search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:24
MENU CLOSE

Ιδιαίτερα σκληρή η Λαγκάρντ: Στέλνει μηνύματα στην Ελλάδα (Video)

02.07.2015 06:05
Unicef :​​ Τα παιδιά χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες σε περιοχές κρίσης - Media

Με δύο διαδοχικές συνεντεύξεις που παραχώρησε  χθες η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε προς την ελληνική κυβέρνηση «πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η ελάφρυνση του χρέους».

 

Με δύο διαδοχικές συνεντεύξεις που παραχώρησε  χθες η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε προς την ελληνική κυβέρνηση «πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η ελάφρυνση του χρέους».

Οι δύο συνεντεύξεις δόθηκαν ένα 24ωρο μετά την αθέτηση πληρωμής του δόσης ύψους 1,6 δισ. ευρώ από την Ελλάδα.

Σε συνέντευξη της στο αμερικανικό δίκτυο CNN η κ. Λαγκάρντ εκτίμησε πως χρειάζεται σταθερότητα στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι νιώθει την αγανάκτηση του απλού λαού και συμπάσχει μαζί του, ενώ πρόσθεσε πως το ΔΝΤ δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί την Ελλάδα.Πρόσθεσε δε πως η ισορροπία είναι το κλειδί για  να προχωρήσουμε μπροστά.
Λίγη ώρα αργότερα σε άλλη συνέντευξη της στο πρακτορείο Reuters, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις πριν οι Ευρωπαίοι εταίροι της εξετάσουν την απομείωση του δημοσίου χρέους της.

Σε ερώτηση τι κατά τη γνώμη της πρέπει να προηγηθεί, οι δεσμεύσεις της Αθήνας για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ή η ελάφρυνση του χρέους της από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, η Κριστίν Λαγκάρντα απάντησε πως: «Δοθέντος του πού βρισκόμαστε, υποψιάζομαι ότι θα ήταν πολύ προτιμότερο να δούμε μια σοβαρή πρωτοβουλία για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και έπειτα από αυτό να ακολουθήσει η άλλη πλευρά», μειώνοντας το ελληνικό χρέος επεσήμανε.

«Η κυβέρνηση της Ελλάδας καλούσε τους τελευταίους μήνες να υπάρξει συμφωνία για την απομείωση του χρέους της στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, πριν ανακοινώσει το δημοψήφισμα» δήλωσε.

Ερωτηθείσα πώς αξιολογεί την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε «δεν έχουμε καμία επιλογή όσον αφορά το ποιος εκπροσωπεί μια χώρα. Αντιμετωπίζουμε όλες τις εκλεγμένες κυβερνήσεις… ως θεμιτούς εταίρους μας στις διαπραγματεύσεις».

Επιπλέον η επικεφαλής του ΔΝΤ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την νέα ελληνική πρόταση που συζητήθηκε χθες στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. «Έχουμε λάβει τόσες πολλές ‘τελευταίες’ προτάσεις, που έχουν επικυρωθεί, ακυρωθεί, αλλάξει, τροποποιηθεί, τις τελευταίες ημέρες, που είναι ιδιαίτερα αβέβαιο ποια θα είναι η τύχη αυτής της τελευταίας πρότασης» της Αθήνας, είπε με νόημα η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Υπάρχει μια δημοκρατική διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, και νομίζω ότι αυτό θα συμβάλλει στο να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια, λιγότερη αβεβαιότητα για το τι θέλει ο ελληνικός λαός, και πόσο κύρος διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση», είπε ακόμη η Κ. Λαγκάρντ ερωτηθείσα για το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Στο μεταξύ σήμερα το ΔΝΤ αναμένεται να δημοσιοποιήσει προσχέδιο για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ στην ιστοσελίδα του ανήρτησε μία σειρά 9 ερωτήσεων και απαντήσεων, όσον αφορά στην επόμενη μέρα από την μη πληρωμή της δόσης στο Ταμείο από την Ελλάδα.

Στην ιστοσελίδα του, το ΔΝΤ, μεταξύ άλλων επαναλαμβάνει ότι υποστηρίζει την «ισορροπημένη προσέγγιση» του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την νέα χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι δεν θα επεκτείνει τους όρους πληρωμής καθώς αυτό αποτελεί μακροχρόνια παράδοση του Ταμείου. Τέλος διευκρινίζει ότι οι μέτοχοι του ΔΝΤ δεν θα υποστούν ζημίες σχετικά με την αθέτηση πληρωμής από την Ελλάδα προς το ταμείο στις 30 Ιουνίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:23