search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:30
MENU CLOSE

Προϋπολογισμός… Τρισέ

18.11.2009 17:10
Προϋπολογισμός... Τρισέ - Media

Υπό το άγρυπνο βλέμμα των κλειδοκρατόρων του ευρωπαϊκού… θησαυροφυλακίου (Αλμούνιοι και Σια…) η κυβέρνηση καταθέτει τον προϋπολογισμό για το 2010 παγιδευμένη ανάμεσα στις προεκλογικές της υποσχέσεις από τη μια και στις πιεστικές απαιτήσεις των Ευρωπαίων eταίρων από την άλλη. Προκειμένου να διαφύγει από τη μέγγενη, η κυβέρνηση συντηρεί, αν δεν ενισχύει, μια ατμόσφαιρα καταστροφής σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας της χώρας. Μέσα σε αυτό το κλίμα (τα ΜΜΕ, ειδικά τα τηλεοπτικά, μιλούν για μια χώρα που ήδη έχει πτωχεύσει) η λήψη μέτρων σκληρών και μόνιμου χαρακτήρα εμφανίζεται επιβεβλημένη.

Υπό το άγρυπνο βλέμμα των κλειδοκρατόρων του ευρωπαϊκού… θησαυροφυλακίου (Αλμούνιοι και Σια…) η κυβέρνηση καταθέτει τον προϋπολογισμό για το 2010 παγιδευμένη ανάμεσα στις προεκλογικές της υποσχέσεις από τη μια και στις πιεστικές απαιτήσεις των Ευρωπαίων eταίρων από την άλλη. Προκειμένου να διαφύγει από τη μέγγενη, η κυβέρνηση συντηρεί, αν δεν ενισχύει, μια ατμόσφαιρα καταστροφής σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας της χώρας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα (τα ΜΜΕ, ειδικά τα τηλεοπτικά, μιλούν για μια χώρα που ήδη έχει πτωχεύσει) η λήψη μέτρων σκληρών και μόνιμου χαρακτήρα εμφανίζεται επιβεβλημένη.

Πέρα από τα όσα θα διατυπώνονται στον προϋπολογισμό, η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει το αμέσως προσεχές διάστημα να αντιμετωπίσει με δραστικά και μόνιμα μέτρα το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό ορίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ για να ανοίξει ο διάλογος για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Με τέτοιου είδους κινήσεις (θεσμικές παρεμβάσεις) η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων ή, με πιο απλά λόγια, να σταματήσει την πίεση που ασκείται στην ελληνική οικονομία με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Χαρακτηριστικές ήταν οι προειδοποιήσεις που απεύθυνε (και) προς την Ελλάδα ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde.

«Μερικές χώρες είναι σε σχετικά ευνοϊκή θέση επειδή η προηγούμενή τους διαχείριση ήταν σοφή και συνετή, ενώ άλλες βρίσκονται ήδη πολύ κοντά στο να χάσουν την αξιοπιστία τους» είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ απευθυνόμενος ουσιαστικά στην ελληνική κυβέρνηση.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να καθυστερήσει την διαδικασία ανάκαμψης της ευρωζώνης, σημείωσε και συνέχισε: «Η επιτυχία της ανάκαμψης στην Ευρώπη εξαρτάται από την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη φερεγγυότητα των κυβερνήσεων που εκδίδουν χρέος». Ώρα είναι, ύστερα από κάτι τέτοιες επικίνδυνες ευρωατάκες, να ακούσουμε τον πρωθυπουργό Γιώργο να μας σιγοψιθυρίζει στ’ αυτί «Μείνε μαζί μου έγκυος, είμαι πολύ φερέγγυος»…

Σίγουρο το ’χουμε το… ανεμογκάστρι!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01