20/10/2019 13:03:15

«Μπάχαλο» με τους ισολογισμούς – Προς παράταση η προθεσμία δημοσίευσης

«Μπάχαλο» με τους ισολογισμούς – Προς παράταση η προθεσμία δημοσίευσης - Media

 

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, τέθηκε στη διάθεση των περίπου 240.000 νομικών προσώπων της χώρας η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Έτσι, το δημόσιο θα αρχίσει να εισπράττει τα πρώρα χρήματα από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων καθώς με την υποβολή της δήλωσης, καταβάλλεται και η πρώτη δόση του φόρου ενώ η εξόφληση πρέπει να γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο.

Βέβαια, το γεγονός ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δημοσίευε κρίσιμες εγκυκλίους, έχει προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα στα λογιστήρια των επιχειρήσεων τα οποία ακόμη και την τελευταία στιγμή διαπιστώνουν ότι πρέπει να αλλάξουν ακόμη και τους ισολογισμούς.

Και πότε εκπνέει η προθεσμία για τη δημοσίευση των ισολογισμών στο ΓΕΜΗ; Σήμερα. Μπροστά στο αδιέξοδο μελετάται σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με στόχο την τροποποίηση της ημερομηνίας. Η νέα προθεσμία, -εξετάζεται να δοθεί παράταση για έναν μήνα κάτι που είχε να συμβεί εδώ και τρία χρόνια- θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή. Δεν αποκλείεται μάλιστα η παράταση για τη δημοσίευση των ισολογισμών να «παρασύρει» και την προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων νομικών προσώπων.

Μια τέτοια παράταση βέβαια, θα σπρώξει προς τα πίσω τα έσοδα του δημοσίου καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις θα καταβάλλουν ακόμη πιο αργά την πρώτη δόση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση στην πληρωμή του φόρου νομικών προσώπων ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο τα φορολογικά έσοδα εμφάνισαν πολύ μεγάλη πτώση κατά τον μήνα Μάιο.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.