search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:28
MENU CLOSE

Τα πολλά πρόσωπα της Τήνου!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1874
23-07-2015
26.07.2015 03:00
sel_27.jpg

Για έκτη χρονιά το Φεστιβάλ Τζαζ – με μεγάλα ονόματα που έχουν σχέση με το νησί – σε Χώρα, Πύργο, Αρνάδο, Όρμο και Λουτρά με τίτλο «The Jazz Tinians».

 
Για έκτη χρονιά το Φεστιβάλ Τζαζ – με μεγάλα ονόματα που έχουν σχέση με το νησί – σε Χώρα, Πύργο, Αρνάδο, Όρμο και Λουτρά με τίτλο «The Jazz Tinians».
 
Είναι το νησί που σας δίνει πολλές διαφορετικές αιτίες να το αγαπήσετε. Φυσική ομορφιά, θρησκευτικός τουρισμός, υπέροχες παραλίες, γεύσεις, αρχιτεκτονική, πολιτισμός. Και εδώ και λίγες μέρες, το «Tinos Jazz Festival», που κλείνει φέτος 6 χρόνια παρουσίας. Ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2009 εκπλήσσοντας τους φίλους της μουσικής με την επιτυχία του, η οποία μεταφράζεται σε μεγάλη αποδοχή από την τοπική κοινωνία, αλλά και αποδοχή της εγκυρότητάς του πανελληνίως.
 
«Ως Τήνιος που μεγάλωσε σε ένα νησί που αγνοούσε την jazz, είχα πάντα στο μυαλό μου να φέρω σε επικοινωνία τους δύο κόσμους που αγαπούσα» μας λέει η ψυχή του φεστιβάλ Θωμάς Αλβέρτης. «Την Τήνο και την ελληνική σκηνή της jazz. Ο Γιώργος Κοντραφούρης, αντιλαμβανόμενος πλήρως το όραμά μου, δέχτηκε να υπογράψει ως καλλιτεχνικός διευθυντής την απόπειρα του 1ου Tinos Jazz Festival, το 2009. Η ικανότητά του, η φήμη του ανά τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και η ποιότητά του ως ανθρώπου (πέρα από τις δεδομένες δεξιότητές του ως μουσικού), κατέστησαν το φεστιβάλ από την πρώτη χρονιά διεθνές και απόλυτα έγκυρο. Συγχρόνως όμως, αγαπητό τόσο πανελληνίως όσο και από την τοπική κοινωνία, η οποία παρακολουθούσε ξαφνιασμένη ευχάριστα τη διαφήμιση του νησιού λόγω της jazz.
 
Οι φιλικές μου σχέσεις ως μουσικός με το σύνολο της jazz κοινότητας έκανε και οικονομικά εφικτή τη διοργάνωση της πρώτης χρονιάς, όπου δύο σχήματα – Jazz on TAP και Free Time Quartet – έπαιξαν αφιλοκερδώς». 
 
Το Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, που τόλμησε τη διοργάνωση της πρώτης χρονιάς, αντιλήφθηκε αμέσως το θετικό αποτέλεσμα και το ανακοίνωσε ως θεσμό την τελευταία βραδιά της πρώτης κιόλας χρονιάς. 
 
Τι επιδιώκει ο «εθελοντής», όπως αυτοαποκαλείται, καλλιτεχνικός διευθυντής: «Ως εμπνευστής και συνδιοργανωτής όλα αυτά τα χρόνια, συνεχίζω το όραμά μου, που είναι η εξάπλωση των συναυλιών του φεστιβάλ σε όλο το νησί. Η διαφήμιση του νησιού της Τήνου είναι ο στόχος μου και ο μόνος τρόπος να ανταποδώσω ως ντόπιος τζαζίστας την αγάπη και την αποδοχή των Τηνιακών προς τη διοργάνωση».
 
Έτσι λοιπόν, το Tinos Jazz Festival απλώνεται σε πολλά μέρη του νησιού. Στην Έξω Μεριά στο χωριό Πύργος, στην Ανω Μεριά στο χωριό Λουτρά, στα Μέσα Μέρη στο χωριό Αρνάδος και βεβαίως στη Χώρα. 
 
Το concept του φετινού Tinos Jazz Festival είναι «The Jazz Tinians». 
 
Συμμετέχουν δηλαδή οι Τηνιακοί της Jazz, μουσικοί και όχι μόνο, που γεννήθηκαν ή κατοικούν στο νησί. Αυτοί είναι:
 
Η Μιράντα Βερούλη (δημότης Τήνου, λόγω συζύγου) με τους Ανδρέα Πολυζωγόπουλο (τρομπέτα), Θοδωρή Κότσυφα (κιθάρα), που άνοιξαν στις 18 Ιουλίου το φεστιβάλ. Η Θωμαή Απέργη (γεννήθηκε στην Τήνο) με τους
Τ. Πατερέλη (σαξ), Π. Μπενετάτο (πιάνο), Κ. Κωνσταντίνου (μπάσο). Η Αμαλία Κουντούρη, φλάουτο (μέτοικος ως σύζυγος Τήνιου), με τους Γ. Μικρό (πιάνο), Τζώρτζη Τσιρόπουλο (σαξ). Η Κυριακή Βιδάλη, κιθάρα (Τήνιοι γονείς), με τους Γιώργο Μουτάφη (όργανο), Γιάννη Παπαναστασίου (σαξ). Ο Θωμάς Αλβέρτης, σαξ (Τήνιος), με τους Γεωργία Ράπτη (μέτοικος 15 χρόνια), χορό, Λουκά Δημητρέλλο (ραδιοφωνικός παραγωγός και dj). 
Special Guest ο Πέτρος Κλαμπάνης, κοντραμπασίστας, με τον Σταύρο Λάντσια και κουαρτέτο εγχόρδων.
 
Κάτοικος Νέας Υόρκης ο Κλαμπάνης, γεννήθηκε στη Ζάκυνθο και ξεκίνησε τις σπουδές του στο jazz κοντραμπάσσο στην Αθήνα στο ωδείο Atheneaum. Συνέχισε τις σπουδές του στ Άμστερνταμ και στη Νέα Υόρκη, όπου πλέον ζει και κάνει μία επιτυχημένη καριέρα ως τζαζ μουσικός. Έχει περάσει δύο καλοκαίρια στην Τήνο, το 2003 και το 2004, με την πρώτη jazz μπάντα του, της οποίας μέλη ήταν η Μιράντα Βερούλη και ο διοργανωτής Θωμάς Αλβέρτης, και αποτελεί σε διεθνές επίπεδο το πρότυπο της ελληνικής jazz σκηνής τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς μόλις κυκλοφόρησε στη Ν.Υ. τον δίσκο του «Minor Dispute» με εξαιρετικές κριτικές από τον νεοϋορκέζικο Τύπο, δίσκο τον οποίο και θα μας παρουσιάσει.
 
Όπως δήλωσε στο «Ποντίκι Art» ο Πέτρος Κλαπάνης, «η Τήνος για μένα αποτελεί τόπο μελέτης και ηρεμίας. Το 2003 παίζω για πρώτη φορά στο νησί και ακολουθεί το 2004 με μια ακόμη συναυλία. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που φέτος θα παρουσιάσω το καινούργιο μου άλπουμ “Minor Dispute” στο 6th Tinos Jazz Festival».
 
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 
Σάββατο 25.7.15
 
Κεντρική πλατεία Πύργου, «Thomai Apergi Quintet»:
Θωμαή Απέργη, φωνή, Τάκης Πατερέλης, σαξόφωνο, Περικλής Μπενετάτος, πιάνο, Κώστας Κωνσταντίνου, μπάσο, Βασ. Παναγιωτόπουλος, κρουστά.
 
Κυριακή 26.7.15
 
Πρώτο Δημοτικό Σχολείο, «Petros Klampanis Minor Dispute»: Πέτ
ρος Κλαμπάνης, μπάσο, Σταύρος Λάντσιας, πιάνο, μελόντικα, κρουστά, Διονύσης Βερβιτσιώτης & Μιγκέν Σελμάνι, βιολί, Ίρις Λουκά, βιόλα, Αλέξανδρος Μποτίνης, τσέλο.
 
Δευτέρα 27.7.15
 
Όρμος Υστερνίων, Θέατρο: «Amalia Kountouri Quartet». Αμαλία Κουντούρη, φλάουτο, Γιώργος Τσιρόπουλος, σαξόφωνο, Γιώργος Μίκρο, πιάνο.
 
Τρίτη 28.7.15
 
Αρνάδος, Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο: «George Katsanos Trio». Γιώργος Κατσάνος, πιάνο, Τάσος Φωτίου, κρουστά.
 
Τετάρτη 29.7.15
 
Λουτρά, Μονή Ουρσουλινών: 21.00 Θωμάς Αλβέρτης, σαξόφωνο, Γεωργία Ράπτη – Βιβή Παρασκευή, χορός.
22.00 «Kyriaki Vidali trio». Κυριακή Βιδάλη, κιθάρα, Γιώργος Μουτάφης, hammond, Γιάννης Παπαναστασίου, σαξόφωνο.
23.00 Loukas Dimitrellos DJ set.
 
Εισιτήρια 5 και 10 ευρώ. Ώρα έναρξης 9 μ.μ.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:28