search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:21
MENU CLOSE

Δάνειο για την Πορτογαλία και αγορά ελληνικών ομολόγων με στόχο την σταθερότητα

12.01.2011 18:04
Δάνειο για την Πορτογαλία και αγορά ελληνικών ομολόγων με στόχο την σταθερότητα   - Media

Το «σχέδιο ανάσχεσης» για την κρίση στην Ευρώπη που εξετάζεται διεξοδικά από τις  ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φαίνεται πως περιλαμβάνει δάνειο 60 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία αλλά και αγορά ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Το «σχέδιο ανάσχεσης» για την κρίση στην Ευρώπη που εξετάζεται διεξοδικά από τις  ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φαίνεται πως περιλαμβάνει δάνειο 60 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία αλλά και αγορά ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Οι επόμενες κινήσεις με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους θα είναι και το κεντρικό θέμα συζήτησης στην επερχόμενη συνάντηση της Eurogroup, ωστόσο οι δισταγμοί χωρών όπως είναι η Γερμανία μπορεί να αναβάλει τις αποφάσεις της μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Η έντονη κινητικότητα όμως φαίνεται πως επιβεβαιώνει τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου την Τρίτη, προαναγγέλλοντας μία «πειστική ευρωπαϊκή απάντηση» στην πίεση των αγορών εντός του διμήνου.

Ανάμεσα στις επιλογές που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να στηρίξει την Πορτογαλία, με στόχο την επαναφορά της σταθερότητας στην Ευρωζώνη, ως πιθανότερες φαίνονται η αγορά ομολόγων ή η προσφορά βραχυπρόθεσμων δανείων. Ερωτηθείς πριν από μερικές εβδομάδες για το ζήτημα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε πως οι επιλογές που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι «ακριβώς αυτές».

Επιπλέον, το σχέδιο ενδέχεται να περιλαμβάνει την περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων του μηχανισμού διάσωσης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης (EFSF).

Για το EFSF, θα εξεταστεί επίσης η εξουσιοδότηση του μηχανισμού να αγοράζει ομόλογα των κρατών που στηρίζει από την δευτερογενή αγορά και την μείωση του επιτοκίου βάσης με το οποίο δανείζονται οι χώρες.

Για ενίσχυση των διαθέσιμων του μηχανισμού κάλεσε ανοικτά και η Κομισιόν, διά χειλέων του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. Την Τετάρτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε σχετικά πως «η Γερμανία θα είναι έτοιμη και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να στηρίξει το ευρώ».

Την Πέμπτη, σε δημοπρασίες ομολόγων τους θα προχωρήσουν η Ισπανία και η Ιταλία. Η Μαδρίτη θα εκδώσει πενταετή ομόλογα 3 δισ. ευρώ ενώ η Ρώμη χρεόγραφα 6 δισ. ευρώ με ωριμότητα το 2026 και το 2015.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01