search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:08
MENU CLOSE

Βρε καλώς τα παιδιά…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1860
16-04-2015
17.04.2015 03:00
pod_1604_012_cmyk.jpg

Αρχίζει η δίκη που θα κρίνει αν η Χρυσή Αυγή θα καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση

 

Η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια. Μια ημέρα πριν από τη «μαύρη επέτειο» της χούντας των συνταγματαρχών η Χρυσή Αυγή κάθεται στο σκαμνί του κατηγορούμενου… 
 
Μια δίκη ιστορικής σημασίας αρχίζει λοιπόν την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Απριλίου, στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – αντίστοιχη περίπτωση δεν έχει καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο – ένα κόμμα που έχει μπει στη Βουλή θα λογοδοτήσει ως εγκληματική οργάνωση για τα «έργα και τις ημέρες» του… 
 
Επί της ουσίας το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καλείται να κρίνει αν το κόμμα της Χρυσής Αυγής αποτελεί ένα ναζιστικό μόρφωμα με «πολιτικό προσωπείο» και συντονισμένη παράνομη δραστηριότητα, εξέλιξη που μπορεί να φέρει ακόμα και την κήρυξη του κόμματος ως παράνομου, ή το κατά πόσο οι εγκληματικές ενέργειες μελών του κόμματος είναι περιστατικά μεμονωμένα, που δεν σχετίζονται με επιλογές και αποφάσεις του κόμματος. 
 
Η «αντίστροφη μέτρηση» για τη δίκη της Χρυσής Αυγής άρχισε με την εν ψυχρώ δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα από το χέρι του μέλους του κόμματος Γιώργου Ρουπακιά τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι. 
 
Οι έρευνες που ακολούθησαν έδειξαν συντονισμό μελών και στελεχών της Χρυσής Αυγής το συγκεκριμένο βράδυ, που είχε αποτέλεσμα την ειδοποίηση και την άφιξη του δολοφόνου του Φύσσα στο σημείο. Τις επόμενες ημέρες η Εισαγγελία του Ανώτατου Δικαστηρίου άναψε το «πράσινο φως» για την προκαταρκτική εξέταση καταγεγραμμένων ρατσιστικών επιθέσεων πανελλαδικά, των οποίων οι δικογραφίες στοιβάζονταν σε γραφεία. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο θα κληθεί να κρίνει και άλλες ενέργειες της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, όπως η δολοφονία του Λουκμάν Σαχζάτ, για την οποία δύο κατηγορούμενοι έχουν, ήδη, καταδικαστεί για ανθρωποκτονία, η επίθεση σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, η επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες, οι επιθέσεις σε «Αντίπνοια» και «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, οι επιθέσεις σε αλλοδαπούς εργάτες στην Κρήτη και άλλες ακόμη. 
 
Δικαστές και κατηγορούμενοι 
 
Η έδρα του δικαστηρίου, κατόπιν κλήρωσης, αποτελείται από τους: Πρόεδρος η Μαρία Λεπενιώτη, αναπληρώτρια πρόεδρος η Μαρία Βάρκα, μέλη οι εφέτες Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου, αναπληρωματικό μέλος ο Δημήτρης Ανέστης, εισαγγελέας η Αδαμαντία Οικονόμου και αναπληρωτής ο Στέλιος Κωσταρέλλος. 
 
Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσουν με αλφαβητική σειρά οι: Ι. Άγγος, Διον. Αγιοβλασίτης, Δημ. Αγριογιάννης, Χρυσ. Αλεξόπουλος, Αν. Μ. Αναδιώτης, Κυρ. Αντωνακόπουλος, Γ. Αποστολόπουλος, Ν. Αποστόλου, Μιχ. Αρβανίτης Αβράμης, Χρ. Γαλανάκης, Σ. Γαρουφαλλάκης, Γ. Γερμενής, Αντ. Γρέγος, Αρ. Δασκαλάκης, Γ. Δήμου, Μ. Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια, Πολ. Ζησιμόπουλος, Π. Ηλιόπουλος, Ι. Καζατζόγλου, Ελπ. Καλαρίτης, Γ. Καλπιτζής, Ηλ. Κασιδιάρης, Ι. Καστρινός, Ι. Β. Κομιανός, Κ. Κορκοβίλης, Ν. Κούζηλος, Δ. Κουκούτσης, Ι. Λαγός, Διον. Λιακόπουλος, Θωμ. Μαριάς, Αρτ. Ματθαιόπουλος, Εμμ. Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αν. Μιχάλαρος, Ν. Μιχαλολιάκος, Ν. Μίχος, Θωμ. Μπαρέκας, Κ. Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντ. Μπολέτης, Ευστ. Μπούκουρας, Ηλ. Παναγιώταρος, Αν. Πανταζής, Ν. Παπαβασιλείου, Κ. Παπαδόπουλος, Χρ. Παπάς, Γ. Πατέλης, Γ. Περρής, Γ. Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γ. Ρουπακιάς, Στ. Σαντοριναίος, Β. Σιατούνης, Γ. Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελία Σκορδέλη, Γ. Σταμπέλος, Χρ. Στεργιόπουλος, Θ. Στέφας, Αθ. Στρατός, Γ. Χρ. Τσακανίκας, Λ. Τσαλίκης, Αθ. Τσόρβας, Ν. Τσόρβας, Χρ. Αντ. Χατζηδάκης, Αν. Χιλιός, Αρ. Χρυσαφίτης, Εμμ. Ψυλλάκης. 
 
Έντονες αντιδράσεις
 
Κύματα αντιδράσεων έχουν «σηκωθεί» εξαιτίας του χώρου όπου θα τελεστεί η δίκη της Χ.Α. Ο κατάλογος των κατηγορουμένων φτάνει στους 69, οι συνήγοροι υπεράσπισης μπορεί και να ξεπεράσουν τους 100, αντίστοιχα μεγάλος θα είναι ο αριθμός των εκπροσώπων της Πολιτικής Αγωγής, ενώ οι μάρτυρες κατηγορίας αγγίζουν τους 130. 
 
Οι τοπικές αρχές, οι δικηγόροι αλλά και οι δημοσιογράφοι τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι η δικαστική αίθουσα στις φυλακές Κορυδαλλού δεν μπορεί να «σηκώσει» το βάρος αυτής της δικαστικής διαδικασίας, τόσο σε πρακτικό επίπεδο, χώρους και υποδομές, όσο και στο να διασφαλιστούν η άσκηση των καθηκόντων τους και η αναγκαία δημοσιότητα της διαδικασίας της δίκης. 
 
Οι τοπικές αρχές καταγγέλλουν ότι η περιοχή όπου θα διεξαχθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής θα αστυνομοκρατείται, καθώς έχουν προγραμματιστεί αντιφασιστικές συγκεντρώσεις, ενώ κανείς δεν αποκλείει την περίπτωση συγκέντρωσης υποστηρικτών της Χ.Α. Όπως επισημαίνουν, στην περιοχή υπάρχουν 11 σχολικές μονάδες, τρεις παιδικοί σταθμοί και δύο αθλητικά κέντρα, ενώ η οδός Διονυσίου Σολωμού είναι ο δρόμος που οδηγεί στα σχολεία και στην αίθουσα των δικαστηρίων. 
 
Για το ζήτημα της διεξαγωγής της δίκης στις φυλακές Κορυδαλλού επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού Νίκος Ορφανός, που τονίζει ότι «η διεξαγωγή της δίκης θα διαταράξει την καθημερινότητα των πολιτών». 
 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου πριν από λίγες ημέρες, είχε παραδεχθεί πως είναι «προβληματικός» ο χώρος που θα διεξαχθεί η δίκη των χρυσαυγιτών λέγοντας πως «με δεδομένο ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή της δίκης στον Κορυδαλλό και έχουν αποσταλεί οι κλήσεις των παραγόντων της διοίκησης, των κατηγορουμένων, των μαρτύρων, αυτή τη στιγμή, παρά τα προβλήματα που έχει όντως ο χώρος στον Κορυδαλλό, η αλλαγή της αίθουσας δεν είναι δυνατή». 
 
Στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπως ανέφερε ο υπουργός, θα υπάρχουν 128 θέσεις για δικηγόρους και 153 θέσεις για το κοινό, ενώ σε ξεχωριστή αίθουσα με κλειστό τηλεοπτικό κύκλωμα θα βρίσκονται οι δημοσιογράφοι. Αρχίζει το μεγάλο ματς…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:08