search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:36
MENU CLOSE

Μια… «κουρελού» στην Παιδεία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1870
25-06-2015
28.06.2015 03:00
pod_2506_026_cmyk.jpg

Η αύξηση του φόρου έριξε τα έσοδα του κράτους και αύξησε τη φοροδιαφυγή

 

Πολλοί είναι οι «πονοκέφαλοι» που καλείται να αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αλλά φαίνεται πως έχουν βρεθεί τα… παυσίπονα για να αντιμετωπιστούν τα βασικά προβλήματα. Το θέμα των διορισμών αλλά και των αναπληρωτών φαίνεται πως ακόμη καίνε τον αρμόδιο υπουργό Αριστείδη Μπαλτά, γι’ αυτό εξελίσσονται διαρκείς διεργασίες προκειμένου να αναζητηθεί κάποια λύση «βιώσιμη» και ρεαλιστική και φυσικά όχι «μνημονιακή».
 
Η πρόταση του υπουργείου για τους μόνιμους διορισμούς, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του «Ποντικιού» από το υπουργείο Παιδείας, είναι η εξής: 
  • Να υπολογίζεται με ένα μόριο κάθε βαθμός επιτυχίας στο ΑΣΕΠ του 2008 (και μόνο), αλλά για τους επιτυχόντες. Π.χ.: Βαθμός ΑΣΕΠ 60 = 60 μόρια. Βαθμός ΑΣΕΠ 54 = 0 μόρια. Η βάση επιτυχίας του ΑΣΕΠ είναι το 55.
  • Να υπολογίζεται με ένα μόριο κάθε μήνας προϋπηρεσίας.
  • Το άθροισμα (ΑΣΕΠ – προϋπηρεσία) θα καθορίζει την τελική κατάταξη στον πίνακα διοριστέων.
  • Τέθηκε ζήτημα από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), μέσω των εκπροσώπων της, για τη συμμετοχή στην Επιτροπή μέλους που στο παρελθόν είχε διατελέσει μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ).
  • Το θέμα του υπολογισμού της προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση σε σχέση με τον μόνιμο διορισμό θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής.
 
Τρέχουν για τα κενά
 
Πάντως, παρότι το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρέπει να μοχθήσει πολύ ακόμη και να διανύσει μεγάλο δρόμο για την κάλυψη των σχολικών κενών, έχουν ήδη γίνει μεγάλα και σημαντικά βήματα. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν φτάσει στο «Π», η ηγεσία του υπουργείου κατάφερε από τις κλειστές στρόφιγγες των κοινοτικών κονδυλίων να «ξεκλειδώσει» γύρω στα 100 εκατ. ευρώ για τον διορισμό αναπληρωτών. Το νούμερο αυτό χονδρικά αντιστοιχεί σε 10.000 – 12.000 αναπληρωτές. Δεδομένου όμως ότι τα κενά θα φτάσουν την επόμενη σχολική χρονιά τα 25.000, υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση από το να επιτευχθεί πληρότητα στις τάξεις. 
 
Οι προσπάθειες του υπουργείου για εξεύρεση κονδυλίων ΕΣΠΑ αυξάνονται διαρκώς μέρα με τη μέρα, όπως άλλωστε και οι συζητήσεις για τα κρατικά κονδύλια που θα διατεθούν για την κάλυψη των κενών. Βεβαίως τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως και πέρυσι, οπότε περιορίστηκαν σε ελάχιστες χιλιάδες αναπληρωτές, δεν θα μπορέσουν να κλείσουν την τρύπα των δεκάδων χιλιάδων ελλείψεων. 
 
Σε εκκρεμότητα είναι ακόμη το ζήτημα των μόνιμων προσλήψεων στην Παιδεία.
 
Εκκρεμείς οι προσλήψεις
 
Ο ακριβής αριθμός δεν έχει οριστεί, με τον Αριστείδη Μπαλτά να αναφέρει ότι το νούμερο κινείται μεταξύ 3.000 και 4.000, αλλά από αυτό θα πρέπει να αφαιρεθεί ο αριθμός των εργαζομένων σε διαθεσιμότητα που θα επιστρέψουν.
 
Βεβαίως, όπως τονίζουν έως τώρα οι πληροφορίες, οι μόνιμες προσλήψεις δεν πρόκειται να ξεπερνούν τις 2.000. Στις οποίες, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, θα συμπεριλαμβάνονται και οι προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ειδικότερα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας έχουν προβλεφθεί τουλάχιστον 600 θέσεις, οι οποίες είναι άγνωστο πότε θα καλυφθούν. 
 
Να τονίσουμε ακόμη πως το ζήτημα των μετεγγραφών φαίνεται να απασχόλησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένης μάλιστα της οικονομικής αδυναμίας πολλών οικογενειών αλλά και του νέου συστήματος μοριοδότησης με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, το οποίο στενεύει πολύ τα περιθώρια για μεταφορά θέσης.
 
Αξίζει να σημειωθεί η δήλωση του Μπαλτά σε επιστολή του που δημοσιεύεται στον ιστότοπο όπου πραγματοποιείται η δημόσια διαβούλευση επί του πολυνομοσχεδίου: «Η πρότασή μας αποτελεί μεταβατικό στάδιο έως την κατάθεση του νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα αναμορφώσει συνολικά τον χάρτη της εκπαίδευσης και της έρευνας και θα αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικού και διευρυμένου διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
 
Σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Παιδείας η αιτιολογική έκθεση, η οποία συνοδεύει το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, ενώ κανονικά θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να ήταν εις γνώσιν όλων όσοι συμμετέχουν στη διαβούλευση.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01