search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:55
MENU CLOSE

Μετανάστες και αντιεξουσιαστές «δοκιμάζουν» την κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1860
16-04-2015
17.04.2015 03:00
pod_1604_005_cmyk.jpg

Το μεταναστευτικό, το οποίο ανακινείται με αφορμή το αυξανόμενο ρεύμα των Σύρων προσφύγων, αλλά και το θέμα της κατάληψης της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών από αντιεξουσιαστές, αποτελούν δύο κρίσιμα ζητήματα που έρχονται να δοκιμάσουν τη συνοχή της κυβέρνησης

 
Το μεταναστευτικό, το οποίο ανακινείται με αφορμή το αυξανόμενο ρεύμα των Σύρων προσφύγων, αλλά και το θέμα της κατάληψης της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών από αντιεξουσιαστές, αποτελούν δύο κρίσιμα ζητήματα που έρχονται να δοκιμάσουν τη συνοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ και τη δυνατότητά της να δίνει λύσεις, καθώς και την ικανότητά της για πολιτική κι επικοινωνιακή διαχείριση, προσθέτοντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό και το στενό του επιτελείο εν μέσω της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
 
Πρόκειται για δύο ζητήματα, στη διαχείριση των οποίων βαραίνει το ιδεολογικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της «ελεύθερης διακίνησης των ιδεών». Στην ουσία, ωστόσο, απλώς αναδεικνύουν και τονίζουν προβλήματα συντονισμού, τα οποία, πέρα από διαχειριστικές αδυναμίες, οφείλονται και στις γνωστές διαφορές πολιτικών και ιδεολογικών απόψεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης, που οδηγούν σε αντιφάσεις ή συγκρούσεις. Πρόσθετο πρόβλημα αποτελεί η απειρία, που ενίοτε έχει ως αποτέλεσμα ατυχείς ή άστοχες δηλώσεις και κινήσεις. 
 
Πανούσης στη γωνία
 
Στην υπόθεση της κατάληψης της πρυτανείας η κυρίαρχη προσέγγιση δείχνει να είναι αυτή της μη δράσης και της μη επέμβασης, σε αντίθεση με ό,τι προτείνει ο αρμόδιος υπουργός Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Πανούσης, ο οποίος δείχνει να μένει στη γωνία, εκφράζοντας δημόσια τις θέσεις του και τις εκκλήσεις του στον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά προς το παρόν φαίνεται αυτές να μην εισακούονται. Τελευταίο «κρούσμα» η δήλωσή του στην εφημερίδα «Real News», όπου καλεί τον πρωθυπουργό να δώσει τη λύση, σημειώνοντας ότι είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα σημειώνει πως «μόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπορεί να λύσει το πρόβλημα, ολοκληρώνοντας κι επιβάλλοντας μια οριστική πολιτική γραμμή», ενώ του θέτει το δίλημμα «με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει» υπό τη μορφή ερωτήματος: «Θα παίξει με το 4% των ‘‘έξαλλων’’ ή με το υπόλοιπο 32% που τον ψήφισε, τους σοβαρούς συντηρητικούς και προοδευτικούς πολίτες;». 
 
Πάντως, η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να διακινδυνεύσει μια επέμβαση για ιδεολογικούς λόγους αλλά κι επειδή φοβάται την πρόκληση μιας κρίσης με άσχημη κατάληξη. 
 
Σημειώνεται ότι η διαφωνία Πανούση με το Μαξίμου και συναρμόδιους υπουργούς (Βούτση, Παρασκευόπουλο) δεν αφορά μόνο την επιχειρησιακή δράση στο ζήτημα της πρυτανείας, αλλά γενικότερα την ελαστική αντιμετώπιση των αιτημάτων των αντιεξουσιαστών αναφορικά με τη μεταχείριση προσώπων καταδικασμένων για τρομοκρατία, όπως αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές τύπου Γ. Είναι δε με ερωτηματικό αν πρόκειται για σύμπτωση το ότι τελικά δεν υπήρξε μετακίνηση του χαρτοφυλακίου του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως είχε επισήμως ανακοινωθεί.
 
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων, η αρμόδια υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου στην προσπάθεια να αναδείξει τις – σύμφωνα με την ίδια – σωστές διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος, όπως αυτό εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών από τη Συρία και χώρες της Αφρικής, έδειξε να υποβαθμίζει τις συνθήκες διαμονής προσφύγων ή μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας. Η αναφορά ότι δεν υπάρχουν άστεγοι μετανάστες, αλλά αν υπάρχουν κάποιοι περιφερόμενοι στις πλατείες της Αθήνας είναι επειδή «λιάζονται», προκάλεσε βροχή αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, με το ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, να κατηγορεί την υπουργό για «αριστερή αναλγησία», λέγοντας ότι «οι μετανάστες δεν λιάζονται στις πλατείες, αλλά πεινάνε, κρυώνουν και φοβούνται».
 
Τη μάλλον άστοχη αυτή δήλωση της υπουργού ακολούθησε κυβερνητική παλινωδία, όταν μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το θέμα στο Μαξίμου εκδόθηκε ανακοίνωση όπου στα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος περιλαμβανόταν η άμεση χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο. Με ορθή επανάληψη τα «ταξιδιωτικά» έγιναν απαραίτητα έγγραφα, καθώς στο μεταξύ έγινε αντιληπτό ότι έτσι έδινε την αίσθηση ότι παραβιάζει τη Συνθήκη Σένγκεν. 
 
Ερωτήματα προκύπτουν και από την πρόβλεψη στην οποία αναφέρθηκε η υπουργός, σύμφωνα με την οποία για το 2015 οι μεταναστευτικες ροές προς τη χώρα μας συνολικά (οικονομικοί μετανάστες και πρόσφυγες πολέμου) δεν ξεπερνούν τους 100.000 ανθρώπους, όταν από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης σημείωνε ότι στα τουρκικά παράλια βρίσκονται περί τα 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, αριθμός που φτάνει ώς τα 4 εκατομμύρια συνολικά για τα παράλια της Μεσογείου, από όπου εκτιμάται ότι οι πρόσφυγες θα καταφύγουν προς διάφορες χώρες της Ε.Ε.
 
Λεπτό όριο
 
Ωστόσο το μεταναστευτικό και οι αντιεξουσιαστές, τα οποία προσφέρονται για κινδυνολογία στον τομέα της ασφάλειας και της έννομης τάξης από την πλευρά της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της Ν.Δ., δεν είναι τα μόνα που παράγουν σύγχυση, παραφωνίες κ.λπ. Το υπουργείο Οικονομικών σε προηγούμενη φάση έχει δώσει δείγματα κακού συντονισμού ή διαφορετικών προσεγγίσεων στο εσωτερικό του.
 
Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι λεπτό το όριο μεταξύ τού τι συνιστά διαπραγματευτική τακτική και τι προσωπική γραμμή. Πρόσφατο παράδειγμα, η δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη τις τελευταίες μέρες ότι δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, δείχνοντας προς την κατεύθυνση της Ρωσίας και την «προκαταβολή εσόδων» ύψους 5 δισ. από τον αγωγό, για τον οποίο άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν υπογραφές άμεσα. Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας στο ταξίδι του δεν θέλησε να προβάλει τη συγκεκριμένη συμφωνία ως εναλλακτική κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, αντιθέτως επέμεινε σε μια λύση εντός της ευρωζώνης.
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:53