25/08/2019 05:25:22
25.4.2015 / ΠΟΝΤΙΚΙ ART
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1861 στις 23-04-2015

Το ινδικό «Ζ» στην Ελλάδα

Το ινδικό  «Ζ»  στην Ελλάδα - Media
 
Όταν ο Βασίλης Βασιλικός μας μίλησε για πρώτη φορά για την ινδική εκδοχή του «Ζ» ήταν πολύ συγκινημένος.
 
«Αν και οι συντελεστές άλλαξαν τις ιδιότητες και την ιστορία, ο αγώνας των μοναχικών ηρώων κόντρα στη δικτατορία της σκέψης είναι το κυρίαρχο μήνυμα αυτού του φιλμ».
 
Τώρα, το «Dudu Loft»  διοργανώνει αυτό το Σάββατο 25 Απριλίου, στις 6.30 μ.μ., ένα πολιτιστικό ταξίδι στη μακρινή Ινδία με αφορμή την πρώτη πανευρωπαϊκή προβολή της ταινίας «Shanghai», ανεξάρτητης παραγωγής που βασίζεται στο κλασικό έργο «Ζ» του Βασιλικού. Στην πρόθεση των διοργανωτών είναι η ανάδειξη κοινών αναφορών που ενώνουν δυο από τους αρχαιότερους ζωντανούς πολιτισμούς, τον ελληνικό και τον ινδικό, ενώ στόχος της εκδήλωσης είναι η απαρχή ενός διαπολιτισμικού διαλόγου μέσα από ένα φεστιβάλ χρωμάτων, εικόνων, γεύσεων, χορού και μουσικής. Το θεμελιώδες όμως ερώτημα παραμένει: Μπορεί η σύγχρονη Ελλάδα να εξάγει πολιτισμό;
 
Την ταινία θα προλογίσουν ο πνευματικός δημιουργός του έργου Βασίλης Βασιλικός και συντελεστές της κινηματογραφικής παραγωγής,  ενώ μετά την προβολή χορευτές και μουσικοί θα μας οδηγήσουν σε μια γοητευτική ανίχνευση της ινδικής κουλτούρας έτσι όπως δεν την έχουμε ξαναδεί. 
 
Η ταινία «Shanghai» (2012) βασίστηκε στη γνωστή υπόθεση:
 
Ένας γιατρός - πολιτικός ακτιβιστής παρασύρεται από τρίκυκλο στον προαύλιο χώρο της προγραμματισμένης ομιλίας του. Ένας αδέκαστος και επίμονος εισαγγελέας αναλαμβάνει να ξετυλίξει το νήμα ενός εμφανούς σχεδίου δολοφονίας. Μια ιστορία πολιτικής διαφθοράς σε μια φανταστική πόλη στη σύγχρονη Ινδία, για την Ελλάδα αποτελεί καταγεγραμμένη ιστορία. Την ιστορία της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη.
 
Το φιλμ «Sanghai» του Dibakar Banerjee  παρουσιάστηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ινδίας το 2012, αποσπώντας πολύ θετικές κριτικές. 
 
Το βιβλίο  «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού, που καταγράφει την επίθεση στον βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963, και οι προσπάθειες του εισαγγελέα Χρήστου Σαρτζετάκη να αποκαλύψει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς του θανάτου του ενέπνευσαν δημιουργούς στην άλλη πλευρά του ημισφαιρίου, ενώνοντας δύο λαούς με τεράστια ιστορία, που σπανίως διασταυρώνουν τα βήματά τους. 
 
Στην ινδική εκδοχή, ο δικαστικός είναι γυναίκα και ο ακτιβιστής αγωνίζεται ενάντια στην παράλογη επέκταση της πόλης του...
 
H ταινία, εκτός από την πολύ θετική ανταπόκριση από κοινό και κριτικούς, απέσπασε και τρία βραβεία:
 
Filmfare Award 
for Best Costume Design (2013) 
Manoshi Nath & Rushi Sharma
IRDS Film Awards 
for Social concern, 2012: 
Best direction 
Dibakar Banerjee[15]
Stardust Award 
for Best Supporting Actor (2013) 
Prosenjit Chatterjee
 
INFO
Είσοδος ελεύθερη - Με σειρά προτεραιότητας. Σάββατο 25 Απριλίου 2015,  6.30 μ.μ. Dudu Loft - Music studio & Events Κολωνού 12-14, 4ος όροφος, Μεταξουργείο
 
Πρόγραμμα
6.30 μ.μ. - 8.00 μ.μ.  Ώρα προσέλευσης: Welcome drink, ελληνική και ινδική μουσική, οι συντελεστές προλογίζουν την ταινία.
8.00 μ.μ. - 10.00 μ.μ.  Προβολή ταινίας.
10.00 μ.μ. Ένα μαγικό ταξίδι στην Ινδία: Χοροί Bollywood, μουσική και ινδικό finger food. 
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.