search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:39
MENU CLOSE

Βαρουφάκης: Δεν υπογράφω πρόγραμμα που δεν «βγαίνει» – Τι είπε για Στουρνάρα, ΦΠΑ και ΕΚΤ (Videos)

14.05.2015 10:41
Βαρουφάκης: Δεν υπογράφω πρόγραμμα που δεν «βγαίνει» - Τι είπε για Στουρνάρα, ΦΠΑ και ΕΚΤ (Videos) - Media

Να μην προβαίνει σε σχολιασμό του κυβερνητικού έργου, κάλεσε την διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας ταυτοχρόνως πως το υπουργείο Οικονομικών σέβεται την ανεξαρτησία της ΤτΕ.

 

Να μην προβαίνει σε σχολιασμό του κυβερνητικού έργου, κάλεσε την διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας ταυτοχρόνως πως το υπουργείο Οικονομικών σέβεται την ανεξαρτησία της ΤτΕ.

Με αφορμή ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Νίκου Νικολόπουλου, ο κ. Βαρουφάκης είπε χαρακτηριστικά: «Το Υπουργείο Οικονομικών θεσμικά σέβεται την ανεξαρτησία της ΤτΕ. Θα κάνω όμως μία παρατήρηση: η ανεξαρτησία λειτουργεί και από τις δύο κατευθύνσεις. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παραβιάσω την αρχή της ανεξαρτησίας της Τράπεζα της Ελλάδας και να σχολιάσω τον τρόπο με τον οποίο ασκεί το έργο της. Αλλά θα έπρεπε και η ΤτΕ να σεβαστεί την ανεξαρτησία της και να μην παρεμβαίνει με σχόλια για το κυβερνητικό έργο».

«Μετά από πέντε χρόνια ενός αποτυχημένου προγράμματος, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή δεν είναι η επόμενη δόση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει μια συμφωνία για το come back.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι μέχρι σήμερα οι προηγούμενες κυβερνήσεις προέκριναν τι πρέπει να υποσχεθούν για να πάρουν τις επόμενες δόσεις, «υπόσχονταν πράγματα που ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν».

Εξήγησε πως η κυβέρνηση δεν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με κόψιμο κάποιων επικουρικών συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά «μόνο για να πάρουμε τα 7 δισ. της τελευταίας δόσης και σε λίγους μήνες να είμαστε στην ίδια κατάσταση». «Αυτό», δεν το θέλουμε ούτε εμείς, ούτε εσείς, ούτε οι δανειστές» πρόσθεσε.

«Ως υπουργός Οικονομικών θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο, το οποίο από πλευράς μακροδυναμικής δεν είναι αριθμητικά συνεπές, αν αποδεικνύεται ότι μαθηματικά δεν βγαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, από την πλευρά των δανειστών υπάρχει κατανόηση, αλλά και πολιτικοί περιορισμοί, καθώς οι ομόλογοί του -όπως είπε- του λένε «έχεις δίκιο, αλλά πώς να τα περάσουμε από το κοινοβούλιο». 

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το υπόδειγμα της εσωτερικής υποτίμησης έχει αποτύχει, ότι πρέπει να ξεφύγουμε από την παγίδα της αυστηρότητας και πως το ελληνικό χρέος πρέπει να «ξανασχεδιαστεί».

Πάντως, κατά τον κ. Βαρουφάκη, ακόμα και αν εξαφανιζόταν το χρέος, το πρόβλημα της ανάπτυξης δεν θα είχε λυθεί. 

Εξάλλου, ανέφερε ότι «καμία αλλαγή δεν θα γίνει πριν από το τέλος του καλοκαιριού στον ΦΠΑ» και δεσμεύθηκε ότι οι όποιες αλλαγές θα είναι αντιυφεσιακές.

 

Προσερχόμενος στο συνέδριο, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Γιάνης Βαρουφάκης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν σταμάτησε ποτέ να είναι σε ύφεση και τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να την σταματήσει. «Η ύφεση ξεκίνησε το 2008 και από τότε δεν σταμάτησε, συνεχίζεται αμείωτη. Η κρίση δεν σταμάτησε ποτέ… Στόχος μας είναι να σταματήσουμε την κρίση και την δίνη του χρέους και του αποπληθωρισμού» τόνισε.

 

Για τη συμφωνία με τη SIEMENS

«Συμφωνία συμβιβασμού-ντροπή για τη χώρα μας» χαρακτήρισε ο υπουργός τη συμφωνία του ελληνικού Δημοσίου με τη SIEMENS, αιτιολογώντας πως το τίμημα που κλήθηκε να καταβάλει η εταιρεία είναι εξευτελιστικά μικρό.

Εγκάλεσε, δε, τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έβαλε την υπογραφή του σε μία «συμφωνία άφεσης αμαρτιών που αποθεώνει το δίκαιο του ισχυρού, και μόνον ως υποταγή σε αυτό μπορεί να εκληφθεί».

Μάλιστα ο κ. Βαρουβάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δ. Καμμένου, ενημέρωσε της Βουλή ότι έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα, η οποία εργάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου και εξετάζει το ύψος της πραγματικής αποζημίωσης που δικαιούται το ελληνικό Δημόσιο.

Πάντως, ο υπουργός υποστήριξε πως η καταγγελία της συμφωνίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς έχει ξεκινήσει η εκταμίευση της αποζημίωσης και δεσμεύει, πια, το ελληνικό Δημόσιο. Όμως, όπως παρατήρησε, ο πολιτικός και νομικός χειρισμός της υπόθεσης δεν είναι αυτός που έπρεπε.

«Δεν μπορεί να εγκαλείται το ελληνικό Δημόσιο για διαφθορά από εκείνους που συνέτειναν στη συγκάλυψή της» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

 

Για ΦΠΑ

Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι τον Σεπτέμβριο, δεσμεύτηκε από την Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως πως όποιο φορολογικό καθεστώς και να ισχύει μετά τον Σεπτέμβριο θα δίνει την δυνατότητα επιστροφής του ΦΠΑ στους μόνιμους κατοίκους των νησιών και θα λαμβάνει υπόψη του τους «ευάλωτους» του τουριστικού κλάδου.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μάνου Κόνσολα, είπε με κατηγορηματικό τρόπο: «Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή μέχρι τον Σεπτέμβριο» αλλά αποκάλυψε πως έχει δεχθεί ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις να υπάρξουν αυξήσεις στον ΦΠΑ των νήσων, μάλιστα «σε βαθμό που πρέπει να αναχθεί σε θέμα της ψυχιατρικής», όπως είπε.

«Δεν είναι λογικό να σου βάζουν αυτό το θέμα στην Ουάσιγκτον όπου έχεις τόσο σοβαρά θέματα να συζητήσεις. Υπάρχουν ιδεολογήματα, ιδεοληψίες των θεσμών», ανέφερε χαρακτηριστικά διαβεβαιώνοντας πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «ξόδεψε πολύ καιρό για να εξηγεί στην κα Μέρκελ ποιο είναι το νόημα του ΦΠΑ στα νησιά».

Ο κ. Βαρουφάκης πάντως χαρακτήρισε «σκάνδαλο» το γεγονός ότι πέρσι υπήρξε μείωση των εσόδων από ΦΠΑ αν και σημειώθηκε αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Μύκονο και την Σαντορίνη. Σε κάθε περίπτωση είπε πως δεν είναι κακό να υπάρξει εξορθολογισμός του ΦΠΑ, ωστόσο γνωστοποίησε πως μέσω μιας απλής ηλεκτρονικής διαδικασίας και χωρίς να πηγαίνουν στις εφορίες οι μόνιμοι κάτοικοι θα μπορούν να εισπράττουν την διαφορά καταχωρώντας την απόδειξη. «Οι νησιώτες δεν θα πληρώσουν περισσότερο ΦΠΑ» δήλωσε κατηγορηματικά.

Απαντώντας ο κ. Βαρουφάκης σχετικά με τον λεγόμενο φόρο διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο οριζόντιας επιβολή του, επισημαίνοντας πως στο σκεπτικό της κυβέρνησης έχει υπάρξει (χωρίς να είναι τίποτα δεδομένο) μία πιθανή προοδευτική κλίμακα επιβολής που όμως να αφορά ξενοδοχεία πολλών αστέρων και πάντως όχι νοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία ενός ή δύο αστέρων. «Δεν θα αφορά τους ευάλωτους ανθρώπους του τουριστικού κλάδου», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών αναφορικά με το ζήτημα «της καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης», όπως το έθεσε ο ερωτών βουλευτής, είπε πως η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η διαπραγμάτευση, όμως «όταν έχουμε τέτοια αγκάθια είναι πιο δύσκολο». «Και δεν είναι μόνο ο ΦΠΑ είναι άλλα 100 αγκάθια», είπε.

Για τα ομόλογα της ΕΚΤ

Ο υπουργός Οικονομικών, διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα ότι δήθεν ανέφερε σήμερα για «μη αποπληρωμή» των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων, ύψους 27 δισ. ευρώ, που διακρατεί η ΕΚΤ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην περίπτωση αποπληρωμής των SMP ομολόγων, που κατέχει η ΕΚΤ (συνολικά 27 δισ. ευρώ) με τη διαμεσολάβηση του ESM και πιθανόν κάποιου swap μεταξύ Ελλάδας και ESM. Κάποιοι διαστρέβλωσαν αυτή την αναφορά, ως πρόταση μη αποπληρωμής των SΜP ομολόγων. Τέτοιου είδους κάκιστη δημοσιογραφία πρέπει επιτέλους να απομονωθεί».

Μάλιστα, είχε προηγηθεί twit του κ. Βαρουφάκη, στο οποίο χαρακτήριζε αυτά τα δημοσιεύματα ως «εκπληκτική προπαγάνδα!».

 

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:39