search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:02
MENU CLOSE

Την Βουλή θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός για τη διαπραγμάτευση

04.06.2015 13:45
Την Βουλή θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός για τη διαπραγμάτευση - Media

Για τις κρίσιμες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις θα ενημερώσει την Παρασκευή το απόγευμα στις 6:30 την Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συζήτηση θα διεξαχθεί με βάση το άρθρο 142 Α του κανονισμού της Βουλής με ανοχή ως προς τον χρόνο.

Για τις κρίσιμες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις θα ενημερώσει την Παρασκευή το απόγευμα στις 6:30 την Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συζήτηση θα διεξαχθεί με βάση το άρθρο 142 Α του κανονισμού της Βουλής με ανοχή ως προς τον χρόνο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το σχετικό άρθρο η διάρκεια ενημέρωσης ή δήλωσης από  το πρωθυπουργό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 λεπτά. Οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων της Αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή δήλωσης της κυβέρνησης για πέντε λεπτά.

Η απάντηση του πρωθυπουργού στις απόψεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε λεπτά. Οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων έχουν δικαίωμα δευτερολογίας για τρία λεπτά και ο πρωθυπουργός κλείνει τη συζήτηση μέσα σε πέντε λεπτά. Δικαίωμα ενημέρωσης έχουν και οι αρμόδιοι υπουργοί για δέκα λεπτά αρχικά ενώ η  δευτερολογία τους δεν μπορεί να ξεπερνά τα πέντε λεπτά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ενημέρωσε την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για την πρόθεσή της να ενημερώσει τη Βουλή για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, στη συζήτηση που θα γίνει ο πρωθυπουργός θα πετάξει το «μπαλάκι» στην αντιπολίτευση και θα καλέσει τα κόμματα που ασκούν κριτική να τοποθετηθούν συγκεκριμένα για τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, αν δηλαδή θέλουν να καταργηθεί το ΕΚΑΣ, να ενταχθεί το ρεύμα στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% κ.λπ.

Ο πρωθυπουργός συναντάται από το μεσημέρι στο Μαξίμου με τους Γιάνη Βαρουφάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιάννη Δραγασάκη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας θα εξετάσει με υπουργούς και τεχνοκράτες τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, αλλά και θα σχεδιαστεί η διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης ενόψει νέων συναντήσεων, που πιθανώς να γίνουν και πάλι στις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από τις προτάσεις των πιστωτών, θέση που εξέφρασε και ο πρωθυπουργός στη μεταμεσονύκτια δήλωσή του στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα επίσης με κυβερνητικές πηγές, είναι πιθανό να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου τα μέλη της να ενημερωθούν από την κυβέρνηση για τις τελευταίες εξελίξεις.

Νωρίτερα επίσης κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν πρόταση που δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τη μορφή που έχει σήμερα το πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών που παρουσιάστηκε στην ελληνική πλευρά στη χθεσινοβραδινή συνάντηση των Βρυξελλών . Εξέφρασαν, ωστόσο, την άποψη ότι αφήνει περιθώρια συμβιβασμών έτσι ώστε να είναι δυνατή μια συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως ανέφεραν πρόκειται για μια πρόταση συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) η οποία επαναφέρει μέτρα που είχαν τεθεί εκτός συζήτησης στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group. Ωστόσο, η πραγματοποίηση η μη της ενημερωτικής συνεδρίασης είναι σε εκκρεμότητα και θα γίνει σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, καθώς κυβερνητικό στέλεχος θα κάνει την ενημέρωση.

Νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Dow Jones μετέδωσε ότι η Ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει αντιπρόταση προς τους δανειστές μετά τη σύγκλιση που σημειώθηκε σε κάποια ζητήματα κατά τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα –Γιούνκερ.

Αντιδράσεις στην πρόταση Γιούνκερ

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών στις προτάσεις των δανειστών για τη συμφωνία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα τόνισε ότι «εμείς έχουμε υποβάλει ένα κείμενο 46 σελίδων. Αν δεν γίνει δεκτό, θα αποφασίσει ο λαός. Εάν υπάρξει συμφωνία βεβαίως θα έρθει στη Βουλή. Εάν υπάρξει τελεσίγραφο από τους πιστωτές θα μιλήσει ο λαός. Αν μας πουν ότι αυτές είναι οι θέσεις μας και δεν κουβεντιάζουμε τίποτα άλλο, τελεία. Εκεί εμείς θα πούμε ότι απορρίπτουμε, ζητάμε από το λαό να το απορρίψει κι αυτός».

Ερωτηθείς για το δίλημμα που θα θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση εκλογών είπε ότι θα αφορά “Ισχυροποίηση της λαϊκής εντολής, για να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση για μια επωφελή αμοιβαία συμφωνία. Ο συμβιβασμός είναι προφανές ότι έχει άλλη μορφή τώρα και άλλη μορφή μετά. Είναι συνάρτηση του συσχετισμού δύναμης. Αν π.χ. πάρει 45% η κυβέρνηση στις εκλογές, με άλλο κύρος πηγαίνει στη διαπραγμάτευση. (Οι πιστωτές) παίξανε ένα παιχνίδι υπονόμευσης πολιτικής της κυβέρνησης, προκειμένου να στείλουν μήνυμα τιμωρίας σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Αυτό το σχέδιο με εκλογές θα δούμε αν πετυχαίνει. Δεν επιδιώκουμε ως πρώτη λύση το θέμα των εκλογών. Αν μάς τεθεί όμως τελεσίγραφο, η απάντηση είναι να ψηφίσει ο λαός, πρωτογενώς».

 

Βούτσης: Το email του Χαρδούβελη ήταν πολύ λιγότερο επώδυνο

«Το email του Χαρδούβελη ήταν πολύ λιγότερο επώδυνο και ο Σαμαράς δεν το είχε φέρει στη Βουλή» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, σχολιάζοντας το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Το ποτήρι το βλέπω μισοάδειο και είμαι αισιόδοξος… κανείς δεν μπορεί να το δει μισογεμάτο… δεν μπορεί να είναι βάση συζήτησης το κείμενο που παρουσιάστηκε… άρχισαν να βάζουν και μέτρα που είχαν ψηφιστεί από τη ΝΔ» τόνισε ο υπουργός.

«Δεν μπορούμε να σημειώσουμε τα διακυβεύματα μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης» ανέφερε ο κ. Βούτσης, όμως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, επισημαίνοντας πως εάν γίνουν εκλογές «θα είναι μία δημοκρατική πρωτοβουλία για ενίσχυση εντολής για συμφωνία ρεαλισμού, όχι για ρήξη».

«Θέλουν το ΔΝΤ για να τίθενται ζητήματα όπως το εργασιακό και τα ασφαλιστικά, για να μην υπάρχει σύγκλιση σε αυτά τα μέτρα, όμως το ΔΝΤ από την άλλη θέλει βιώσιμο χρέος» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την καταβολή της πρώτης δόσης του Ιουνίου στο ΔΝΤ, ο υπουργός συμφώνησε με τη δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα αποπληρωθεί.

Δρίτσας: «Αν οι εταίροι μας θέλουν την πλήρη παράδοση, δεν θα την έχουν»

«Αν οι εταίροι μας θέλουν την πλήρη παράδοση, δεν θα την έχουν» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

«Όλα ακόμη είναι ανοιχτά, πρέπει να δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους… Αν η Ευρώπη τρελαθεί, τότε ο ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίσει και η κυβέρνηση θα στηριχθεί στην ελληνική κοινωνία» σημείωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Χαρακτήρισε δε ως «κατώτερα των προσδοκιών, σε κάθε περίπτωση» όσα συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Δρίτσας αποκάλεσε την ελληνική πρόταση ως «συμβιβαστική, ικανή να διατηρήσει ανοιχτά όλα τα παράθυρα, τις πόρτες και τις δυνατότητες για να έχει η Ελλάδα επόμενη ημέρα» και ανέφερε: «Καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση (…) Σε αυτή την κατεύθυνση θα επιμείνουμε, δεν θα κάνουμε πίσω».

Αριστερή πλατφόρμα: Ολετήρας η συμφωνία

Σε νέο κείμενό που αναρτήθηκε στον ιστότοπο Iskra, που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα γίνεται λόγος για συμφωνία «ολετήρα» και για μέτρα που απαιτούν οι εταίροι και θα οδηγήσουν σε εργασιακό και ασφαλιστικό «Μεσαίωνα» ενώ αναφέρεται ότι η μόνη λύση είναι η ρήξη και η στάση πληρωμών.

Στο κείμενο που υπογράφει ο Ιορδάνης Λιάρος αναφέρεται ότι «οι εξελίξεις στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων αποδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι οι λεγόμενοι «Θεσμοί» επιδιώκουν συμφωνία – ολετήρα για τον ελληνικό λαό και τη χώρα, αμετακίνητοι στη λογική του νεοφιλελεύθερου μοντέλου λιτότητας».

«Μια τέτοιου είδους συμφωνία δεν μπορεί να προχωρήσει και δεν μπορεί καν να αποτελέσει βάση συζήτησης» συμπληρώνει και τονίζει ότι μία τέτοια συμφωνία «θα σήμαινε, δε, πλήρη ακύρωση της πολιτικής ισχύος της κυβέρνησης και της λαϊκής εντολής που πήρε στις 25 Ιανουαρίου για ακύρωση μνημονίων και λιτότητας. Πλέον, η ρήξη έχει καταστεί η αναγκαία λύση. Η λύση, λοιπόν, είναι στάση πληρωμών προς τους δανειστές και ρήξη αλλά με προετοιμασία και καλά ενημερωμένο το λαό, ο οποίος θα βρίσκεται στο προσκήνιο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01