search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:33
MENU CLOSE

Πόσο άνθρωποι είναι οι πρόσφυγες;

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1880
03-09-2015
05.09.2015 03:00
Πόσο άνθρωποι είναι οι πρόσφυγες; - Media

Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών» και η Ευρώπη εξακολουθεί να «στρουθοκαμηλίζει» μετρώντας ποιος είναι «περισσότερο ανθρωπιστής» από τον άλλο…

 

Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών» και η Ευρώπη εξακολουθεί να «στρουθοκαμηλίζει» μετρώντας ποιος είναι «περισσότερο ανθρωπιστής» από τον άλλο…
 
Πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του BBC World την Τετάρτη ήταν η κατάσταση στο μεταναστευτικό, με ανταποκρίσεις από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των εγκλωβισμένων Σύρων προσφύγων που προσπαθούν να πάνε στη Γερμανία και τον κλειστό – κατόπιν εντολής της ουγγρικής κυβέρνησης – σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης, καθώς και η άφιξη στον Πειραιά 4.500 μεταναστών από τη Μυτιλήνη. 
 
Όμως τις δύο τελευταίες ημέρες έφθασαν στη Λέσβο 5.500 άνθρωποι από τα παράλια της Μικράς Ασίας, αυξάνοντας τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο στους 17.000. Πρόκειται να παραμείνουν τουλάχιστον 10 ημέρες εγκλωβισμένοι στο νησί περιμένοντας να ταυτοποιηθούν και να πάρουν το πλοίο της γραμμής με προορισμό την Αθήνα και από εκεί με πούλμαν να φθάσουν στον τελωνειακό σταθμό της Ειδομένης, προκειμένου να συνεχίσουν την Οδύσσειά τους προς τη Βόρεια Ευρώπη.
 
Η κατάσταση στα ελληνικά νησιά μοιάζει μη αναστρέψιμη. Την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των μεταναστών που πέρασαν από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα έφτασε τις 23.000, σύμφωνα με τη Frontex.
 
«Αρκεί να κάνει κάποιος μια βόλτα στο νησί για να διαπιστώσει ότι πλέον οι πρόσφυγες βρίσκονται παντού. Οι κάτοικοι της Λέσβου, σε συνεργασία με τους εθελοντές των ΜΚΟ και τοπικούς φορείς, καταβάλλουν καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανακουφίσουν τον πόνο και τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων. Οι αντοχές όλων μας όμως έχουν φθάσει σε οριακό σημείο εξαιτίας μιας κατάστασης διαρκώς επιδεινούμενης. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η κατάσταση στο νησί πλέον είναι μη διαχειρίσιμη», αναφέρει στο «Ποντίκι» η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστίνα Καλογήρου.
 
Ανύπαρκτη
 
Μόλις την Τρίτη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να στείλει δύο διμοιρίες με αστυνομικούς των ΥΜΕΤ προς ενίσχυση των συναδέλφων τους, οι οποίοι καθημερινά ταυτοποιούν στα δύο κέντρα υποδοχής, στο Καρά Τεπέ και τη Μόρια, τουλάχιστον 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες.
 
Η κρατική μέριμνα για τη δημιουργία δομών για την υποδοχή των προσφύγων είναι εδώ και μήνες ανύπαρκτη. Μόλις πριν από λίγες ημέρες η απερχόμενη ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στην Ε.Ε. ζητώντας χρηματοδότηση για τη στέγαση και σίτιση των προσφύγων και μεταναστών.
 
Αλλού, όπως στην Κω, η δημιουργία χώρων υποδοχής έως πρότινος συναντούσε την έντονη αντίδραση των τοπικών αρχών. Εκεί χρειάστηκε η επίσκεψη του υπηρεσιακού αναπληρωτή υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ώστε να πειστεί ο δήμαρχος του νησιού για την ανάγκη δημιουργίας ενός κέντρου φιλοξενίας για τους πρόσφυγες. 
 
Όμως, η ταυτοποίηση δεν σημαίνει την αναχώρηση για τον Πειραιά, αφού τα προγραμματισμένα δρομολόγια των πλοίων φθάνουν και φεύγουν γεμάτα με κόσμο που επιστρέφει από τις καλοκαιρινές του διακοπές, ενώ και τα έκτακτα δρομολόγια που όρισε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των μεταναστών αποδεικνύονται λίγα να χωρέσουν όλο αυτόν τον κόσμο που μαζεύεται καθημερινά στο λιμάνι.
 
Η δε προτεραιότητα που δίνουν οι τοπικές αρχές ως προς τη μεταφορά πρώτα των Σύρων προσφύγων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ των υπόλοιπων μεταναστών (σ.σ.: κυρίως από το Ιράκ και το Αφγανιστάν), με συνέπεια σχεδόν καθημερινά να σημειώνονται άγριες συμπλοκές μεταξύ τους, όπως συνέβη πριν από λίγες ημέρες στη Λέσβο. 
 
Ένα από τα ερωτήματα που ζητούν άμεση απάντηση είναι με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τους χιλιάδες μετανάστες.
 
Η υπομονή εξαντλείται
 
Η αλληλεγγύη και η υποστήριξη των ντόπιων στο δράμα των οικογενειών που εγκατέλειψαν κυνηγημένοι τα σπίτια και την πατρίδα τους για να σώσουν τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους, τους τελευταίους μήνες ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αντικαθιστώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανυπαρξία της πολιτείας!
 
Από την άλλη, όμως, οι κάτοικοι κι επαγγελματίες στη Λέσβο, την Κω και τα άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων είδαν τη φετινή τουριστική περίοδο να χάνεται, αλλά και την υπομονή τους να εξαντλείται βλέποντας καθημερινά αμέτρητους ανθρώπους να κοιμούνται στις αυλές των σπιτιών και μπροστά στα σκαλοπάτια των καταστημάτων τους.
 
Όσοι ζουν καθημερινά αυτή την κατάσταση παραδέχονται ότι έρχονται σε σύγκρουση με τον «ίδιο τον εαυτό τους», αφού από τη μια είναι και αυτοί απόγονοι προσφύγων από τη Μικρά Ασία, από την άλλη όμως δεν αντέχουν άλλο. 
 
Είκοσι χρόνια χαμένα 
 
Το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα δεν προέκυψε το τελευταίο εννιάμηνο. Εδώ και 20 χρόνια η εκάστοτε κυβέρνηση αρκείται σε ημίμετρα και πρόσκαιρες αποφάσεις που δεν οδηγούν πουθενά. Τώρα που η χώρα καλείται να διαχειριστεί τα «κύματα» των χιλιάδων προσφύγων πολέμου από τη Συρία και το Ιράκ που καταφθάνουν καθημερινά με τα τουρκικά δουλεμπορικά στα ελληνικά νησιά, είναι ανήμπορη να αντιδράσει, ως απόλυτα απροετοίμαστη όσον αφορά τις δομές υποδοχής και ταυτοποίησης, φιλοξενίας και διαδικασιών χορήγησης ασύλου.
 
Με την κατάσταση αυτή στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, η έκτακτη διυπουργική σύσκεψη την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, κατέληξε στις εξής αποφάσεις, σχετικά με τη διαχείριση της κατάστασης:
 
– Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, καθώς και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
 
– Δρομολογούνται δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα.
 
– Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.

– Επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των εισροών. 

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω βέβαια απαιτείται χρόνος και κυρίως να υποβληθεί – επιτέλους – σχετικό αίτημα προς την Ε.Ε. για την άμεση αποδέσμευση των επιδοτήσεων προκειμένου να δημιουργηθούν χώροι υποδοχής των προσφύγων στις «πύλες εισόδου» του Ανατολικού Αιγαίου. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:33