04/07/2020 21:26:49

Σύσκεψη της ομάδας διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό - Σε κομβικό σημείο οι συζητήσεις

Σύσκεψη της ομάδας διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό - Σε κομβικό σημείο οι συζητήσεις - Media

 

Συνεδριάζει στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης προκειμένου να αποτιμηθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group  το οποίο διέκοψε τις εργασίες του χτες το απόγευμα και θα συνεχιστούν τη Δευτέρα.  Η σύσκεψη ξεκίνησε γύρω στις 6 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι στην πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, ύστερα από την αναδιάρθρωση που ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα, και τελεί υπό την ευθύνη του υπουργού Οικονομικών Γιανη Βαρουφάκη, μετέχουν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης.

Λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ την ερχόμενη Τετάρτη όπου η κυβέρνηση αναμένει μια ευνοϊκή απόφαση για τα T- Bills, δηλαδή την αύξηση του ορίου εκθεσης των συστημικών τραπεζών στα έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου, οι δανειστές πιέζουν με τα εργασιακά και το ασφαλιστικό τα οποία για την κυβέρνηση αποτελούν "κόκκινες γραμμές". Προϋπόθεση για μια ελαφριά χαλάρωση της στρόφιγγας από την ΕΚΤ είναι ένα πολιτικό "σήμα" ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών βρίσκονται σε καλό δρόμο, ωστόσο η πλευρά των δανειστών επιμένει να επαναφέρει στο τραπέζι τα θέματα - αγκάθια τα οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να αντιμετωπίσει αργότερα στο πλαίσιο της τελικής συμφωνίας. Με χθεσινές διαρροές, η Αθήνα "έδειξε" το ΔΝΤ ως φορέα των πιέσεων αυτή τη φορά, υπέρ των ομαδικών απολύσεων και κατά της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων.

Παρά το γεγονός ότι το τοπίο παραμένει ακόμη ρευστό, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει εγκαταλείψει ακόμη τις ελπίδες για έκτακτο Eurogroup στο τέλος της εβδομάδας, καθώς ο χρόνος τρέχει και η ημερομηνία της 12ης Μαϊου, οπότε η κυβέρνηση καλείται να απποπληρώσει προς το ΔΝΤ λήξη ομολόγου ύψους περί τα 750 εκ. ευρώ.

Με την αγωνία να κορυφώνεται ξεκινά αύριο στις 12 το μεσημέρι η ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τν κυβερνητικό εκπρόσωπο.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.