search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:34
MENU CLOSE

Η συζήτηση στη Βουλή για το δημοψήφισμα – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

27.06.2015 08:51
Η συζήτηση στη Βουλή για το δημοψήφισμα - Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις - Media

Παρακολουθήστε τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με διακύβευμα την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των δανειστών για συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

 

Παρακολουθήστε τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με διακύβευμα την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των δανειστών για συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

 

Απάντηση Βούτση σε Μητσοτάκη: Θα σκεφτούμε την πρόταση σας για εκλογές

Επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, κατηγορώντας τις για υποκρισία και καταλογίζοντας τους πλήρη ιδεολογική ταύτιση με τα κείμενα των δανειστών.

Ο κ. Βούτσης απάντησε και στην πρόσκληση του εισηγητή της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, για εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ζητάτε εκλογές, κ. Μητσοτάκη; Σημαντική εξέλιξη και μάλιστα, αν εκπροσωπείτε το κόμμα σας, θα έχει ενδιαφέρον να αιτηθείτε το βράδυ άμεση προσφυγή στις κάλπες. Να είστε σίγουρος ότι ο δρόμος είναι ανοικτός. Θα σκεφτούμε την πρόταση σας».

Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους δανειστές υπάρχει ταξικό ιδεολογικό πρόσημο και ότι αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός, σε καμία περίπτωση, δεν θα υπέγραφε την καταδίκη του ελληνικού λαού με τη συνέχιση της καταστροφικής λιτότητας.

«Τα κείμενα που κατατέθηκαν και αυτό είναι το τελευταίο, και είναι η ακριβής μετάφραση από τα αγγλικά, είναι αυτά που κατατέθηκαν εκ μέρους των Θεσμών στην ελληνική αντιπροσωπεία και της ζητήθηκε να προσχωρήσει» ανέφερε ο κ. Βούτσης και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, κυρίως στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Έχετε ταυτιστεί με αυτά τα κείμενα στην ιδεολογική τους προσέγγιση. Υπάρχει η αντίρρηση των δανειστών να υπάρξει φορολογία στο κεφάλαιο, στα μεγαλύτερα εισοδήματα. Αντίθετα, προτείνουν το δικό σας ευαγγέλιο. Οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Αυτό είναι το ευαγγέλιο σας.

Από δική μας πλευράς, δεν υπάρχει καμία μείωση συντάξεων και μισθών. Αφαιρέθηκαν από τη δική μας κυβέρνηση, οι εισφορές για τους κλάδους υγείας, η αύξηση φόρων στα νησιά και η δεύτερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για τα επαγγέλματα. Ανάμεσα λοιπόν στις δύο προσεγγίσεις υπάρχει ισχυρό ταξικό πρόσημο».

Ο κ. Βούτσης κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για υποκρισία καθώς, όπως είπε, δεν λένε την αλήθεια για την προσπάθεια που κατέβαλε η κυβέρνηση.

«Γνωρίζετε ότι έγιναν δύο τούμπες και ήρθαν διαφορετικά κείμενα και φτάσαμε στο δικό τους ένα. Όμως, εσείς έρχεστε απλώς και το σφραγίζετε το κείμενο και σπρώχνετε και τον κόσμο να το στηρίξει. Αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο πρωθυπουργός δεν υπήρχε περίπτωση να υπογράψει τελική συμφωνία, την οποία χθες πρότειναν οι εταίροι. Θα ήταν η καταστροφή του ελληνικού λαού» επεσήμανε.

«Αυτή η κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει τίμια, μέσα στην ΕΕ, με ευρώ αλλά χωρίς μνημόνια και λιτότητα τα εκατομμύρια των συμπολιτών μας που δεν έχουν φωνή. Θα κάνουμε μέσα στην τετραετία που μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός τα πάντα. Όταν πρώτη φορά Αριστερά, μέσα σε 4 μήνες και χωρίς ένα ευρώ, κάνει αυτά που έκανε, ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά τι θα κάνει στα επόμενα χρόνια» κατέληξε ο κ. Βούτσης.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταθέτουν πρόταση μομφής; Η απάντηση σε λίγο…

Θα επιχειρήσει άραγε η Συγγρού να «σταματήσει» τον… πολιτικό χρόνο; Αυτό είναι το ερώτημα που κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα στους διαδρόμους της Βουλής καθώς ολοένα και πληθαίνει η φημολογία για κατάθεση πρότασης μομφής εκ μέρους της ΝΔ την ώρα που κορυφώνεται η συζήτηση για την επικύρωση της πρότασης του υπουργικού συμβουλίου περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Η σχετική ιδέα βρίσκεται στα πλάνα της ΝΔ από τα ξημερώματα ενώ κατά πληροφορίες έχει υπάρξει η σχετική προσέγγιση και οι απαραίτητες διεργασίες και με την πλευρά του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να υπάρξει η άμεση διακοπή των εργασιών της Βουλής και να ξεκινήσει η συζήτηση της πρότασης μομφής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη του Ποταμιού διευκρινίζουν ότι ουδεμία σχέση έχουν με τα σενάρια που διακινούνται περί κατάθεσης πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

Επί της διαδικασίας και αν προκύψει η κατάθεση της πρότασης μομφής, που χρειάζεται τις υπογραφές 50 βουλευτών, σταματά η συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια για την επικύρωση της πρότασης περί δημοψηφίσματος και ξεκινά εκείνη επί της προτάσεως δυσπιστίας άμεσα αν το επιθυμεί η κυβέρνηση ή μετά από δυο ημέρες όπως της δίνεται τη δυνατότητα από τον Κανονισμό της Βουλής.

Ειδικότερα, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής:

«Άρθρο 142:Πρόταση δυσπιστίας

1. H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

2. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.

3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών».

Μητσοτάκης: Πάρτε πίσω την απόφαση για δημοψήφισμα και να πάμε το συντομότερο σε εκλογές για να απαλλαγούμε από την πρώτη φορά Αριστερά

Απόσυρση της πρότασης για δημοψήφισμα και εκλογές ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πρόταση των τριών Θεσμών.

«Πάρτε πίσω την απόφαση για δημοψήφισμα και να πάμε το συντομότερο σε εκλογές για να απαλλαγούμε από την πρώτη φορά Αριστερά» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είπε προεκλογικά ένα πολύ μεγάλο ψέμα: ότι θα υπάρξει συνέχιση της χρηματοδότησης χωρίς μέτρα.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το δίλημμα ήταν από την αρχή και εξακολουθεί να είναι πολύ ξεκάθαρο: επώδυνη συμφωνία ή χρεωκοπία. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είχε δεύτερο σχέδιο, «να οδηγήσετε τη χώρα στη δραχμή». Μάλιστα, όπως είπε, αυτό σχετίζεται με το ότι «το κοστούμι της ΕΕ, που έραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, είναι στενό, και σε αυτό δεν χωράτε». Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ανήσυχος για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, αναρωτήθηκε: «Μπορείτε να διασφαλίσετε ότι η χώρα θα πορευθεί ομαλά μέχρι την Κυριακή και ότι οι τράπεζες θα είναι ανοιχτές την 1η Ιουλίου;»

Εξάλλου, ο βουλευτής της ΝΔ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με τα δύο κείμενα (σε σχέση με το δημοψήφισμα) που κατέθεσε νωρίτερα στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτο ότι στο πρώτο απ’ αυτά υπάρχει η αναφορά «εσωτερικό σημείωμα», ενώ στο δεύτερο, όπως ανέφερε, και σε σχέση με το πρώτο, υπάρχουν διαφορές σε ό,τι αφορά τους συντελεστές του ΦΠΑ για τον ίδιο τομέα. Επιπλέον, κατέθεσε στα πρακτικά την πρόταση της κυβέρνησης (από δημοσίευμα εφημερίδας), την οποία χαρακτήρισε «Αριστερό μνημόνιο» για να τα την αντιπαραβάλουν, όπως είπε, οι βουλευτές με την πρόταση των δανειστών.

Και κάλεσε τον κ. Βούτση να καταθέσει στα πρακτικά το επίσημο κείμενο της ελληνικής πρότασης, ενώ αναρωτήθηκε σχετικά με το γιατί η κυβέρνηση δεν έθεσε σε δημοψήφισμα τη δική της πρόταση.

Ποτάμι: Δεν έχουμε σχέση με τα σενάρια για πρόταση μομφής

Το Ποτάμι διευκρινίζει ότι ουδεμία σχέση έχει με τα σενάρια που διακινούνται περί κατάθεσης πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

 

Λοβέρδος: Με αόριστα ερωτήματα δεν γίνονται δημοψηφίσματα

«Με αόριστα ερωτήματα δεν γίνονται δημοψηφίσματα» δήλωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, καλώντας ταυτόχρονα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, να αναλάβει τις ευθύνες του και να ασκήσει τις αρμοδιότητες που απορρέουν από το Σύνταγμα, όπως είπε.

«Η κορυφαία αυτή διαδικασία της λαϊκής κυριαρχίας δεν θα σταματήσει με κανένα τέχνασμα», ήταν η αντίδραση της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Από δημοκρατικής άποψης ένα δημοψήφισμα είναι πολύ καλή ενέργεια. Όμως είναι ύποπτη όταν εκμαιεύεται με παραπλανητικό ερώτημα. Εσείς έχετε εντολή από τον ελληνικό λαό για να είναι η χώρα μέσα στο ευρώ. Η άρνηση σας και η στάση σας, να τάσσεστε υπέρ του “όχι”, είναι απόλυτη απόδειξη ότι προωθείτε το λόμπι της δραχμής. Διότι κανείς δεν θέλει την επιβολή φόρων. Πρέπει να ξέρει, λοιπόν, ο ελληνικός λαός και οι πολίτες ποια είναι η διαφορά ως προς τους φόρους που καλούνται να δεχτούν ή να απορρίψουν» υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος. Και πρόσθεσε:

«Εμείς λέμε “ναι” στο ευρώ και “όχι” σε μια κυβέρνηση με τυχοδιωκτικές πολιτικές που παίζει το συμφέρον της χώρας στα ζάρια και υπέκλεψε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών. Το δικό μας “ναι” είναι “ναι” στο ευρώ. Δεν είναι “ναι” στο παραπλανητικό ερώτημα σας. Αποδεικνύετε ότι είστε το λόμπι της δραχμής που επιστρέφετε πονηρά».

Ο κ. Λοβέρδος συνέχισε λέγοντας: «Θα ψηφίσουμε σε ένα δημοψήφισμα που δεν είναι καθαρό; Θα πάρετε την απόφαση να διακόψετε τις διαβουλεύσεις; Θα πρέπει να γίνει απολύτως καθαρό αν θα είμαστε εκτός προγράμματος. Αν δεν το πείτε, αν δεν τα διευκρινίσετε όλα αυτά, κάνετε πραξικόπημα απέναντι στους βουλευτές σας και στον ελληνικό λαό».

Τέλος, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τις αρμοδιότητες και την ευθύνη και τον καλούμε να τις ασκήσει». «Τον καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες του» τόνισε.

Άμεση ήταν η αντίδραση της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία απέρριψε τις αιτιάσεις του κ. Λοβέρδου, και τόνισε ότι η κορυφαία διαδικασία του δημοψηφίσματος δεν πρόκειται να σταματήσει με οποιοδήποτε τέχνασμα.

«Επειδή είπατε θα δούμε αν θα γίνει και επειδή δεν πρέπει να αφήνονται υπαινιγμοί για την άσκηση των καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα υπογραμμίσω και πάλι ότι είναι θεσμικά ενήμερος ο κ. Παυλόπουλος και δεν τίθεται κανένα ζήτημα. Λέω να μην βάζει κανείς στο μυαλό του ότι η κορυφαία αυτή δημοκρατική διαδικασία απεύθυνσης στη λαϊκή κυριαρχία πρόκειται να σταματήσει με οποιοδήποτε τέχνασμα» επισήμανε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου.

 

Γεροβασίλη:  Δεν θα επιτρέψουμε η ψήφος του λαού μας να στρεβλωθεί από την παραπληροφόρηση

«Δεν θα επιτρέψουμε η ψήφος του λαού μας και η προσωπική μας ψήφος να αλλοιωθεί, ούτε να στρεβλωθεί και να υποκλαπεί από την παραπληροφόρηση» τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια.

«Τα κράτη, οι λαοί δεν είναι εταιρείες και οι κυβερνήσεις δεν είναι διευθύνοντες σύμβουλοι και η λαϊκή εντολή δεν προσφέρεται για αδιαφανή χρήση, στρέβλωση και κακοποίηση» είπε η κα Γεροβασίλη, επισημαίνοντας πως ο ελληνικός λαός θα μας στείλει με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και διαμήνυσε: «Δεν θα επιτρέψουμε την καλλιέργεια του κλίματος ανασφάλειας και την τρομοκράτηση εκ μέρους των εγχώριων υποστηρικτών τους».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι όταν τον Ιανουάριο ο λαός ψήφισε την κυβέρνησή του, καταψήφισε τις μνημονιακές πολιτικές και είπε «όχι» στη λιτότητα.

 

Καμμένος: Να πούμε ένα βροντερό “όχι”

«Πρέπει να πούμε ένα βροντερό “όχι”», τόνισε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δημήτρης Καμμένος, μιλώντας στη συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πρόταση των τριών Θεσμών.

«Λέμε “ναι” στις ελληνικές προτάσεις, λέμε “όχι” στις εισαγόμενες» ανέφερε, τονίζοντας ότι «το δίλημμα δεν ήταν ποτέ για το ευρώ, είμαστε υπέρ του ευρώ και θέλουμε το μέλλον των παιδιών μας στο ευρώ». Και συμπλήρωσε: «Λέμε “όχι” στο αλλοδαπό δίκαιο και στο Μνημόνιο που μας κατέστρεψε».

Ο κ. Καμμένος άσκησε έντονη κριτική στη στάση των τριών Θεσμών απέναντι στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας για «προσπάθεια απόλυτης ταπείνωσης», για να προσθέσει ότι οι δανειστές, μέσα από τα μνημόνια, επιδίωξαν τη φτωχοποίηση της χώρας και «μάς επέβαλαν τη στρατηγική να τρώμε τις σάρκες μας».

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ επισήμανε ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο και ότι σε μεγάλο βαθμό τα χρήματα που παίρναμε πήγαιναν για την εξυπηρέτηση των τόκων του χρέους. Επιπλέον, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής μια σειρά από έγραφα σχετικά με το θέμα αυτό.

Εξάλλου, σχολιάζοντας την άποψη ότι «το δημοψήφισμα είναι παράνομο γιατί έχει προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα, ποιος θα πει “ναι” σε σκληρά μέτρα;», ο βουλευτής των ΑΝΕΛ αναρωτήθηκε: «Έχουμε τρελαθεί; Δηλαδή, τι θα κάνουμε; Θα πηγαίνουμε στα σπίτια μας και θα λέμε ψέματα;»

 

Κατατέθηκαν στη Βουλή τα κείμενα που παραδόθηκαν στην κυβέρνηση από τους Θεσμούς

Τα επίσημα κείμενα τα οποία παραδόθηκαν στην κυβέρνηση από τους Θεσμούς κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης. Όπως ενημέρωσε το Σώμα, το ένα κείμενο βρίσκεται στη διάθεση των βουλευτών πλήρως μεταφρασμένο και το άλλο θα κατατεθεί σε λίγο σε μετάφραση.

Η πρόεδρος της Βουλής επαίνεσε την κυβέρνηση για τη θεσμική της αυτή πρωτοβουλία, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος αντέδρασε λέγοντας πως αυτό έπρεπε να γίνει από την αρχή της συζήτησης, ώστε να ξέρει το Σώμα πάνω σε τί έχει να αποφασίσει.

 

Καραθανασόπουλος: Σκύλα η πρόταση καρμανιόλα των δανειστών, Χάρυβδη η πρόταση λαιμητόμος της κυβέρνησης

Να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες που θέλουν να τον παρασύρουν μεταξύ της Σκύλας και της Χάρυβδης, κάλεσε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πρόταση των τριών Θεσμών.

Όπως εξήγησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η Σκύλα είναι η πρόταση καρμανιόλα των δανειστών, ενώ η Χάρυβδη είναι η πρόταση λαιμητόμος της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τα λαϊκά στρώματα στις πόλεις και στην ύπαιθρο να πουν «το μεγάλο όχι στην πρόταση βαρβαρότητας της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και στην πρόταση της κυβέρνησης και το μεγάλο ναι στην κατάργηση των μνημονιακών και των εφαρμοστικών του νόμων».

Επιπλέον, ο εισηγητής του ΚΚΕ περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως εξής: Από τη μια το φιλοκυβερνητικό μπλοκ που λέει ότι θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη και στην ΕΕ υπό τη λογική ότι θα επιστρέψει στις αξίες της, ενώ, όπως είπε, «η ΕΕ αποτελούσε πάντοτε τη φυλακή των λαών». Και από την άλλη, το αντιπολιτευτικό μπλοκ που κάνει λόγο για παραμονή στο ευρώ και στην ΕΕ με κάθε θυσία. Όμως, όπως επισήμανε, «η ΕΕ δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά θα γίνεται όλο και πιο αντιδραστική».

Εξάλλου, ο κ. Καραθανασόπουλος κάλεσε το λαό να συνταχθεί με το ΚΚΕ για να αποκρούσει τα νέα μέτρα και να διαμορφώσει τον μόνο δρόμο για την έξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού που, όπως σημείωσε, είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Λυκούδης: Ο ελληνικός λαός θα αρνηθεί να παίξε στη ρώσικη ρουλέτα

«Ο ελληνικός λαός θα αρνηθεί να παίξε στη ρώσικη ρουλέτα που τον καλείται να παίξει», τόνισε ο εισηγητής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης, χαρακτηρίζοντας παραπλανητική την πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα.

«Σηκώνουμε το γάντι στην ανήθικη και καταστροφική πρόκληση. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από δημοψήφισμα αλλά από εθνική συνεννόηση. Αν η Βουλή ψηφίσει υπέρ της πρότασης, εμείς θα δώσουμε τη μάχη για το ευρώ, για το μέλλον των παιδιών μας, για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Λυκούδης, και σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Ζητάτε από τον ελληνικό λαό να πατήσει τη σκανδάλη. Σχέδιο διαπραγμάτευσης δεν υπήρξε ποτέ. Αυτό που υπήρξε ήταν μια αλλοπρόσαλλη πολιτική. Έφτασε η ώρα που η κυβέρνηση με το δημοψήφισμα, έβαλε την τελευταία σφαίρα στη θαλάμη μιας ιδιόρρυθμης ρώσικης ρουλέτας που παίζει από καιρό, και πατάει τη σκανδάλη στην τελευταία σκηνή μιας σαπουνόπερας».

Παράλληλα, ο εισηγητής του Ποταμιού κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κυνηγούσε χίμαιρες και άφησε, όπως είπε, «με περισσή έπαρση να κυλήσουν από τα χέρια του τα χρήματα, να χάσει φίλους και υποστήριξη η χώρα και να σηκώσει κεφάλι η συμμορία της δραχμής».

«Η αδιαλλαξία των δανειστών δεν αθωώνει την κυβέρνηση. Η χώρα πληρώνει και θα πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα της αλαζονείας και της επικοινωνιακής αναίδειας της κυβέρνησης. Ουδόλως ενδιαφέρεται η κυβέρνηση για την τύχη της χώρας, την οποία οδήγησε σε οικονομική κατάρρευση και σε ένα λογαριασμό αριστερής λιτότητας, στο δικό της επαχθές επονείδιστο μνημόνιο για να υφαρπάσει την εξουσία», επισήμανε ο κ. Λυκούδης.

Ακόμα, απέρριψε το περιεχόμενο της πρότασης για δημοψήφισμα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι ευρώ και Ευρώπη ή μπανανία. Αν ο ελληνικός λαός θα παραμείνει στο σπίτι του, στην Ευρώπη, ή να δοκιμάσει άλλες λύσεις. Το ερώτημα είναι αν θέλουν οι Έλληνες πολίτες, έστω και με δυσκολίες, να γυρίσουν τη χώρα μπροστά ή να τη γυρίσουν στη νεολιθική εποχή. Ένα από τα εγκλήματα της κυβερνητικής στάσης και της διαπραγματευτικής πορείας της συντελέστηκε σε συνθήκες πολέμου. Όσο όμως σκληρή και αν είναι η στάση των δανειστών δεν παύει να είναι ο μόνος δρόμος για να ξαναχτίσουμε τον μέλλον της Ελλάδας και δεν θα συμπαρασύρετε τον ελληνικό λαό».

Ο κ. Λυκούδης μίλησε ακόμα για παράλογο κατήφορο στον οποίο οδηγεί τη χώρα η κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν θα το επιτρέψει αυτό.

«Κύριε πρωθυπουργέ, είπατε ότι η καμπάνα θα χτυπήσει γι’ άλλους. Προσέξτε μην γίνεται ο μοιραίος πρωθυπουργός της καταστροφής της χώρας. Δεν θέλω να το σκεφτώ αυτό. Δεν έχετε το δικαίωμα να παίξετε στα ζάρια το μέλλον της χώρας. Παίξτε το δικό σας μέλλον», κατέληξε ο κ. Λυκούδης.

 

Βορίδης: Ο κόσμος σας κατάλαβε πάρα πολύ καλά

«Ναι στην Ευρώπη, Ναι στη Δημοκρατία, Ναι στην Ελλάδα», αυτή θα είναι η απάντηση της Κυριακής από όλους τους Έλληνες πατριώτες, τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, κατηγορώντας με σφοδρότητα τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι εκτελεί ένα οργανωμένο σχέδιο να βρεθεί η χώρα μας εκτός Ευρώπης.

«Εκτελείται ένα οργανωμένο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, πίσω από τις ρητορείες της αντινεοφιλελεύθερης Ευρώπης, της άλλης Ευρώπης που οραματίζονται και του δήθεν ευρωπαϊσμού. Στην πραγματικότητα μάς οδηγούν σε μία ψήφο που νομίζουν ότι θα πραγματώσουν το γνωστό σχέδιό τους. Πιο σχέδιο αυτό; Να βρεθούμε εκτός Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Βορίδης διεμήνυσε: «Σας λέμε, λοιπόν, ότι ο κόσμος σας κατάλαβε πάρα πολύ καλά. Και την Κυριακή θα δώσει την απάντησή του. Και η απάντησή του θα είναι: «Ναι στην Ευρώπη, Ναι στη Δημοκρατία, Ναι στην Ελλάδα».

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε προς τους παριστάμενους υπουργούς το ερώτημα «γιατί δεν απέρριψε η ίδια η κυβέρνηση την πρόταση των εταίρων αφού είχε την εντολή;», «τι είναι εκείνο που την ανάγκασε, αφού είχε την εντολή, να μην εφαρμόσει το προεκλογικό της πρόγραμμα, ποιος την εμπόδισε;». «Σας έλειπαν τα χρήματα, τα 12 δισ. που ήταν το προεκλογικό πρόγραμμα και άλλα 22 δισ. που ήταν οι ανάγκες της χώρας. Αλλά το ξέρατε από την αρχή. Και από κει που ιπτάμεθα στον ωραίο κόσμο της Αριστεράς, φτάσαμε στο απόλυτο αδιέξοδο» επισήμανε ο κ. Βορίδης.

 

Και τώρα, όπως τόνισε, η κυβέρνηση ζητάει στην πραγματικότητα από τον ελληνικό λαό να εγκρίνει την έξοδό του από την Ευρώπη. Ταυτοχρόνως, διερωτήθηκε τι σημαίνει η αναφορά του πρωθυπουργού «θα σεβαστώ το αποτέλεσμα;», για να συνεχίσει «αν πει δηλαδή ναι στη συμφωνία, θα έρθετε εδώ να την ψηφίσετε; Πώς θα το κάνετε αυτό;», και να προσθέσει «Όχι, κύριοι. Τις παραιτήσεις σας, εδώ».

Τέλος, ο κ. Βορίδης είπε πως δύο είναι τα ζητούμενα του δημοψηφίσματος, που ουδόλως σχετίζονται με συμφωνίες ή μη: «Ναι στην Ευρώπη, όχι στην κυβέρνηση».

 

Κασιδιάρης: Κίβδηλο το ερώτημα για δημοψήφισμα

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό προσπαθώντας να υποκρύψει την απόλυτη αποτυχία και αδυναμία του να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, ενώ χαρακτήρισε κίβδηλο το ερώτημα της πρότασης για δημοψήφισμα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να πει όχι στην μνημονιακή πολιτική, στα δεσμά του μνημονίου και στους εκβιασμούς των θρασύτατων δανειστών και τοκογλύφους, γιατί δεν πιστεύει στην λαϊκή κυριαρχία», τόνισε ο κ. Κασιδιάρης και πρόσθεσε:

«Δύο πρέπει να είναι τα πραγματικά ερωτήματα: Να γίνει καταγγελία του μνημονίου και να διαγραφεί το παράνομο χρέος . Το μείζον ζήτημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να πει όχι στις μνημονιακές πολιτικές και στις πραγματικές εκβιαστικές προτάσεις των τοκογλύφων».

«Είστε υποκριτές, ανέφερε,εμείς λέμε όχι στους εκβιασμούς , καταγγέλλουμε τη κυβέρνηση για την άθλια πολιτικής της. Λέμε ναι στην πρόταση που θα έχει την ευκαιρία ο ελληνικός λαός να πει όχι στους δανειστές, στους τοκογλύφους και στους εκβιαστές της χώρας.Ταυτόχρονα να πει όχι στη μνημονιακή πρόταση των 8 δις ευρώ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ», κατέληξε ο κ. Κασιδιάρης.

 

Κυβερνητική πηγή: Δεν μπορούν οι εταίροι να λένε ότι η κυβέρνηση διέκοψε μονομερώς τις διαπραγματεύσεις

«Δεν μπορεί η πλευρά των εταίρων να λέει ότι η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε μονομερώς τις διαπραγματεύσεις», σημείωνε κυβερνητική πηγή, στο περιθώριο της συζήτησης στη Βουλή για το δημοψήφισμα.

Ειδικότερα, επισήμαινε ότι «η πλευρά των Θεσμών ήταν εκείνη που στο δεύτερο έκτακτο Eurogroup έθεσε υπό μορφή τελεσιγράφου στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να αποδεχτεί την πρόταση των Θεσμών μέχρι το Σάββατο».

 

Βίτσας: Θα εργαστούμε ώστε ο λαός να δηλώσει ελεύθερα τη βουλησή του

“Να συμμετάσχει μαζικά στο δημοψήφισμα και με θάρρος να ψηφίσει ¨όχ騔, κάλεσε το λαό ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πρόταση των τριών θεσμών.

Όπως σημείωσε ο κ. Βίτσας “θα εργαστούμε ώστε ο λαός να δηλώσει ελεύθερα τη βουλησή του. Θα μπούμε φραγμός στην ανάπτυξη φοβικών συνδρόμων και καλούμε το λαό να συμμετάσχει μαζικά στο δημοψήφισμα και με θάρρος, σιγουριά και ελπίδα για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης να ψηφίσει όχι¨.

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, οι δανειστές έκαναν πως δεν κατάλαβαν, πως υπήρξαν οι εκλογές στις 25 Ιανουαρίου και μια νέα εντολή. Οι εκλογές όμως, όπως εξήγησε, δεν αλλάζουν απλά πρόσωπα, επιλέγουν πολιτικές. Παρ’ όλα αυτά, οι δανειστές επέμειναν στις θέσεις τους και νόμιζαν οτι η κυβέρνηση μπλοφάρει.Η εντολή μας, όμως, ήταν ανάπτυξη μέσα στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Δεν έχουμε εντολή για ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα. Δεν έχουμε εντολή να υπογράψουμε την καταστροφή της ελπίδας για δημοκρατία στην πράξη¨.

Εξάλλου, αναρωτήθηκε: ¨Ποιός έχει την ευθύνη; Αυτός που προσπαθεί να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση; αυτός που μια λέει το κείμενο της ελληνικής πλευράς ως καλή βάση συζήτησης και μια το διαγράφει;. Ποιός έχει την ευθύνη; Αυτός που επιλέγει τη δημοκρατική διαδικασία ή αυτός που διαστρέφει το ερώτημα;¨

Πρόταση δημοψηφίσματος από το ΚΚΕ

Πρόταση δημοψηφίσματος θα καταθέσει η ΚΟ του ΚΚΕ, προτείνοντας «όχι» τόσο στην πρόταση των θεσμών όσο και στην πρόταση της κυβέρνησης και «ναι» στην αποδέσμευση από την ΕΕ, την κατάργηση των Μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών νόμων.

Απορρίφθηκε η ένσταση συνταγματικότητας που έθεσε το ΠΑΣΟΚ

Η Βουλή απέρριψε την ένσταση συνταγματικότητας που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Κανένα από τα επιχειρήματα του δεν ευσταθούν Δεν ισχύει ο ισχυρισμός ότι αφορά η πρόταση της κυβέρνησης δημοσιονομικά ζητήματα. Πρόκειται καθαρά για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα και υπακούει στο άρθρο 44 παράγραφος 2 του συντάγματος», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης απαντώντας με αυτό τον τρόπο στα όσα υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είχε καταθέσει λίγο νωρίτερα ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του περιεχομένου της πρότασης της κυβέρνησης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Δεν μπορεί ο υπότροπος με τις ΠΝΠ να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για αντισυνταγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης, χαρακτηρίζοντας ως προπαγανδιστική την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο Θεόδωρος Φορτσάκης από την πλευρά της ΝΔ ανέφερε ότι είναι αδιανόητο να τίθεται θέμα δημοψηφίσματος για δημοσιονομικό θέμα και πως αν ήθελε η κυβέρνηση μπορούσε να θέσει το ερώτημα «ναι ή όχι στο ευρώ», αλλά, όπως υποστήριξε, δεν τολμά να το βάλει.

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη από το Ποτάμι υποστήριξε ότι δεν είναι τα πολιτικά κόμματα που κρίνουν την Συνταγματικότητα ή όχι και πως καλούμαστε μέσα σε πέντε μέρες να πάρουμε μια απόφαση που θα αφορά γενεές αργότερα.

Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα συνταγματικότητας στην απόφαση για δημοψήφισμα, το οποίο καλεί το λαό να επιλέξει ή την πρόταση καρμανιόλα των δανειστών ή την πρόταση λαιμητόμο της Ελληνική Κυβέρνησης. Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να απορρίψει τέτοια διλήμματα.

Βούτσης: Το μήνυμα από το δημοψήφισμα θα είναι συνταρακτικό και καταλυτικό

«Το παιχνίδι δεν τελείωσε για τη χώρα, το λαό, την κυβέρνηση και αυτή τη Βουλή. Θα τελειώσει σε βάρος όσων επιμένουν σε θεσμική απαξίωση», σημείωσε ο Νίκος Βούτσης ανοίγοντας την συζήτηση επί της πρότασης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος και δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως «κάθε λέξη του Συντάγματος αποτελεί τον οδηγό μας, αδιέξοδα δεν υπάρχουν».  

«Καλούμε όλα τα κόμματα να συνομολογήσουν την απόλυτη χρησιμότητα του δημοψηφίσματος για να μιλήσει ο λαός», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης. Μια ομόφωνη απόφαση της Βουλής θα καταστήσει πιο ισχυρή τη θέση της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως η πρόταση για διεξαγωγη δημοψηφίσματος είναι απολυτως επιτακτικη και χρησιμη. «Το μήνυμα από το δημοψήφισμα θα είναι συνταρακτικό, καταλυτικό σε διεθνή κλίμακα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

«Η κυβέρνηση δεν είναι ουδέτερη» τόνισε ο Νίκος Βούτσης, και συνέχισε λέγοντας πως «δεν αποποιείται τις ευθύνες της, δεν αφήνει τον λαό να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά». Ζητάμε προφανώς την καταψήφιση της πρότασης και του τελέσιγραφου που την συνοδεύει, υπογράμμισε ο Νίκος Βούτσης λέγοντας πως «η κυβέρνηση ζητά ευθέως να έρθει ο λαός στο προσκήνιο των εξελίξεων, να βάλει τη δική του σφραγίδα. Πρόσκληση και πρόκληση ενότητας».

Ο Νίκος Βούτσης ανέφερε ακόμα ότι «ο λαός θα ασκήσει με άμεσο τρόπο τη λαϊκή κυριαρχία και θα σφραγίσει με την όποια απόφασή του το δικαίωμά του να απαντήσει», λέγοντας πως είναι «αδιανόητο η εύλογη και αυτονόητη αρχή της συνέχειας του κράτος και του σεβασμού των διεθνών συνθηκών να μεταφράζεται ως υπαγόρευση σε κάθε κυβέρνηση του ίδιου προγράμματος και στην απόρριψη της λαϊκής βούλησης».  

 

Βενιζέλος: «Θεσμική εκτροπή» η πρόταση για δημοψήφισμα

Με την υπενθύμιση των δηλώσεων που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας όταν πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ξεκίνησε την ομίλια του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι η πρόταση του υπουργικού συμβουλίου συνιστά θεσμική εκτροπή.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως το δημοψήφισμα εντός 5 ημερών είναι υφαρπαγή της λαϊκής βούλησης, σημειώνοντας πως «αυτό είναι καταστρατήγηση του Συντάγματος. Δηλαδή έναρξη πραξικοπήματος».

Είναι πλαστό το ερώτημα που θέτει η κυβέρνηση είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας πως «γιατί φυσικά ποιος θέλει φόρους και να χάσει δικαιώματα;» και σημπλήρωσε «δεν έχετε το θάρρος να το θέσετε κατ’ αντιδιαστολή με την πρόταση της κυβέρνησης». Κάλεσε μαλιστα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να ελέγξει τη συνταγματικότητα της πρότασης της κυβέρνησης για δημοψήφισμα επί του συγκεκριμένου ζητήματος. 

«Τι θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός; Ένα κείμενο που ίσως να έχει αλλάξει στο μεταξύ», αναρωτήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Τι θα ψηφίσει ο λαός, ένα κείμενο non-paper;» και κλείνοντας την τοποθέτηση του είπε: «δεν θα οδηγήσετε τον λαό σε νέα εξαπάτηση. Δεν θα γελοιοποιήσετε το ιστορικό κεκτημένο της πατρίδας».

 

Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία για την έγκριση της πρότασης για δημοψήφισμα

Τα μεσάνυχτα αναμένεται να γίνει η ψηφοφορία για την έγκριση της πρότασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική και πρέπει να εγκριθεί με 151 θετικές ψήφους, όπως ανακοίνωσε στο Σώμα η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Είναι η πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα, από το 1975, που κυβέρνηση ζητεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και δίνει το λόγο και την εξουσία για το κρίσιμο αυτό εθνικό θέμα στο λαό. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που επιφορτίζει τη Βουλή με μια ιστορική ευθύνη», δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής.

 

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται στη Βουλή

Σύμφωνα με τα άρθρα του κανονισμού 96-100 που αφορούν τη διαδικασία συζήτησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον λόγο παίρνουν οι εισηγητές των κομμάτων, ωστόσο έχουν τη δυνατότητα αν το ζητήσουν να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Πρωθυπουργός και αρχηγοί κομμάτων έχουν δικαίωμα δευτερολογίας,ενώ όσοι βουλευτές το επιθυμούν μπορούν να εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών.

Παρέμβαση έχουν δυνατότητα να κάνουν στη συζήτηση οι υπουργοί της κυβέρνησης και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δικαίωμα να προβάλουν ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Για να εγκριθεί η πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα απαιτείται η υπερψήφιση της από 151 βουλευτές.

Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων της συμπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αριθμεί συνολικά στους 162 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 149 βουλευτές και οι ΑΝΕΛ 13.

 

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για το δημοψήφισμα

Το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος που αναφέρεται στην προκήρυξη δημοψηφίσματος ορίζει ότι «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.

Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.

Aν νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:33