search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:28
MENU CLOSE

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει την δόση της 5ης Ιουνίου αν…»

26.05.2015 13:47
«Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει την δόση της 5ης Ιουνίου αν…» - Media

Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει τον «σκόπελο» της πληρωμής της δόσης ύψους 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου.

 

Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει τον «σκόπελο» της πληρωμής της δόσης ύψους 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου.

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που παρακολουθούν στενά τις διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει «ευκολίες πληρωμής» από το ΔΝΤ, εάν και εφόσον έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της ευρωζώνης.

Όπως δήλωσε στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα μπορούσε να κερδίσει περισσότερο διαπραγματευτικό χρόνο χωρίς να χρεοκοπήσει αν συγκεντρώσει όλες τις αποπληρωμές προς το ΔΝΤ και τις καταβάλει συγκεντρωμένες στο τέλος του μήνα.

Το συνολικό ποσό των δόσεων που πρέπει να καταβληθούν στο ΔΝΤ μέσα στον Ιούνιο αγγίζει τα 1,6 δις ευρώ.

Αποκομμένη από τις αγορές, η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τη δόση της 5ης Ιουνίου χωρίς νέο δάνειο από την ευρωζώνη, που επιμένει ότι μπορεί να δανείσει την Ελλάδα μόνο σε περίπτωση που η χώρα συμφωνήσει σε πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που, κατά τους Ευρωπαίους, θα καταστήσει το χρέος της βιώσιμο.

«Πρόκειται κατά βάση για ένα τεχνικό ζήτημα και θα μπορούσαν να πουν στο ΔΝΤ με ποιον τρόπο θέλουν να προχωρήσουν στην αποπληρωμή, και το Ταμείο πιθανότατα θα απαντήσει θετικά», ανέφερε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ξεκαθαρίστηκε πάντως ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο τρυκ μόνο σε περίπτωση που υπάρξει μια αξιόπιστη προοπτική συμφωνίας με τους δανειστές της ευρωζώνης, που θα μπορούσε να κοινοποιηθεί στους πολίτες και τις αγορές.

Διαφορετικά, η παράκαμψη της πληρωμής θα μπορούσε να πυροδοτήσει πανικό στις αγορές και να οδηγήσει σε bank run.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01