search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:39
MENU CLOSE

CNBC: Τι κρατάει πίσω τη συμφωνία Ελλάδας – εταίρων

08.05.2015 11:42
CNBC: Τι κρατάει πίσω τη συμφωνία Ελλάδας - εταίρων - Media

100 ημέρες από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το CNBC αναλύει σε άρθρο το πού “κολλάει” η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές.

 

 

100 ημέρες από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το CNBC αναλύει σε άρθρο το πού “κολλάει” η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές.

Τα σημεία τριβής ανάμεσα στις δύο πλευρές που έχουν παγώσει τη συμφωνία είναι τα εξής:

Η μεταρρύθμιση των συντάξεων

Η Ελλάδα πρότεινε στις μεταρρυθμίσεις του Φεβρουαρίου, οι μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα να ενοποιηθούν και να βελτιωθούν, εξαλείφοντας τα παραθυράκια για πρόωρες συντάξεις στον τραπεζικό και το δημόσιο τομέα.

Οι δανειστές θέλουν από την Ελλάδα να προχωρήσει σε περισσότερες περικοπές στο συνταξιοδοτικό της σύστημα, αλλά η Αθήνα είναι απρόθυμη να το κάνει, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι ο πληθυσμός, ήδη, υποφέρει πάρα πολύ.

Μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας

Οι δανειστές ζητούν την εισαγωγή πιο ευέλικτων συμβάσεων εργασίας που θα διευκολύνουν την πρόσληψη και την απόλυση των εργαζομένων. Κάτι που όμως αποτελεί ανάθεμα για την Ελλάδα, ενώ για τους δανειστές κρίνεται απαραίτητο, εάν θέλει η χώρα να είναι ανταγωνιστική.

Ένα κρίσιμο σημείο είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις που είχε καταργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, πριν από πέντε χρόνια. Ο Βαρουφάκης, τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε μιλήσει για «έξυπνη» και «σταδιακή» προσέγγιση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις που θα εξισορροπεί τις ανάγκες για ευελιξία: έναν φιλόδοξο εξορθολογισμό και μια μικρή αύξηση μισθών. Και πάλι, όμως, οι δανειστές κρίνουν πως το μέτρο της αύξησης του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να περάσει.

Την ίδια στιγμή, το ελληνικό κοινοβούλιο πέρασε νόμο για την επαναφορά των δημόσιων υπαλλήλων που είχαν απολυθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Πού συμφωνούν

Παρά τα σημεία τριβής, υπάρχουν και κάποια στα οποία οι δύο πλευρές συμφωνούν. Αυτά είναι ο εκσυγχρονισμός της είσπραξης φόρων, την καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της απάτης και της διαφθοράς και τη στροφή της Αθήνας προς κάποιες αμφισβητούμενες -μέχρι πρότινος- ιδιωτικοποιήσεις, όπως το λιμάνι του Πειραιά.

Κατά τον Έλληνα αξιωματούχο που μίλησε στο CNBC ότι η κοινή δήλωση δείχνει πως «κάποια σημαντική εξέλιξη έχει συμβεί και δείχνει πως μπορεί να εξευρεθεί λύση τις επόμενες εβδομάδες». Για να συμπληρώσει: «Μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις – χωρίς απαραίτητα να χρειάζεται να περιλαμβάνονται οι δυσμενείς όροι για περικοπή των συντάξεων ή για μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Όλα αυτά είναι μέτρα που δημιουργούν ύφεση. Υπάρχει αρκετός χώρος για να συγκλίνουμε σε θέματα όπως οι συλλογικές συμβάσεις και οι περιορισμοί των πρόωρων συντάξεων» ανέφερε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:37