search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 13:07
MENU CLOSE

Το υπουργείο Πολιτισμού ζητά να αποσυρθεί επιτύμβια στήλη του 4ου π. Χ. αιώνα από δημοπρασία του οίκου Christie’s (Photos)

15.04.2015 11:51
Το υπουργείο Πολιτισμού ζητά να αποσυρθεί επιτύμβια στήλη του 4ου π. Χ. αιώνα από δημοπρασία του οίκου Christie’s (Photos) - Media

H στήλη φέρει την επιγραφή «Δωριάς Ποσειδωνίου» που είναι γραμμένη σε δύο σειρές και έχει τρείς φιγούρες. Η δημοπρασία γίνεται σήμερα, Τετάρτη.

 

H στήλη φέρει την επιγραφή «Δωριάς Ποσειδωνίου» που είναι γραμμένη σε δύο σειρές και έχει τρείς φιγούρες. Έχει ύψος 78 εκατοστά και η τιμή της εκτιμάται από τον οίκο μεταξύ 29.340 και 44.010 ευρώ. Η στήλη ως προέλευση ιδιοκτησίας αναγράφει ότι «βρέθηκε» στην Χαλκίδα της Εύβοιας το 1844 από τον Charles Schaubert και πως βρίσκεται σε Γαλλική συλλογή, αγορασμένη πριν το 1994. Η δημοπρασία γίνεται σήμερα, Τετάρτη.

Το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 
«Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, δια της αρμόδιας Διεύθυνσής του, παρακολουθεί συστηματικά τις δημοπρασίες πολιτιστικών αγαθών και, στις περιπτώσεις όπου τεκμηριώνεται νομικά η παράνομη εξαγωγή από τη χώρα κάποιου δημοπρατούμενου αντικειμένου, προβαίνει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, έχει προβεί σε ενέργειες με τις οποίες αιτείται την απόσυρση επιτύμβιας στήλης από τη Χαλκίδα του 4ου αι. π.Χ – η οποία δημοπρατείται από τον Οίκο Christie’s στο Λονδίνο – και βρίσκεται εν αναμονή της απάντησης του Οίκου στην τελευταία σχετική της επιστολή.

Σημειώνεται ότι η απόσυρση πολιτιστικού αγαθού από δημοπρασία μπορεί να γίνει μόνον εφόσον υπάρχουν αδιάσειστα νομικά επιχειρήματα που αποδεικνύουν παράνομη ενέργεια. Με μόνιμο και διαρκή στόχο τον επαναπατρισμό δημοπρατούμενων ελληνικών αρχαιοτήτων που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από τη χώρα, το Υπουργείο αντιμετωπίζει πάντα, όπως και στην περίπτωση της επιτύμβιας στήλης από τη Χαλκίδα, τέτοιου είδους θέματα με τη δέουσα προσοχή ώστε να αποφεύγονται και οι αιτήσεις αποζημιώσεως κατά του Ελληνικού Δημοσίου».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18