search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:19
MENU CLOSE

Γιώργος Παπανδρέου: Καλοδεχούμενο ένα δημοψήφισμα

04.05.2015 06:48
Γιώργος Παπανδρέου: Καλοδεχούμενο ένα δημοψήφισμα - Media

Εάν είχε γίνει δημοψήφισμα το 2011 θα είχε παραχθεί συναίνεση στην κοινωνία για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων, τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε κείμενο του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Εάν είχε γίνει δημοψήφισμα το 2011 θα είχε παραχθεί συναίνεση στην κοινωνία για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε κείμενο του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Στο άρθρο γνώμης του, ο Γιώργος Παπανδρέου τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα.

Υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο την εποχή που ο ίδιος ήταν στην πρωθυπουργία «θα είχε αλλάξει το κλίμα», ο Γιώργος Παπανδρέου υποστηρίζει ότι το ελληνικό δημοψήφισμα θα έκανε τους πολίτες «να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Στο άρθρο του πρώην πρωθυπουργού, το οποίο ο υπόλοιπος γερμανικός Τύπος αναπαράγει με αναφορά στη δική του «βόμβα» για δημοψήφισμα το 2011 πριν την αποχώρησή του, η διενέργεια δημοψηφίσματος κρίνεται σκόπιμη και θεωρείται ότι η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να εξαναγκαστεί σε τέτοιο βήμα «επειδή υποσχέθηκε πάρα πολλά».

Κατά την άποψη που εκφράζει ο Γιώργος Παπανδρέου, με τη διενέργεια δημοψηφίσματος το 2011 «θα είχε παραχθεί συναίνεση στην ελληνική κοινωνία για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων». «Αντίθετα από ό,τι στην Πορτογαλία ή την Ιρλανδία, δεν υπήρχε στην Ελλάδα τέτοια συναίνεση στην ελληνική πολιτική ελίτ και, αντιθέτως, όλα τα άλλα κόμματα και οι φορείς απέρριπταν κατηγορηματικά τις μεταρρυθμίσεις» γράφει.

Το δημοψήφισμα, υποστηρίζει, θα εξανάγκαζε τους Έλληνες «να πάρουν μία απόφαση, να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Επιπλέον, συνεχίζει, θα έβαζε τέλος στη συζήτηση περί Grexit.

Λέγοντας πως η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να στήσει κάλπες δημοψηφίσματος γύρω από τις διαπραγματεύσεις, ο Γιώργος Παπανδρέου υποστηρίζει πως «τέτοιο δημοψήφισμα θα ήταν καλοδεχούμενο, αλλά μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση έβρισκε το θάρρος να ζητήσει συμφωνία του λαού σε αυτό που μπορεί να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:18