search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:09
MENU CLOSE

«Έκλεισε» ο νέος ελληνορωσικός αγωγός – Ιδρύεται Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων

19.06.2015 08:43
«Έκλεισε» ο νέος ελληνορωσικός αγωγός – Ιδρύεται Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων - Media

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τον Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό φυσικού αερίου προχώρησαν ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Π. Λαφαζάνης, και ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας A. Novak.

 

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τον Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό φυσικού αερίου προχώρησαν ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Π. Λαφαζάνης, και ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας A. Novak.

Οι δύο πλευρές εξήγγειλαν τη δέσμευση τους να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν την υλοποίηση του έργου υποδομής φυσικού αερίου με την ονομασία «Νέος Ευρωπαϊκός Αγωγός» («ΝΕΑ»), στην ελληνική επικράτεια.

Η κατασκευή του αγωγού που θα έχει ετήσια χωρητικότητα έως 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο σημείο εισόδου της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ξεκινήσει το 2016 και η έναρξη της λειτουργίας του προγραμματίζεται έως το τέλος του 2019.

Την υλοποίηση του αγωγού θα αναλάβει Εταιρεία Ειδικού Σκοπού, μέτοχοι της οποίας θα είναι κατά 50% η “Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ – ΔΕΠΕΝΕ Α.Ε.”, μια νέα εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου και κατά 50% η  VEB Capital της Ρωσίας.

Στο μνημόνιο συνεργασίας αναφέρεται ότι η  Ρώσικη πλευρά θα διευκολύνει την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού για την απόκτηση της αναγκαίας χρηματοδότησης για την υλοποίηση και την εκτέλεση του έργου σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Μελέτης Σκοπιμότητας που θα εκπονηθεί σε συνέχεια της υπογραφής του μνημονίου, και η οποία χρηματοδότηση θα δοθεί με την εγγύηση του οικονομικού οφέλους της διέλευσης φυσικού αερίου από τον Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό.

Η νέα Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού θα είναι ο ιδιοκτήτης του «ΝΕΑ» και θα έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του Έργου που θα αποτελείται από αγωγούς, σταθμούς συμπίεσης καθώς και άλλες υποδομές απαραίτητες για τη λειτουργικότητά του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:09