search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:49
MENU CLOSE

Διά χειρός Σόιμπλε – Στουρνάρα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1873
16-07-2015
21.07.2015 03:00
Διά χειρός Σόιμπλε - Στουρνάρα - Media

Οι Γερμανοί τελικά τα κατάφεραν και βάζουν, πλέον, χέρι στο απόλυτο μνημονιακό φετίχ τους, το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω ενός νέου Ταμείου που θα εκποιήσει την περιουσία του ελληνικού κράτους.

«Καθαρίζουν» την ελληνική περιουσία όπως «καθάρισαν» αυτή της Ανατολικής Γερμανίας

Οι Γερμανοί τελικά τα κατάφεραν και βάζουν, πλέον, χέρι στο απόλυτο μνημονιακό φετίχ τους, το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω ενός νέου Ταμείου που θα εκποιήσει την περιουσία του ελληνικού κράτους. Το σχέδιο του Σόιμπλε, το οποίο δρομολογείται από το 2011, εφαρμόζεται, τελικά, τέσσερα χρόνια μετά, αφού η δημιουργία του νέου Ταμείου που θα αναλάβει τις ιδιωτικοποιήσεις ήταν από τις βασικές και αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις που έθεσε η Γερμανία για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
 
Σύμφωνα με το κείμενο που ομόφωνα εγκρίθηκε από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, το ΤΑΙΠΕΔ καταργείται και στη θέση του δημιουργείται ένα νέο απολύτως ανεξάρτητο Ταμείο, που θα είναι υπό την εποπτεία των ευρωπαϊκών οργάνων. Συγκεκριμένα:
◆ Στο νέο Ταμείο θα μεταβιβαστεί δημόσια περιουσία ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 25 θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 12,5 για την αποπληρωμή χρέους και τα υπόλοιπα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ για έργα ανάπτυξης. Το κέρδος από τα περιουσιακά στοιχεία θα εξασφαλιστεί από τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και από άλλα μέσα.
◆ Το Ταμείο θα είναι εγκατεστημένο στην Ελλάδα και θα διοικείται από τις ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία, όμως, των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην ψήφιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα διασφαλίζει διαφανείς διαδικασίες λειτουργίας του.
Με τη συμφωνία αυτή ήδη καταργείται η ψηφισμένη πρόβλεψη για τη χρησιμοποίηση εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής και του ασφαλιστικού συστήματος.
 
Μεταξύ «Εύρηκα» και «Αρχιμήδη» 
Αν και οι Γερμανοί το αρνούνται μετά βδελυγμίας, η λογική του νέου Ταμείου, όπως αρχικά και του ΤΑΙΠΕΔ, βάδιζε στα βήματα της γερμανικής εταιρείας Treuhand, η οποία συστάθηκε το 1990 για να «καθαρίσει» τη δημόσια περιουσία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.
Η εταιρεία αυτή λειτούργησε μέχρι το 1994 και μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια πούλησε το 85% της δημόσιας περιουσίας αντί 44 δισεκατομμυρίων μάρκων, ενώ η αρχική αποτίμηση της αξίας της περιουσίας ήταν 600 δισεκατομμύρια μάρκα.
 
Σχεδόν 20 χρόνια μετά, η γερμανική μηχανή εκσυγχρονίστηκε και παρουσίασε ένα νέο σχέδιο για τη δημόσια περιουσία της Ελλάδας. Έτσι η αρχιτεκτονική του νέου Ταμείου θα πατήσει πάνω σε δύο σχέδια. Το σχέδιο «Εύρηκα» διά χειρός της γερμανικής εταιρείας συμβούλων Roland Berger και το σχέδιο «Αρχιμήδης» διά χειρός και του δικού μας Γιάννη Στουρνάρα.
Το σχέδιο «Εύρηκα», που χρονολογείται από το 2011, ήταν επί της ουσίας η πρόταση που κατέθεσε η Γερμανία στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης και δεν πέρασε μόνον ως προς την πρόβλεψή του για τη μεταφορά περιουσίας του Δημοσίου σε εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο. 
 
Κατά τα άλλα, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι η δομή του θα πλησιάζει κατά πολύ τη γερμανική πρόταση που θα συνδυάζει τόσο την πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου όσο και την αξιοποίησή τους μέσα από άλλες διαδικασίες, όπως η έκδοση ομολόγων και η τιτλοποίησή τους.
Πολύ κοντά στη γερμανική πρόταση ήταν την ίδια περίοδο και το σχέδιο «Αρχιμήδης», που παρουσιάστηκε το 2011 από την «πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ» (Κρατική Ακίνητη Περιουσία και Αξιοποίηση), δηλαδή τον Στ. Μάνο, τον Γ. Στουρνάρα και τον Γ. Παναγιωτίδη.
 
Και οι δύο προτάσεις προβλέπουν τη μεταφορά των «ασημικών» σε εταιρεία επί της ουσίας ειδικού σκοπού και στη συνέχεια στην αποτίμησή της από ανεξάρτητους εκτιμητές. Ανάλογα με το είδος της κρατικής περιουσίας θα επιλέγεται η απευθείας πώληση είτε η αξιοποίησή της με άλλα μέσα, όπως αναφέρεται και στο κείμενο της συμφωνίας. 
Για παράδειγμα, το νέο Ταμείο θα μπορεί κατά περίπτωση να προχωρά είτε σε πώληση υποδομών και ακίνητης περιουσίας είτε σε πολυετή παραχώρηση είτε σε έκδοση ομολόγων με την εγγύηση συγκεκριμένων ακινήτων. 
 
Στην περίπτωση αυτή, τα 10ετή για παράδειγμα ομόλογα θα μπορούν να τα αγοράζουν ιδιώτες επενδυτές ή τράπεζες και στην περίπτωση αποπληρωμής τους μπορεί να υπάρχει πρόβλεψη για την επιστροφή των ακινήτων στην κυριότητα του Δημοσίου. Στην περίπτωση μη αποπληρωμής, τα ομόλογα θα μετατρέπονται σε μετοχές των εταιρειών που τα εξέδωσαν και η εταιρεία θα περνάει αυτομάτως στον έλεγχο των αγοραστών των ομολόγων.
 
Να σημειωθεί ότι το θέμα της δημιουργίας ενός νέου Ταμείου είχε θέσει μετ’ επιτάσεως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το 2013, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη δυσαρέσκειά του για την αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ να επιτύχουν τους στόχους που είχαν τεθεί στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα προβλεπόμενα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις έχουν πέσει τελείως έξω. Σύμφωνα, μάλιστα, με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων απέτυχε σε ποσοστό 94%! 
 
Σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, θα έπρεπε να υπάρξουν έσοδα 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι τα τέλη του 2011, 15 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2012 και 50 δισ. μέχρι το τέλος του 2015!
Τελικά τα συνολικά έσοδα από το 2011 μέχρι και σήμερα ήταν 3 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 από την πώληση του ΟΠΑΠ. Και συγκεκριμένα 1,56 δισεκατομμύρια το 2011, 22 εκατομμύρια ευρώ το 2012, 1,04 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013.
 
Τα πάντα όλα…
Αν και είναι ακόμα νωρίς και η κατάσταση δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει, η πρόβλεψη και μόνο για περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μαρτυρά ότι στο νέο Ταμείο θα μεταφερθούν… τα πάντα όλα!
Όλα όσα δηλαδή έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείαςΠαράκτιο Μέτωπο Α.Ε. και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΤΑΔ Α.Ε.), αλλά και όχι μόνο.
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχεδιασμοί που έχουν γίνει από τους ξένους συμβούλους προβλέπουν ότι στο νέο Ταμείο, προκειμένου να είναι ελκυστικό και να μπορέσει να πιάσει τους στόχους του, θα πρέπει να μεταφερθούν «βαριά χαρτιά», όπως το Αττικό Μετρό και οι επεκτάσεις του, καθώς και το Τραμ και οι επεκτάσεις του. Και ακόμα τα μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου από τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους και την Αττική Οδό. Στο ίδιο Ταμείο αναμένεται να καταλήξουν και τα όποια μελλοντικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες.
 
Έτσι από το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να μεταφερθούν:
◆ Δημόσια Επιχείρηση Αερίου
◆ Ελληνικά Πετρέλαια
◆ Ελληνικά Ταχυδρομεία
◆ ΔΕΗ
◆ Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
◆ Εγκατάσταση Υπόγειας Αποθηκεύσεως Φυσικού Αερίου
◆ Εγνατία Οδός
◆ Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ)
◆ ΕΥΑΘ
◆ ΕΥΔΑΠ
◆ Μαρίνες Αλίμου, Νέας Επιδαύρου, Ύδρας και Πόρου
◆ Μαρίνες Χίου και Πύλου
◆ ΟΛΠ, ΟΛΘ, 10 περιφερειακά λιμάνια
◆ ΤΡΑΙΝΟΣΕ
◆ Ψηφιακό μέρισμα
◆ 12 Boutique Hotels / Historic Buildings, μεταξύ των οποίων επιλεγμένα ξενοδοχεία Ξενία, τα πρώην Σανατόρια «Μάνα» στη Βυτίνα και «Αγία Ελεούσα» στη Ρόδο, η Villa de Vecchi στη Ρόδο, καθώς και τα αρχοντικά Ξηραδάκη, Μουσλή και Ευαγγελινάκη στο Πήλιο
◆ Golf Κασσάνδρας
◆ Αγία Τριάδα
◆ Ιαματικές πηγές
◆ Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά
◆ Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου
◆ Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου
◆ Πρώην Αμερικάνικη Βάση Ηρακλείου (Γούρνες)
◆ ◆ Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
 
Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου με νόμο έχει απορροφηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και μαζί και τα περιουσιακά της στοιχεία, ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων το οποίο περιλαμβάνει 277 τουριστικά ακίνητα ανά την Ελλάδα, όπως τα πρώην ξενοδοχεία Ξενία, μαρίνες, κάμπινγκ, γήπεδα γκολφ, χιονοδρομικά κέντρα, μουσεία, σπήλαια, τουριστικά περίπτερα, ιαματικές πηγές αλλά και σημαντικού μεγέθους και προοπτικών εκτάσεις προς τουριστική αξιοποίηση. Και ακόμη 597 νησιά συνολικής έκτασης 233.088.958 τετραγωνικών μέτρων, δώδεκα Ολυμπιακά ακίνητα καθώς και 71.000 τίτλοι ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου.
 
Οι εκτιμήσεις είναι ότι στο νέο Ταμείο θα περάσουν και τα ακίνητα που είχαν παραχωρηθεί στην εταιρεία Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε., αν και με πρόσφατο νόμο επανήλθαν στον φορέα από τον οποίο είχαν παραχωρηθεί, και συγκεκριμένα 20 «φιλέτα» της λεγόμενης και ελληνικής Ριβιέρας:
1. Δημόσιο κτήμα στη Γλυφάδα από τα Αστέρια Γλυφάδας μέχρι το Αθλητικό Κέντρο Αγ. Κοσμά, έκτασης 176.161 τ.μ.
2. Φαληρικός Όρμος, έκταση 757.500 τ.μ. (beach volley, Κεραίες Cosmote, Vodafone Wind, Τae Kwon Do).
3. Εδαφική έκταση 64.100 τ.μ. στην περιοχή Αναβύσσου Αττικής (εστιατόρια, αλιευτικό καταφύγιο – Π. Φώκαια).
4. Στη Βούλα Αττικής 90.095 τ.μ. από Α’ Αλιπέδου Βούλας μέχρι Β’ Αλιπέδου Βούλας (Ναυτικός Όμιλος, Νότος, Vivemar).
5. Στη Βούλα – Μεγάλο Καβούρι 62.275 τ.μ. (Ακτή Β’ Βούλας).
6. Ακτή Α’ Αλιπέδου Βούλας έκτασης 146.665 τ.μ. (Ακτή Α’ Βούλας South Coast και εστιατόριο Ακτής Ειρηνικός).
7. Στη Βάρκιζα 7.500 τ.μ.
8. Την εδαφική έκταση των καταργημένων Αλυκών Αναβύσσου 669.095 τ.μ.
9. Έκταση 9.220 τ.μ. στην Ανάβυσσο Αττικής.
10. Έκταση 8.860 τ.μ. στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου Αττικής.
11. Εδαφική έκταση 258.250 τ.μ. στη Λομβάρδα – Κρωπία, Αττικής (Μohito Bay).
12. Εδαφική έκταση 326.315 τ.μ. στο Λαγονήσι Αττικής (Grand Resort).
13. Δέλτα Φαλήρου (Μαρίνα Φλοίσβου) 262.423 τ.μ. (N.O. Π. Φαλήρου).
14. Ακτή Αλίμου 69.725 τ.μ. (Ακτή του Ήλιου – Bolivar).
15. Έκταση από Μαρίνα Φλοίσβου μέχρι κέντρο Φλοίσβου, στο Π. Φάληρο, έκτασης 90.825 τ.μ. (Πάρκο Φλοίσβου).
16. Έκταση 20.420 τ.μ. στον Άλιμο Αττικής από ακτή Αλίμου έως όρια Αγ. Κοσμά (παιδικές χαρές, άλσος).
17. Εδαφική έκταση 278.000 τ.μ. στη Γλυφάδα Αττικής (Αστέρια Γλυφάδας).
18. Ακτή Βάρκιζας έκτασης 252.000 τ.μ. (Varkiza Resort, Yabanaki, Thalassea).
19. Μικρό Καβούρι – Βουλιαγμένη (Ακτή Βουλιαγμένης) 96.000 τ.μ.
20. Μαύρο Λιθάρι, 1.000 τ.μ. (Eden Beach).
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01