04/07/2020 03:03:15

Τι θα πληρώσει η Ελλάδα με τα πρώτα 13 δισ. ευρώ που θα λάβει

Η αξιολόγηση καθυστερεί, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας «τρέχουν» - Media

 

Πράσινο φως στο τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ύψους 86 δισ. ευρώ έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή.

Σχετικά με τη πρώτη δόση ύψους 26 δισ. ευρώ, η εκταμίευση της δεν θα γίνει συνολικά.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει:

«Η πρώτη δόση του προγράμματος ύψους 26 δισ. ευρώ θα γίνει σε δύο υποδόσεις. Η πρώτη υποδόση των 10 δισ .ευρώ θα είναι διαθέσιμη άμεσα σε λογαριασμό του ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η δεύτερη υποδόση ύψους 16 δισ. ευρώ θα δοθεί στην Ελλάδα σε αρκετές δόσεις αρχής γενομένης με μια πρώτη εκταμίευση ύψους 13 δισ. ευρώ έως τις 20 Αυγούστου και θα ακολουθήσουν περαιτέρω εκταμιεύσεις το φθινόπωρο υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής των στόχων που βασίζονται στα μέτρα που περιγράφονται στο Μνημόνιο και θα εξειδικευθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα συμφωνηθούν από το EWG».

Αυτό σημαίνει ότι από τα 13 δισ. ευρώ που θα εκταμιευτούν άμεσα, μόνο τα 500 εκατ. ευρώ θα πάνε προς την πραγματική οικονομία και συγκεκριμένα προς ιδιώτες στους οποίους το δημόσιο χρωστάει πάνω από 5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ιουλίου.

Τα υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ της δόσης θα πάνε:

– Στην εξόφληση 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.

– Στην καταβολή περίπου 500 εκατ. ευρώ για τόκους στο προσεχές διάστημα.

– Στην αποπληρωμή των δόσεων του Σεπτεμβρίου προς το ΔΝΤ (1,7 δισ. ευρώ).

– Και 7,16 δισ. ευρώ για την εξόφληση του δανείου – γέφυρας που έλαβε η Ελλάδα τον Ιούλιο.

Τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ του πακέτου θα εκταμιευθούν σε υποδόσεις τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, ανάλογα με την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων, (key milestones) τα οποία θα στηρίζονται στα μέτρα που επισημαίνονται στο μνημόνιο και τα οποία θα εξειδικευτούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα συμφωνηθούν σε επίπεδο EWG.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.