειαστεί θάρρος και ένα μίνιμουμ συνεννόησης που θα μας οδηγήσουν σε μια άλλη χώρα πρόσθεσε, και επανέλαβε ότι το 2011 θα είναι η τελευταία χρόνια ύφεσης για τη χώρα και από το 2012 η Ελλάδα θα ξαναμπεί σε ρυθμούς ανάπτυξης και θα μπορέσει να επανέλθει στις αγορές.

Δεκανίκι μιας εθνικής προσπάθειας που έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα μας μέχρι να σταθεί ξανά στα πόδια της, χαρακτήρισε από την πλευρά της το Μνημόνιο η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του νέου κρατικού προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, καυτηρίασε τη στάση της Αριστεράς, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη «μιας διαρκούς ηθικής και ποιοτικής αναβάθμισης της χώρας».

«Ο λόγος μας είναι λόγος ευθύνης και η πράξη μας χρήσιμη. Μπορεί να γεννά και δυσαρέσκειες, αλλά ωφελούν τον κοινό σκοπό», τόνισε ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, ενώ προέτρεψε «με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, οφείλουμε υπαγάγοντας το μερικό στο συνολικό, το κλαδικό και συντεχνιακό στο δημόσιο και κοινωνικό, να πετύχουμε να κερδίζει η χώρα».

Από την άλλη, ως το τίμημα που πληρώνει το ΠΑΣΟΚ για “εκείνο το αλήστου μνήμης `λεφτά υπάρχουν`”, χαρακτήρισε τον νέο προϋπολογισμό ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στη Βουλή. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον συζητούμενο προϋπολογισμό ως απολύτως εικονικό και ανεπίδεκτο εκτέλεσης, επαναλαμβάνοντας ότι αν είχε υιοθετηθεί η πολιτική που πρότεινε προεκλογικά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, δεν θα είχαμε φθάσει στο Μνημόνιο. 

Κατά τον βουλευτή της ΝΔ, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η κυβέρνηση, “επιχειρούν με κάθε μέσο και επιστρατεύοντας κάθε ψευδές στοιχείο” να υποστηρίξουν ότι για την κατάσταση της οικονομίας φταίει η ΝΔ. Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι μέσα από τα ίδια τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2011 είναι προφανές “ότι ο “Καλλικράτης“ οδηγείται σε πραγματική κατάρρευση”, αφού δεν εξασφαλίζονται τα 4 δισ. ευρώ για την οικονομική ενίσχυση των νέων ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. 

Από την άλλη, έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης καθώς και όλων των κομμάτων που στηρίζουν, όπως είπε, το «χρεοκοπημένο καπιταλιστικό σύστημα που κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος», άσκησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι το κόμμα του υποστηρίζει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης με επίκεντρο τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων. 

Ο κ. Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ζητάει από τον ελληνικό λαό να γυρίσει 100 χρόνια πίσω, χρησιμοποιώντας το Μνημόνιο και το δημόσιο χρέος ως «μπαμπούλες», αλλά, όπως είπε, αυτά θα γίνουν μπούμπερανγκ και όταν ο λαός πιστέψει στη δύναμή του κανείς δεν θα μπορέσει να τον σταματήσει.

Εν τω μεταξύ, Ο Αστέριος Ροντούλης από το ΛΑΟΣ πρότεινε να δημιουργηθεί μια επιτροπή λογιστικού προσδιορισμού του χρέους γιατί υποστήριξε ότι ένα μέρος αυτού δεν αποδόθηκε στο λαό αλλά καταναλώθηκε από χρυσοκάνθαρους.

Η Ηρώ Διότη από το ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η Αριστερά αρνείται να μπει στο κάδρο της συναίνεσης που ζητά η κυβέρνηση στην οποία το κόμμα της στέκεται απέναντι όπως είπε.

Νωρίτερα, η Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την τοποθέτηση της, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι ενσυνείδητα οδήγησε τη χώρα στο μηχανισμό στήριξης για να ξεχαστεί το λεφτά υπάρχουν. 

Άσκησε επίθεση και στη Νέα Δημοκρατία, την οποία χαρακτήρισε δέσμια του λαϊκισμού της ηγεσίας της και την κατηγόρησε ότι δεν έχει οικονομική πολιτική και περιφέρει ανά την Ευρώπη εξωπραγματικές απόψεις και εντός της χώρας διάφορες παραμυθίες περί μηδενισμού του ελλείμματος.

Η συζήτηση για το νέο προϋπολογισμό άρχισε το Σάββατο το βράδυ και βρίσκεται σε εξέλιξη την Κυριακή, ενώ η διαδικασία ψήφισής του θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με ονομαστική ψηφοφορία.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01