search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:12
MENU CLOSE

Τσίπρας: Δεν υπάρχει «α λα καρτ» πλειοψηφία – Έκτακτο συνέδριο αρχές Σεπτέμβρη

29.07.2015 09:18
Το Κόκκινο Ποτάμι φέρνει κι άλλες σειρές στο Open - Media

Θα πρέπει να κάνουμε την αποτίμηση νηφάλια αλλά δεν θα πρέπει να μαστιγώνουμε τους εαυτούς μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο. «Στο τέλος της ημέρας εάν δούμε νηφάλια αυτή τη διαδρομή μόνο περήφανοι μπορούμε να είμαστε» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «επιχειρήσαμε σε δύσκολες συνθήκες να αναδείξουμε το δίκαιο ενός λαού».

 

Θα πρέπει να κάνουμε την αποτίμηση νηφάλια αλλά δεν θα πρέπει να μαστιγώνουμε τους εαυτούς μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο. «Στο τέλος της ημέρας εάν δούμε νηφάλια αυτή τη διαδρομή μόνο περήφανοι μπορούμε να είμαστε» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «επιχειρήσαμε σε δύσκολες συνθήκες να αναδείξουμε το δίκαιο ενός λαού».

Οι εξελίξεις στην Ευρώπη γύρω από το ελληνικό ζήτημα διαμορφώνουν ένα τελείως διαφορετικό τοπίο στην Ευρώπη, «η Ευρώπη δεν είναι ίδια» είπε ο πρωθυπουργός. «Η μάχη των Βρυξελλών είναι πύρρειος νίκη των εταίρων και δανειστών, μεγάλη ηθική νίκη της Ελλάδας και επώδυνος συμβιβασμός σε ότι αφορά το οικονομικό», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι δεν στήριξαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης στη δύσκολη διαπραγμάτευση. Το κόμμα είχε απόλυτη σύνδεση με τα κυβερνητικά όργανα. Και το κόμμα, αλλά και την κυβέρνηση, η κοινωνία, ο ελληνικός λαός τα ξεπέρασε, επισήμανε.

«Δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό ένα υγιεινό περίπατο, είχε γνώση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, δεν είπαμε ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια με ένα νόμο, είπαμε ότι θα δώσουμε σκληρή μάχη. Δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό περίπατο στο δάσος, είχαμε ένα προγραμματικό πλαίσιο και ζητήσαμε εντολή να διαπραγματευθούμε σκληρά για να το εφαρμόσουμε υπό σκληρές συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είπε ο πρωθυπουργός,  καταφέραμε να ψηφίσουμε ένα νόμο για την ανθρωπιστική κρίση και να αποκαταστήσουμε τις μεγάλες αδικίες της μνημονιακής πολιτικής. Ψηφίσαμε νόμο κόντρα στους θεσμούς για τις 100 δόσεις, αναφέρθηκε επίσης στο νόμο για την Ιθαγένεια την αποσυμφόρηση των φυλακών και όλα αυτά είπε σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον.

Για το δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν είχα άλλη επιλογή από το να πάω σε δημοψήφισμα. Ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου. Ήταν όλοι απέναντί μας. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες, δεδομένου ότι οι εταίροι οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα και αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε «ήταν μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με δύσκολα -και κατά τη γνώμη μου- αχρείαστα μέτρα και δεν έδιναν καμία διέξοδο επιβίωσης».

«Πριν το δημοψήφισμα κάποιοι είχαν αναδείξει κλίμα πραξικοπήματος. Τώρα ορισμένοι επιχειρούν μία λαθροθηρία, ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε την έξοδο από το ευρώ» τόνισε ο πρωθυπουργός. 

«Το βράδυ είπα την απόφασή μου στη Μέρκελ και τον Ολάντ και τους είπα ότι θα προτείνω να πουν όχι στο δημοψήφισμα και τους ζήτησα να πάμε ψύχραιμα και ήρεμα σε αυτό το δημοψήφισμα. Για να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε κλίμα ασφάλειας και με διαβεβαίωσαν ότι θα κάνουν ότι μπορούν». Η κ. Μέρκελ τόνισε ο πρωθυπουργός, του είπε ότι θα πει ότι το ερώτημα θα είναι ευρώ ή δραχμή, δεν τηρήθηκε η απόφαση είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η απόφαση του eurogroup οδήγησε στην απόφαση της ΕΚΤ για κλείσιμο των τραπεζών. Η απόφαση να κλείσουν οι τράπεζες ήταν εκδικητική σε μία επιλογή της κυβέρνησης να ζητήσει τη λαϊκή ετυμηγορία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. το δημοψήφισμα έκανε την Ελλάδα το κέντρο του πλανήτη, ήταν ένα δημοωήφισμα κόντρα σε θεούς και δαίμονες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα γίνεται ένας απίστευτος κουρνιαχτός που ζητούν ποινικές διαδικασίες για το εάν ο Βαρουφάκης σχεδίαζε ή δεν σχεδίαζε, φανταστείτε να υπήρχε και οικονομική καταστροφή σε αυτό τον τόπο. Δίνουμε ένα αγώνα, παίζοντας το κεφάλι μας κορώνα γράμματα, αλλά έχοντας στο πλευρό μας τον ελληνικό λαό».

 «Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για ότι έγινε στους 5 μήνες. Για την οικονομία τα πράγματα είναι αναστρέψιμα. Άξιζε η Ελλάδα να γίνει πρωτοσέλιδο με θετικούς όρους, χιλιάδες κόσμου σε χώρες της Ευρώπης διαδήλωσαν για αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας για τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για νέα προαπαιτούμενα μέτρα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πολύ φοβάμαι ότι οι φήμες για νέα πακέτα, πρώτα βγαίνουν από εδώ, πάνε στις Βρυξέλλες και ξαναγυρίζουν. Εγώ ξέρω τι υπογράψαμε στο Eurosummit» είπε.

Μιλώντας για το νόμο για τα ΜΜΕ ο πρωθυπορυγός είπε ότι «το τρίγωνο της διαπλοκής να έχουμε ζημιογόνες επιχειρήσεις αλλά να χρηματοδοτούνταν σκανδαλωδώς σε σχέση με τις υγιείς επιχειρήσεις, ώστε να προσφέρουν πολιτική στήριξη, πρέπει να σταματήσει».

Δεν υπάρχει «α λα καρτ» πλειοψηφία

Για το μεγάλο ζήτημα των εσωκομματικών διαφωνιών ο Αλέξης Τσίπρας είπε «ότι το εσωκομματικό θέμα δεν θα γίνει πρόβλημα της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κυβερνητικό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που παίζει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας και οφείλει τηρώντας το καταστατικό του να πάρει συντεταγμένα αποφάσεις».

«Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με διαφορετικά κέντρα εξουσίας, δεν μπορεί να λειτουργήσουμε έτσι. Δεν μπορεί να υπάρχει αλά καρτ κυβερνητική πλειοψηφία. Οι αποφάσεις πρέπει να τηρούνται από όλους τους βουλευτές, αλλιώς οι βουλευτές πρέπει να παραδίδουν τις έδρες τους».

«Σέβομαι τη στρατηγική διαφωνία, αλλά υπάρχουν κάποια όρια, δεν μπορεί το κόμμα να μεταφέρει τον πολυκεντρισμό στην κυβέρνηση. Εδώ υπάρχει διαφορά στρατηγικής. Ζητώ να πάμε σε συντεταγμένη συλλογική διαδικασία ώστε το κόμμα να πάρει αποφάσεις. Αλλά είναι σουρεαλισμός να λες ότι στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν ψηφίζω».

«Με έχει εκπλήξει η στάση ορισμένων συντρόφων, σε προσωπικό επίπεδο. Με πολλούς από αυτούς τους συντρόφους δίναμε μάχες και καθόμασταν στο ίδιο τραπέζι με την ίδια αγωνία ότι εάν κλείσει μία τράπεζα θα καταστραφούμε πολιτικά και ηθικά. Δώσαμε τη μάχη του δημοψηφίσματος για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις. Οι ίδιοι άνθρωποι, θεώρησαν σκόπιμο τηνάλλη μέρα να πουν ότι αφού εξασφάλισες ότι δεν καταστρεφόμαστε, εσύ να ψηφίσεις και εμείς να πάρουμε τις δάφνες της πολιτικής καθαρότητας» είπε ο πρωθυπουργός.    

«Εάν κάποιος πιστεύει ότι στις 12 Ιουλίου είχαμε εναλλακτικές επιλογές ας βγει και να το εξηγήσει δημόσια, χωρίς λαθροχειρίες».

Για τις σχέσεις με την κ. Κωνσταντοπούλου, είπε ότι έχει εκφράσει τον προβληματισμό του δημόσια, «εάν η πρόθεση είναι να παίζουμε κλεφτοπόλεμο και να ψηφίζουμε στις 6 το πρωί για να δείξουμε ότι αντιστεκόμαστε στην τρόικα, είναι αστεία πράγματα».  

Για το θέμα των εκλογών είπε ότι θα ήταν ο τελευταίος που θα ήθελε εκλογές εάν είχε εξασφαλισμένη την πλειοψηφία για τα επόμενα χρόνια και να κριθούν στην πραγματική πολιτική και όχι στην θεωρία. «Εάν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές και αυτό θα κριθεί ευτυχώς ή δυστυχώς στις αποφάσεις που θα λάβει το κόμμα. Η πρότασή μου είναι η πρόταση της λογικής, έχουμε ένα κόμμα, πρέπει να γίνει μία διαδικασία συγκροτημένη, να πάμε σε ένα έκτακτο συνέδριο σύντομα, αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, αρχές Σεπτέμβρη και να αποφασίσουμε την πορεία της Αριστεράς από εδώ και πέρα, ποιο είναι το νέο σχέδιο και το νέο πρόγραμμα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01