search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:53
MENU CLOSE

«Το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα ισοδυναμεί με ΟΧΙ στην Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

29.06.2015 11:01
«Όταν ο Γιούνκερ μιλάει, εμείς το βουλώνουμε» - Media

Συνέντευξη για το ζήτημα της Ελλάδας παραχώρησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Ο Ζαν Κλον Γιουνκέρ ξεκίνησε τη συνέντευξη τύπου και τόνισε πως: «Ένα ΟΧΙ θα ήταν καταστροφικό, γι’ αυτό ζητάω από τους Έλληνες ΝΑΙ» και συνέχισε: «Ένα ΟΧΙ σημαίνει ότι οι Έλληνες λένε ΟΧΙ στην Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που όλος ο πλανήτης θα θεωρούσε ότι ένα ΟΧΙ θα σημαίνει ότι οι Έλληνες θέλουν να αποστασιοποιηθούν από την Ευρώπη» 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στις βραδιές της διαπραγμάτευσης: « Έκανα τα πάντα και η ελληνική κυβέρνηση το ξέρει. Δεν θα ήταν σοφό να κατηγορήσω την Ελληνική κυβέρνηση , αλλά απογοητεύτηκα σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο» 

Και συνέχισε: «Είναι απόλυτο δικαίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας πώς θα διαχειριστεί το πρόβλημα.» ενώ για το βράδυ της Παρασκευής που οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε αδιέξοδο είπε: « Εγώ δεν είχα ενημερωθεί την Παρασκευή το βράδυ, οι άνθρωποι της Κομισιόν συσκεπτόμασταν 20 ώρες.»

Ο κ. Γιούνκερ είπε πως: «Η Ελλάδα είναι Ευρώπη, η Ευρώπη είναι Ελλάδα.» Ενώ προέτρεψε ανοιχτά τους Έλληνες: «Πείτε ΝΑΙ όποιο και αν είναι το ερώτημα. Λέω στους Έλληνες να μην αυτοκτονήσουν επειδή φοβούνται τον θάνατο. Αν ψηφίσουν ΝΑΙ θα σημαίνει ότι η Ελλάδα θέλει να μείνει με τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης στην Ε.Ε.» 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο: «το ερώτημα του δημοψηφίσματος να αλλάξει τις επόμενες ημέρες. Είναι ώρα αλήθειας και για τους Έλληνες ηγέτες να πουν την αλήθεια»

Σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις, εξήγησε πως: «Οι λαοί της Ευρώπης μετακινήθηκαν πολύ για να φτάσουν στις Ελληνικές θέσεις. Το θέμα είναι αν θέλουμε να υπηρετήσουμε τους λαούς, ή να παραμείνουμε στη θέση μας. Δεν είναι θέμα υπερηφάνειας, δεν πρέπει κανείς να κατηγορεί κανέναν»

Ενώ δεν έκλεισε και την πόρτα τονίζοντας: «Είπα, και αυτό ισχύει ακόμη, ότι θα δουλέψουμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για μια συμφωνία. Δεν βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, απλά μειώνεται ο χρόνος. Μία δημοκρατία έχει απόλυτο δικαίωμα για δημοψήφισμα, αλλά όλοι θα πρέπει να ξέρουν την πλήρη αλήθεια και ότι η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή.»

Ο κ. Γιούνκερ εξήγησε γιατί κατά την άποψη του δίνει τη συνέντευξη αυτή: «Οι  Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια, τι υπήρχε στο τραπέζι, γι’ αυτό δημοσιοποίησα την πρόταση των θεσμών. Δεν θέλω να επηρεάσω την ελληνική ψήφο, αλλά να ενημερώσω τι υπήρχε στο τραπέζι.»

Και κατηγόρησε την Ελληνική πλευρά: «Κινήσαμε βουνά μέχρι που οι ελληνικές αρχές έκλεισαν την πόρτα. Υπήρχε το πακέτο ανάπτυξης 35 δισ. επενδύσεων, γιατί εδώ δεν μιλάμε για Δημοσιονομική προσαρμογή, μιλάμε για ανάπτυξη. Τα ξέρει όλα αυτά ο κ. Τσίπρας»

Για τις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό είπε: «Είπα στον κ. Τσίπρα ότι θα παρθούν μέτρα για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους. Εξήγησα στον πρωθυπουργό ότι αυτή η συμφωνία σήμαινε ότι θα απελευθέρωναν και άλλα ποσά για ανάπτυξη. Η ώρα που έφυγαν οι Έλληνες από το τραπέζι ήταν η χειρότερη στιγμή»

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ τα μέτρα που προτάθηκαν αφορούσαν: «Η Κομισιόν πρότεινε την μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 23% στο 13%.» και συνέχισε: «Οι Ελληνικές αρχές έφυγαν από το τραπέζι. Φοροδιαφυγή σημαίνει έλλειψη καλής συλλογής φόρων. Υψηλές τιμές σε ενέργεια σημαίνει έλλειψη ανταγωνισμού λόγω συμφερόντων. Αυτό το πακέτο σημαίνει ανάπτυξη και επενδύσεις. Ποιος είναι αντίθετος σε μία ανεξάρτητη φορολογική αρχή στην Ελλάδα. Το πακέτο σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη πολεμώντας την διαφθορά. Νομίζω ότι ήμασταν σωστοί να ζητάμε περικοπές στα χρήματα για την άμυνα. Το πακέτο εγγυάται την προστασία των αδύναμων, υπάρχει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, από την άλλη η κυβέρνηση έχει κάθε δυνατότητα να αντικαταστήσει μέτρα. Μιλήσαμε μόνο για όσους πρόωρα συνταξιοδοτούνται. Ακόμη και η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί ότι δεν είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό»

Ο κ. Γιούνκερ μίλησε και για τον κ. Ντάισελμπλουμ: «Ο κ. Ντάισελμπλουμ έκανε εξαιρετική δουλειά τον τελευταίο μήνα»

Για τις συντάξεις και το δημόσιο είπε: Ααυτό που προτείναμε είναι ένα πρόγραμμα εκμοντερνισμού του δημόσιου τομέα, δεν υπάρχουν όπως είπα περικοπές μισθών σε αυτό το πακέτο, αυτό το πακέτο είναι 1 δις λιγότερο σε αποταμίευση για την ελληνική κυβέρνηση. Δεν υπάρχουν περικοπές συντάξεων σε αυτό το πακέτο, δεν υπάρχουν περικοπές μισθών σε αυτό το πακέτο.»

Και κατέληξε: «Περιμένω οτι η ευρωζώνη θα συνεχίσει να έχει 19 μέλη. Δεν θέλω να βλέπω δεύτερη ταχύτητα στην Ε.Ε. Στην Ευρώπη είτε νικάμε όλοι μαζί είτε χάνουμε όλοι μαζί. Μέσα σε μια νύχτα η Ευρώπη δέχτηκε ισχυρό πλήγμα και μετά από όλες τις προσπάθειες που έχω κάνει αισθάνομαι κάπως προδομένος. Φέραμε τη συζήτηση στο πολιτικό επίπεδο, όπως ποτέ πριν, και δεν την αφήσαμε σε σκοτεινά δωμάτια τεχνοκρατών. Αυτό δείχνει και την αποφασιστικότητα να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό. Είμαι στο πλευρό των Ελλήνων, έχω επενδύσει την εμπιστοσύνη μου στους Έλληνες. Ποτέ δεν στείλαμε τελεσίγραφο,επιδιώξαμε μια έντιμη συμφωνία»

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:53