search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:26
MENU CLOSE

Καμία πρόθεση νομιμοποίησης μεταναστών από το ΥΠΕΣ

25.01.2011 14:42
Καμία πρόθεση νομιμοποίησης μεταναστών από το ΥΠΕΣ - Media

Με αφορμή τις αντιδράσεις για τους μετανάστες στο χώρο της Νομικής, το υπουργείο Εσωτερικών ξεκαθαρίζει πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση και κανένα περιθώριο μαζικής και αδιάκριτης νομιμοποίησης αλλοδαπών που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα στη χώρα».

Με αφορμή τις αντιδράσεις για τους μετανάστες στο χώρο της Νομικής, το υπουργείο Εσωτερικών ξεκαθαρίζει πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση και κανένα περιθώριο μαζικής και αδιάκριτης νομιμοποίησης αλλοδαπών που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα στη χώρα».

Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΣ υπενθυμίζει ότι οι διατάξεις του Ν. 3838/2010 αφορούν και εφαρμόζονται αποκλειστικά σε νόμιμα διαμένοντες μετανάστες και όχι σε αλλοδαπούς που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα, όπως όσοι έχουν καταλάβει τους χώρους της Νομικής Σχολής. Επίσης, ασκεί έντονη κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, αναφέροντας ότι μεταξύ 2005-2007 προσέφερε «μαζικά και αδιακρίτως νόμιμους τίτλους σε 150.000 περίπου αλλοδαπούς που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα».

«Η προστασία του Πανεπιστημιακού Ασύλου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Πανεπιστημιακών Αρχών», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, απαντώντας στις επικρίσεις για μη επέμβαση της αστυνομίας.

Νωρίτερα, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για πολιτική εκμετάλλευση της ανθρώπινης αγωνίας και ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος, όσον αφορά στην εγκατάσταση των μεταναστών στο κτήριο της Νομικής.

«Είναι πέρα από τα όρια κάθε ανοχής η μετατροπή της Νομικής σε καταυλισμό μεταναστών. Οι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι που βρίσκονται στη Νομική, δεν βρέθηκαν τυχαία, οδηγήθηκαν και καθοδηγήθηκαν. Είναι εξοργιστικό ότι πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται με προκλητικό τρόπο την ανθρώπινη αγωνία για να υπηρετήσουν και κομματικές σκοπιμότητες, καταλύοντας τις πανεπιστημιακές ελευθερίες», είπε η υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι «Οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν με τη συνδρομή των οργάνων της πολιτείας».

O πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ.Φορτσάκης, δήλωσε πως το ζήτημα της παραμονής των 300 μεταναστών στο παλιό κτήριο της σχολής έγκειται στην αρμοδιότητα της πολιτείας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Βήμα 99,5 τόνισε ότι «η Πολιτεία πρέπει να συμβάλει άμεσα στην επίλυση του προβλήματος και να φροντίσει να χορηγήσει ασφαλή χώρο για τη φιλοξενία των μεταναστών», καθώς το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να μετατραπεί σε κατάλυμα.

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «χρειάζεται λύση χωρίς βία και ακρότητες» επικρίνοντας το κράτος που δεν ακολουθεί έμπρακτα την μεταναστευτική πολιτική του.

Παράλληλα, και η Κοσμητεία της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επικρίνει τον χειρισμό της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές και ζητά άμεση επίλυση του προβλήματος.

Στην ανακοίνωση, αναφέρονται ακόμα και τα γεγονότα που προηγήθηκαν, σχετικά με την είσοδο των μεταναστών, που ξεκίνησαν από την Κρήτη, στον χώρο του πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 16/01/2011, παρά την άρνηση της Κοσμητείας της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, εισήλθαν στην Νομική Σχολή περισσότεροι από 200 μετανάστες, διεκδικώντας από την Πολιτεία την ανανέωση της άδειας παραμονής τους στη χώρα και με την πρόθεση να προχωρήσουν σε απεργία πείνας.

Τονίζεται, επίσης,: «Κατανοούμε το γενικότερο πρόβλημα των μεταναστών και έχουμε δείξει έμπρακτα την ευαισθησία μας στο θέμα αυτό, το οποίο όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία με συγκεκριμένες πολιτικές και επαρκή μέτρα. Το Πανεπιστήμιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης. Ιδιαίτερα σήμερα που το δημόσιο Πανεπιστήμιο βάλλεται, παρόμοιες ενέργειες συνεισφέρουν στην απαξίωσή του».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου που δηλώνει αλληλέγγυα τόσο στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και στην Κοσμητεία.

Αναφέρει χαρακτηριστικά πως «με έντονη αγανάκτηση παρακολουθούμε να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμα γεγονός κατάφωρης παραβίασης του πανεπιστημιακού ασύλου, κατάχρησης της περιουσίας και υποβάθμισης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών λειτουργιών του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστήμιου. Σε μια στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη για το ακαδημαϊκό μας σύστημα διαπιστώνουμε για μια ακόμα φορά ότι οι δυνάμεις της ακραίας συντήρησης μέσα και γύρω από το πανεπιστήμιο συνεχίζουν ακάθεκτα τις γνωστές εκφυλιστικές μεθοδεύσεις τους.

» Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, αφού με ευθύτητα και θάρρος αναλάβουν τις μεγάλες ευθύνες τους, να κινηθούν άμεσα προς την επίλυση του σοβαρότατου προβλήματος, που αντιμετωπίζει η Σχολή».

Από την πλευρά τους, οι καθηγητές επιρρίπτουν ευθύνες στα αρμόδια υπουργεία για την κατάσταση και τονίζουν ότι η «πολιτεία αποδεικνύεται αναποτελεσματική και ίσως επικίνδυνα ανεύθυνη».

Την ίδια στιγμή, καλούν τον αρμόδιο υφυπουργό Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας να αναλάβει τις ευθύνες του και να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες «έστω και ‘κατόπιν εορτής’» και ζητούν την άμεση αποχώρηση των μεταναστών από τους χώρους της Νομικής Σχολής.

Την αντίθεση του με την κινητοποίηση εκφράζει και το ΚΚΕ αναφέροντας ότι «αυτοί που οδήγησαν τους μετανάστες στο υπό ανακαίνιση παλιό κτήριο της Νομικής, με αυτή την ενέργεια δεν υπηρετούν τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών – προσφύγων, αλλά τους εκθέτουν περισσότερο στη συκοφάντηση και στις απειλές αντιδραστικών κομμάτων και μηχανισμών, στην κρατική καταστολή και στους εκβιασμούς των κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται».

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, ο εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Εάν η Πολιτεία θέλει να εφαρμόσει τους νόμους που υπάρχουν, μπορεί να παρέμβει χρησιμοποιώντας τις διατάξεις για μεταφορά λαθρομεταναστών και την εξασφάλιση καταλύματος, άνευ της τυπολατρείας περί πανεπιστημιακού ασύλου».

Τέλος ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η απόφαση για την απεργία πείνας των μεταναστών στο χώρο της Νομικής έγινε κατόπιν απόφασης του φοιτητικού συλλόγου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01